Sunt acum disponibile un număr mare de programe de finanțare pentru reprezentanții întreprinderilor mici și mijlocii din Moldova: atât fondurile de stat, cât și internaționale. Redacția BAStv promovează actualele programe de sprijin din partea Organizației pentru Dezvoltarea Întreprinderilor (ODA). ODA – este o organizație de dezvoltare a întreprinderilor care funcționează în subordinea Ministerului Economiei al republicii Moldova. Oferă diverse forme de sprijin pentru întreprinderile mici și mijlocii. Mai jos găsiți programele actuale pentru începători și oameni de afaceri experimentați.
Programul are ca obiectiv promovarea antreprenoriatului în rândul generației tinere pentru sprijinirea integrării socio-economice. Acest program de susținere antreprenorială urmează a fi cuantificat prin atingerea următoarelor obiective: menținerea tinerilor în țară, inclusiv în zonele rurale; dezvoltarea competențelor antreprenoriale ale tinerilor; sporirea numărului de afaceri cu elemente inovatoare și cu viziune strategică racordată la cadrul de dezvoltare durabilă. La realizarea acestu program se acordă tinerilor finanțare nerambursabilă în valoare de până la 200.000 de lei, de asemenea credit cu porțiune de grant până la 1.760.000 lei.
Detalii aici.
Scopul Programului este oferirea suportului financiar și non-financiar prin acordarea granturilor pentru investiții și servicii relevante pentru dezvoltarea afacerilor de către femei. Programul este realizat prin intermediul a două component. Componenta I a Programului este destinată etapei de formare, cu posibilitatea planificării și inițierii unei afaceri viabile, acesta fiind planu de afacere individual. Prin participarea la Componenta II a Programului, beneficiarii vor obține suportul financiar în sumă de 165.000 de lei nerambursabil pentru: investiții de scară mica și servicii de dezvoltare a afacerii destinat eficientizării investițiilor.
Programul PARE este destinat lucrătorilor migranţi şi rudelor de gradul I ai acestora, care intenţionează să investească remitenţele în iniţierea sau în dezvoltarea unei afaceri. Obiectivele programului sun:
- sporirea gradului de conștientizare cu privire la posibilitățile de lansare și de dezvoltare a unei afaceri de către migranți și rudele de gradul I ai acestora prin asigurarea suportului informațional, consultativ și educațional
- stimularea investirii remitențelor în crearea și dezvoltarea afacerii preponderent în localitățile rurale
- creșterea competitivității afacerilor dezvoltate de către lucrătorii migranți
- facilitarea reintegrării şi sporirea oportunităților economice pentru persoanele revenite de peste hotare.
- Componentele programului PARE 1+2:
- lnformare instruire și consulțantă antreprenorală;
- Suport financiar în sumă de 250.000 nerambursabil, în baza Regulii 1+1(50%/50%);
- Suport financiar (500.000) nerambursabil pentru afacerile în dezvoltare în baza Regulii 1+2 (30%/70%).
- Monitorizarea și evaluarea proiectelor
Informația o puteți găsi aici
Programul de Ecologizare a Întreprinderilor Mici și Mijlocii este implementat de către ODA în scopul creării condițiilor favorabile și susținerea mediului de afaceri pentru trecerea de la modelul de dezvoltare economică de consum la un model care folosește aplicarea principiilor ecologizării și integrării măsurilor economiei „verzi” în procesele de producere ale diverselor ramuri ale economiei naționale.
Pentru a bineficia de acest program ar fi bine ca mai întâi să efectuați o autoevaluare a afacerii pentru a constata nivelul de ecologizare a proceselor de producere și prestare servicii în compania antreprenorului. Acesta se autoevaluează în baza unui chestionar. Întrebările acestuia sunt selectate în patru compartimente specifice acțiunilor de eficiență energetică, reutilizarea apei, sortarea deșeurilor și aplicarea sistemului de management în companie.
Urmare acestei evaluări veți obține un scoring de evaluare a gradului de ecologizare și în scurt timp veți primi pe poșta electronică recomandări în domeniul ecologizării. Aceste recomandări se vor referi la posibile acțiuni, care pot fi implementate în cadrul companiei antreprenorului pentru: eficientizarea utilizării resurselor, creșterea potențialului de producere, dezvoltarea competitivității pe piețe și optimizarea costurilor de producere și prestare a serviciilor.
Prin intermediul Programului se va oferi suport financiar nerambursabil (grant) în mărime de până la 500.000 MDL.
Obiectivile acestui program:
- Dezvoltarea abilităților antreprenorilor cu privire la planificarea și implementarea practicilor de afaceri prietenoase transformării digitale a cel puțin 40% din beneficiari;
- Oferirea suportului financiar pentru implementarea planurilor de transformare digitală pentru cel puțin 150 ÎMM;
- Creșterea avantajului competitiv și portofoliului de clienți ai ÎMM cu cel puțin 20%;
- Dezvoltarea comerțului electronic, facilitarea procesului de reducere a circulației monedei fizice și dezvoltarea serviciilor de curierat pentru cel puțin 20% din companiile beneficiare;
- Prin intermediul Programului se va oferi suport financiar nerambursabil (grant) în mărime de până la 500.000 de lei. Finanţarea nerambursabilă oferită prin intermediul Programului este de maximum 70% din valoarea proiectului investițional și nu va depăși 500 mii de lei pentru întreprinderile micro, mici și mijlocii.
Pentru participare la componenta II – Suport financiar nerambursabil, solicitantul trebuie să întrunească următoarele criterii de eligibilitate:
- desfășoară activitatea antreprenorială pe teritoriul Republicii Moldova;
- activează minimum 12 luni până la data depunerii dosarului la Program și au întocmit și au prezentat la Biroul Național de Statistică situațiile financiare (prescurtate, simplificate sau complete conform Standardului Național de Contabilitate) pentru ultimul an de activitate;
- dispun de personal cu competențe necesare pentru implementarea proiectului investițional, confirmate prin acte/certificate corespunzătoare.
Finanţarea nerambursabilă oferită prin intermediul Programului este de maximum 80% din suma proiectului investiţional, dar nu va depăşi suma maximă de 500.000 MDL iar contribuția proprie va fi minim 20%.
Programul are trei componente de finanțare tematică:
- promovarea dezvoltării industriilor cu valoare adăugată înaltă în cadrul unui ecosistem de inovare amplu, alcătuit din părți interesate cooperante care reprezintă Guvernul, ÎMM, societatea civilă, mediul academic, instituțiile financiare și partenerii de dezvoltare locali și internaționali;
- accelerarea implementării economiei digitale, circulare și ecologice prin intermediul progresului tehnologic, pentru a crea locuri de muncă atractive, pentru a spori competitivitatea economică și pentru a proteja ecosistemele naturale;
- atragerea investițiilor pentru start-upurile cu potențial de creștere scalabilă în sectoarele și industriile vizate și de export a acestora;
- instituirea unui mecanism alternativ de finanțare a inovării și dezvoltării afacerilor pentru start-upurile cu potențial înalt în domeniul inovării digitale, tehnologiilor informaționale și comunicațiilor, tehnologiilor ecologice și producției sustenabile.
Mai detaliat aici
Prezentul Program este destinat întreprinderilor mici şi mijlocii, cu excepţia întreprinderilor de stat şi municipal. Suplimentar, solicitanții trebuie să îndeplinească următoarele criterii de eligibilitate:
- Desfășoară activitatea antreprenorială pe teritoriul Republicii Moldova;
- Activează minim 24 de luni până la data aplicării la Program și a întocmit și prezentat la Biroul Național de Statistică situațiile financiare pentru ultimii doi ani de activitate;
- Dețin raportul de audit energetic efectuat de către un auditor energetic calificat și înregistrat în Registrul electronic al auditorilor energetici (pentru întreprinderile ce își propun creșterea eficienței energetice).
Prin intermediul Programului se va oferi suport financiar nerambursabil (grant) în mărime de până la 2.000.000 lei, pentru acțiuni de tehnologizare și retehnologizare, după formula de 1+1 (50% din valoarea proiectului investițional va fi acoperită de stat și 50% contribuție proprie a aplicantului). 1.500.000 de lei, pentru utilaj, echipament și instalații de valorificare a surselor de energie alternativă după formula de 1+1 (50% din valoarea proiectului investițional va fi acoperită de stat și 50% contribuție proprie a aplicantului).
Programul are drept scop contribuirea la creșterea economică durabilă prin atragerea investițiilor, sporirea competitivității și a productivității ÎMM din Republica Moldova, precum și internaționalizarea acestora. În cadrul Programului pot participa ÎMM înregistrate în Registrul persoanelor juridice din Republica Moldova, care activează pe piață de cel puțin 2 ani și demonstrează o creștere continuă. Prioritate se acordă ÎMM care introduc elemente inovative în procesul de producere, diversifică produsele/serviciile, în special, în cazul în care acestea substituie importurile sau au potențial de export.
Prin intermediul Programului întreprinderile pot accesa suport pentru:
- achiziționarea serviciilor de formare a competențelor antreprenoriale. Valoarea suportului va constitui până la 50% din preţul serviciilor accesate, dar nu va depăşi limita de 700 000 lei (fără TVA) pentru o întreprindere.
- achiziționarea de echipamente, obiecte de proprietate intelectuală, spații de producere, materie primă. Valoarea maximă a suportului este de până la 2 270 000 lei (fără TVA), care poate fi accesată în baza raportului de 50% investiții proprii și 50% finanțare nerambursabilă
Autor: Cristina Lupașcu