Categorii
Important În Moldova Social

Moldova a elaborat un plan pentru reintegrarea Transnistriei în decursul a 7 ani

Republica Moldova ar fi elaborat un plan prin care se urmărește reintegrarea regiunii transnistrene timp de 7 ani. Declarația îi aparține secretarului Consiliului de Apărare al Ucrainei, Aleksei Danilov.

Afirmațiile au fost făcute de oficialul ucrainean în cadrul unui interviu acordat pentru Interfax. Acesta, însă, nu a oferit detalii despre planul invocat.

Moldova a elaborat recent un document în care își propune pași spre reîntoarcerea Transnistriei timp de șapte ani. Trebuie să decideți asta deja, dar când acolo transformă totul în proces politic, deoarece sunt alegători, este o greșeală enormă”, susține Danilov, întrebat dacă Moldova a solicitat Ucrainei ajutor pentru soluționarea problemei transnistrene.

Chișinăul anunță că vrea să reglementeze pașnic conflictul. Declarații de acest gen au fost făcute de mai mulți oficiali de rang înalt din cadrul administrației constituționale. Pe de altă parte, Moscova consideră că Kievul vrea să introducă trupe în regiune, în timp ce la Tiraspol se vorbește despre blocaje și presiuni din partea Guvernului Moldovei.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook и Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Important În Moldova Social

Creșterea eficienței luptei cu corupția de nivel înalt se află în atenția Guvernului

Vor fi delimitate competențele Procuraturii Anticorupție (PA) și ale Centrului Național Anticorupție (CNA) la investigarea cauzelor de corupție de nivel înalt. La inițiativa Ministerului Justiției, guvernul a aprobat modificări la Codul de procedură penală.

„Modificările urmăresc centrarea capacităților anumitor instituții pe corupția mare și au fost necesare ținând cont de faptul că, în prezent, atât CNA, cât și PA sunt supraîncărcate cu dosare de corupție mică”, comunică reprezentanții Guvernului.

Așadar, investigarea penală pentru corupția de nivel înalt va fi realizat de PA, pe când CNA va investiga corupția sistemică. Corupția mica va fi investigată de către organul de urmărire penală al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) care va coopera, în acest sens, cu CAN.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook и Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Без категории

Guvernul a aprobat indexarea pensiilor cu 15 % din 1 aprilie

Pensiile și alocațiile sociale vor fi indexate cu 15% de la 1 aprilie curent, potrivit unei hotărâri aprobate azi de către Guvern. Prin urmare, pensia minima pentru limită de vârstă va fi aproximtiv cu 342 de lei mai mult decât în anul 2022.

Coeficientul de indexare a fost stabilit în funcție de creșterea procentuală a veniturilor proprii ale bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2022 față de anul 2021 și se aplică pentru partea de pensie care nu depășește salariul mediu lunar pe economie prognozat pentru anul 2023 – 11 700 de lei.
Pentru indexarea prestațiilor sociale, sunt necesare aproximativ 3,06 miliarde de lei, dintre care 2,35 miliarde vor fi alocate din mijloacele bugetului de asigurări sociale de stat, iar restul sumei – din bugetul de stat.

De asemenea, vor fi indexate cu 28.74 % indemnizațiile zilnice pentru copiii plasați în servicii de plasament de tip familial, precum și  în serviciile sociale „Casa comunitară pentru copii în situaţie de risc” și „Centrul de plasament pentru copiii separați de părinți”. În anul curent, aceste indemnizații vor fi de 20 de lei pentru zilele obișnuite, 167 de lei pentru ziua de naștere a copilului și 119 lei pentru zilele de sărbătoare.

Tot de la 1 aprilie curent, va fi majorat cu 15% venitul lunar minim garantat, utilizat pentru stabilirea dreptului la ajutor social și la ajutor pentru perioada rece a anului. După indexare, valoarea acestuia va fi de 1 568 de lei pentru un adult și 1 631 de lei pentru un copil.

Amintim că, proiectului de hotărâre aprobat, mai stabilește cuantumul pensiei minime de dizabilitate: în cazul unei dizabilități severe –1 965 lei; în cazul unei dizabilități accentuate – 1 834 lei și în cazul unei dizabilități medii – 1 310 lei.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook и Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Important În Moldova Social

Moldova a primit 283,3 milioane de lei din Suedia și Elveția pentru compensarea facturilor

Republica Moldova a primit circa 283,3 milioane de lei, promiși de Suedia și Elveția. Banii vor fi folosiți pentru compensarea facturilor celor mai vulnerabile gospodării.

Tranșa a fost debursată pe contul Ministerului Finanțelor. Acest suport financiar va asigura oferirea de compensații utilizând mecanismul public Fondul de reducere a vulnerabilității energetice.

Marți, 21 noiembrie, la Paris, s-a desfășurat o Conferință ministerială „Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova”. Suportul respectiv a fost enunțat de către Guvernele Suediei și Elveției. Resursele financiare nerambursabile au fost puse la dispoziție prin intermediul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), acestea fiind planificate în bugetul de stat pentru anul curent.

Fondul de reducere a vulnerabilității energetice a fost instituit de Guvernul Republicii Moldova, cu sprijinul financiar al UE și al Guvernului Slovaciei.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook и Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼