Categorii
Без категории

„Retrospectiva săptămânii” de la BAStv: prețurile pomenilor de Blajini, șomerii pot învăța gratuit, un hobby neobișnuit și multe altele

„Retrospectiva săptămânii” – o secțiune în care postăm cele mai importante știri publicate pe site-ul nostru în ultimele 7 zile. Acest lucru te va ajuta să fii mereu la curent și să nu ratezi nimic important pentru tine.

Guvernul pregătește bunuri materiale pentru Ucraina în valoare de 15 mln de lei

Miercuri, 19 aprilie, Gruvernul Republicii Moldova va decide dacă se vor acorda Ucrainei bunuri material în valoare de peste 15 mil de lei. Din bunuri se numără: prosoape, saltele, veselă, cearșafuri, cizme dar și conserve.  Detalii le găsiți aici.

Prețurile pentru pomenele de la Blajini i-au făcut pe oameni să economisească

Piața din orașul Basarabeasca a fost luată cu asalt, din motiv că au rămas zile numărate până la pomenirea celor răposați. Nici ploaia, nici vremea rece nu-i opresc pe locuitorii raionului să se pregătească de Paștele Blajinilor. Cele mai căutate sunt dulciurile, florile artificiale, prosoapele, cănile și farfuriile. Cumpărătorii se plâng de prețurile mari, însă spun că nu au de ales și scot din buzunar cât trebuie. Mai multe informații aici.

Marția Albă: ce e interzis să faci în a treia zi de Paște

A treia zi de Paşte este, în acelaşi timp şi Marţea Albă din Săptămâna Luminată, zi în care nu se lucrează, iar femeile dau de pomană pasca și vinul roșu care au rămas de la Paște. De asemenea, în ziua a treia se întorc vizitele făcute în prima zi a Paştelui, iar ouăle se pot ciocni şi „dos cu dos”, precum şi „coastă cu coastă”. Informația o găsiți pe site-ul nostru.

Șomerii pot învăța gratuit o nouă profesie. Cum să vă înscrieți la cursuri

Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă oferă șomerilor cursuri gratuite de formare profesională pe bază de vouchere. Lista include 41 de specialități. Instruirea se va desfășura în 10 centre care funcționează în diferite orașe din Moldova. Înscrierea la cursuri o poți face și la Oficiul de Muncă Basarabeasca. Detalii le găsiți aici.

(VIDEO) Un hobby neobișnuit. Mihail Bătrînac – despre creșterea câinilor de rasă

Mihail Bătrînac este un adolescent din or. Basarabeasca, pasionat de creșterea câinilor de rasă ciobănească din Asia Centrală. Acest hobby, pe care-l practică de aproape 5 ani, îi aduce tânărului o plăcere deosebită. În acest context, am decis să aflăm cum anume a început Mihail să se ocupe de antrenarea câinilor și, ce l-a determinat să aleagă anume această rasă. Detalii aici.

Cei care susțin redacția BAStv în realizarea comținuturilor de calitate, oferim un link către un articol despre cum se poate face acest lucru.

Asta este tot ce am vrut să vă reamintim. Sperăm să fie interesant. Urmărește publicațiile noastre și fii mereu la curent cu ceea ce se întâmplă!

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook и Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

 

Categorii
Без категории

(VIDEO) Cartierul Tineretului-125

În această ediție a Cartierului Tineretului veți afla: despre metoda decorării ouălelor cu șervețele, un hobby neobișnuit al unui adoleșcent și multe alte idei interesante a tinerilor, vor fi prezente aici.

Categorii
Без категории

Florile artificiale din cimitir sunt o bombă ecologică

Florile și decorațiunile din plastic poluează pământul, aerul și mediul înconjurător, iar în procesul de ardere acestea elimină substanțe cancerigene. Astfel, pentru a evita poluarea pământului, vă propunem idei cu ce putem înlocui florile artificiale.

Florile artificiale ajung foarte repede în coșul de gunoi, apoi sunt arse. Poluarea aerului are loc la o scară îngrozitoare. Respirăm aer poluat și ne punem sănătatea în pericol. Pentru a evita poluarea pământului, dar și a sănătății noastre, putem înlocui florile tradiționale de plastic cu:

  • Flori de hârtie;
  • Lumânări;
  • Coroane de pin;
  • Flori vii;
  • Flori uscate;
  • Pomană și mâncare pentru cei nevoiași;
  • O rugăciune.

Decorațiunile din plastic anual generează volume consistente de deșeuri și necesită cheltuieli suplimentare pentru a fi evacuate, iar în apele subterane ajung coloranți ce conțin metale grele. Perioada de descompunere a produselor petrochimice poate să ajungă și pînă la 300 de ani.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook и Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Без категории

(FOTO) Cum merg în Abaclia pregătirile de Blajini

Suntem în ajunul sărbătorii Paștelui Blajinilor. În această zi, oamenii fac ordine la morminte, vopsesc crucile și spală monumentele. Pentru unii, această sărbătoare este o ocazie de a-și revedea apropiiații. Pentru alții, este încă o zi în care realizează că sunt departe de rude.

Înainte de Blajini cimitirul din satul Abaclia a prins viață. Oamenii au venit înarmați cu sape, vopsea, mături și găleți, pentru a pregăti mormintele pentru ziua în care vor aduce pomene. Din motiv că este un sat și toți sunt uniți, oamenii au grijă și de mormintele care au nevoie de o curățare.

După vopsire și curățarea de buriene, fiecare mormânt a fost decorat cu o cruce din nisip sau pământ. Iar la finalul curățeniei fiecare își atâmăie răposații.

Chiar dacă sunt unii care au grijă și de morminte străine, totuși au mai rămas morminte neîngrijite, iar crucile abia de se mai văd din arbuști.

În Republica Moldova, Paștele Blajinilor, este sărbătorit duminică și luni, la o săptămână de la Învierea Domnului. În unele localități, oamenii merg la cimitir și sâmbăta.

Autor: Cristina Lupașcu

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook и Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

 

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼