Categorii
Diverse Sondaje

Doar 36% din respondenți sunt mulțumiți de transportul public. Rezultatele sondajului

Redacția BAStv a realizat săptămâna trecută un sondaj ,,Cât de accesibil este transportul din sate, pentru a se deplasa în Basarabeasca?”. Am primit 55 de răspunsuri.

44 de respondenți se deplasează în centrul raionului Basarabeasca și orașele apropiate cu transportul public. Alți, 16% din participanții la sondaj se folosesc mai des de autovehicolul privat. Și doar 1% de respondeți merg cu taxi sau nu circulă cu transportul.

 

La întrebarea ,, Cât de des utilizați transportul public?” 43% au răspuns ocazional, 36% – în fiecare zi utilizează transportul public. Alții 18%, se folosesc de transportul public de 2-3 ori pe săptămână și, doar 1% de participanții la sondaj nu folosesc transportul public.

Doar 36% din respondenți sunt mulțumiți de transportul public. Rezultatele sondajului

În opinia a 67% din respondenți circulă cel mai des în orașul Basarabeasca, alții 40% – în capitală, apoi urmează 38%, în orașul Cimișlia și, 25% – în Comrat. Participanții la sondaj mai puțin circulă în alte orașe sau satele apropiate.

Doar 36% din respondenți sunt mulțumiți de transportul public. Rezultatele sondajului

Conform graficului, 61% respondenți nu sunt mulțumiți de transportul public, fiindcă acesta nu vine conform orarului și condițiile acestora nu corespund standardelor. Și doar 36% de participanți la sondaj sunt mulțumiți de transportul public, cel mai important pentru ei este să vină la timp. Răspunsul a 1% de respondenți este că nu le pasă de graficul și condițiile transportului public.

Doar 36% din respondenți sunt mulțumiți de transportul public. Rezultatele sondajuluiAutor: Cristina Lupașcu

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook и Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Actualitate În Basarabeasca

(FOTO) Cum a sărbătorit s. Carabetovca jubileul de 190 ani

La 30 aprilie, a fost zi de sărbătoare pentru localnicii din Carabetovca, localitate care marchează în acest an 190 de ani de la fondare. Cu acest prilej, dar și cu jubileul a 15 ani de activitate al ansamblului ,,Datina” și ziua ,,Femeilor Mironosițe”, a culminat cu o festivitate cultural-artistică, organizată în preajma căminului cultural.

Locuitorii satului au bucurat spectatorii cu cântece vechi și dansurile populare cu care se mândrește Carabetovca. La această activitate au fost invitați și ansamblurile folclorice din satele vecine: ,,Speranța” din s. Sadaclia și ,,Basarabencile” din s. Iordanovca. Ca o tradiție la asemenea concerte au fost înmânate diplome cu titlul ,, Cetăţean de onoare” ai satului Carabetovca.

Spre final ,,Femeile Mironosițe” ai satului au fost bucurate cu o ,,mica” surpriză, cu ocazia Zilei femeilor, ce nu au sărbătorit-o anterior.

Toți oaspeții veniţi la sărbătoare s-au odihnit de grijile cotidiene, s-au distrat şi au savurat atmosfera un pic nostalgică a timpurilor trecute. La acest concert au venit nu doar localnicii, dar și locuitorii din alte sate din raionul Basarabeasca.

Autor: Cristina Lupașcu

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook и Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Actualitate În lume

1 mai – Originea și semnificația Zilei Muncii

La 1 mai este marcată Ziua internațională a solidarității oamenilor muncii, cunoscută ca Ziua Muncii. În multe țări, inclusiv și în Republica Moldova, această zi este declarată prin lege zi liberă.

Ziua de 1 mai semnifică reducerea normei orare zilnice de lucru – la 8 ore. Mai exact, pe data de 1 mai 1886, în Chicago, membrii Federației Sindicatelor din Statele Unite și Canadei au ieșit în stradă și au cerut introducerea unei rezoluții care stipula ca: „8 ore să constituie ziua legală de muncă”.

În acea zi, pe străzile din Chicago au ieşit la protest circa 40.000 de oameni. În următoarele 3 zile, protestele au prins amploare, iar numărul manifestanților a crescut considerabil, astfel încât forțele de ordine au intervenit. Pe 3 mai patru muncitori au fost uciși, iar alții răniți.

În seara aceleiași zile a fost organizată o nouă demonstrație în Piața Haymarket din Chicago. Spre poliție a fost aruncată o bombă, astfel 66 de polițiști au fost răniți – 7 au murit ulterior. Poliția a ripostat cu focuri de armă, rănind în jur de 200 de persoane, dintre care mai mulți au decedat.

Rezultatul grevei de la Chicago, apoi din toată America, s-a concretizat în reducerea numărului de ore muncite, şi anume – 8 ore pe zi. Doi ani mai târziu, ziua de 1 mai a devenit liberă în aproape toate statele lumii, excepție făcând Australia, Elveția și SUA, unde 1 mai nu este sărbătoare oficială.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook и Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼