Categorii
Diverse Divertisment

(FOTO) Elevii din s. Abaclia, sunt premianții concursului național „Monumente din localitatea natală: istorie și memorie”

Au fost decernaţi cu premii elevii din satul Abaclia, în cadrul concursului „Monumente din localitatea natală: istorie și memorie”, unde s-au plasat pe locurile II și III. Organizatorii au fost facultatea de filologie și istorie a Universității Pedagogice de Stat ,,Ion Creangă”. Scopul fiind promovarea valorilor culturale și istorice ale localităților din Republica Moldova.

Elevii IP LT ,, C. Stere” din satul Abaclia au venit de la concursul național „Monumente din localitatea natală: istorie și memorie”, cu patru locuri premiante: trei participanți au locul II și unul locul III. La concurs, au participat circa 50 de elevi din clasele a IX-a și a XII-a, din mai multe localități din țară. Printre premianți a fost şi Lilia Zabolotnîi, membra Cartierului Tineretului.

,, Chiar dacă m-am așteptat la un loc mai de frunte, totuși cred că locul II este bine meritat”, a menționat pe pagina sa de Facebook, Lilia Zabolotnîi.

Fiecare elev a elaborat o prezentare, a unui monument din s. Abaclia și anume: Casa Muzeu „Ion Secrieru”; Monumentul lui Ion Secrieru; Biserica din sat și Monumentul Eroilor din centrul satului. Studiul a cuprins examinarea documentelor de arhivă, monografii, articole, hărți, realizarea interviurilor cu locuitorii comunității, date statistice, fotografii etc.

În perioada 10 aprilie – 13 mai, în cadrul Zilelor Ușilor Deschise, Catedra de Istorie și Științe Sociale a universității, a organizat Concursul pentru elevi „Monumente din localitatea natală: istorie și memorie”, Ediția a III-a.

Autor: Cristina Lupașcu

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook и Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Anunțuri Util

CJI anunță înscrierile la hackathonul „Soluții pentru incluziune”

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) organizează hackathonul „Soluții pentru incluziune”. Evenimentul se va desfășura în perioada 23-25 iunie 2023, la Chișinău. Participanții sunt încurajați să dezvolte instrumente, platforme și/sau aplicații care vor promova incluziunea și diversitatea, sporind astfel șansele de implicare a grupurilor social-vulnerabile și marginalizate în viața publică. Juriul va desemna trei câștigători care vor beneficia de granturi a câte 7.000 euro fiecare pentru dezvoltarea și implementarea ulterioară a proiectelor.

Evenimentul se va axa pe identificarea soluțiilor inovatoare și accesibile, care să răspundă unor necesități stringente ale grupurilor social-vulnerabile și marginalizate (persoane în etate, tineri, femei, persoane cu dizabilități, persoane de etnie romă etc.), astfel încât acestea să aibă oportunitatea/șansa de a participa activ și de a-și aduce contribuția la anumite schimbări în comunitățile din care fac parte, dar și în societate în general.

Hackathonul va fi un spațiu de interacțiune unde își vor da întâlnire inovația și ideile care pot ajuta la promovarea incluziunii sociale și la îmbunătățirea accesului la resurse și oportunități pentru persoanele care sunt marginalizate sau excluse din societate din variate motive.

La eveniment se pot înscrie echipe constituite din reprezentanți ai organizațiilor nonguvernamentale active în domeniul Drepturilor omului, în a căror activitate incluziunea, diversitatea, implicarea civică sunt principii-cheie, dezvoltatori IT, programatori, designeri, bloggeri, jurnaliști, lideri comunitari, cetățeni activi care se pot implica și pot contribui la promovarea incluziunii, diversității, toleranței și a Drepturilor omului. Echipele urmează să se înregistreze în concurs cu o idee de proiect care corespunde scopului evenimentului.

Pe durata hackathonului, experţii şi mentorii locali și internaționali vor oferi echipelor consultanţă şi expertiză pentru dezvoltarea ideilor de proiect.

Pe 23 iunie, în prima zi de hackathon, va avea loc deschiderea oficială a evenimentului. Participanții vor face cunoștință cu experții și mentorii invitați în cadrul unui panel de discuții comun. Ulterior, echipele înregistrate în concurs își vor prezenta ideile într-un format prestabilit (maxim 2 minute).În a doua zi, pe 24 iunie, experții invitați vor face prezentări și master-class-uri la tematica hackathonului. Ulterior, echipele vor începe lucrul la proiecte.

În a treia zi de hackathon, 25 iunie, echipele vor continua lucrul la dezvoltarea proiectelor cu ajutorul mentorilor. În a doua parte a zilei, proiectele vor fi definitivate, prezentările finale fiind pregătite conform formatului pus la dispoziție de organizatori.

Informaţii despre eveniment şi regulile de participare găsiţi pe site-ul evenimentului: https://incluziune.cji.md

Înregistrarea la eveniment se face aici.

Formularul de înregistrare trebuie completat până la data de 15 iunie 2023.

Pentru detalii suplimentare, nu ezitaţi să ne scrieţi pe adresele de email [email protected]  sau [email protected].

Hackathonul „Soluții pentru incluziune” este organizat în cadrul proiectului „Promovarea coeziunii sociale în Moldova prin încurajarea incluziunii și diminuarea discriminării” desfășurat de Centrul pentru Jurnalism Independent în cadrul programului „Inițiativă Comună pentru Oportunități Egale – Faza II”, implementat cu sprijinul Guvernului Elveției.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook и Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Actualitate În Basarabeasca

(FOTO) Cum a fost serbată Ziua Internațională a Familiei în raionul Basarabeasca

Consiliul raional Basarabeasca a organizat, pe 15 mai, Ziua Internațională a Familiei. Pentru a reda o atmosferă festivă, la acest eveniment au fost invitați artiști speciali, ce au adus locuitorilor o doză de energie. Oamenii au fost mulțumiți de prestația intrepreților și susțin că ar fi bine să se organizeze mai des.

În fața Consiliului raional Basarabeasca, a avut loc un eveniment dedicat Zilei Internaționale a familiei – concert cu artiști speciali: Nelly Ciobanu, Ionel Istrati și trupa Sunstroke Project. Au fost și distracții pentru copii. În timpul evenimentului, au fost premiate public cinci familii, una dintre care au 56 de ani de căsnicie.

Ziua Internaţională a Familiei este celebrată în conformitate cu decizia Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite, adoptată din 20 septembrie 1993. Scopul evenimentului este promovarea valorilor în familie cum ar fi toleranța, dragostea, responsabilitatea. Începând cu anul 2010, Ziua Familiei a devenit sărbătoare naţională şi în Republica Moldova.

Autor: Cristina Lupașcu

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook и Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

 

Categorii
Important Social

(VIDEO) Centrul de zi pentru copiii cu disabilități din municipiul Cahul

Punerea în aplicare a unui mecanism de calculare a costurilor serviciilor sociale ar impulsiona dezvoltarea acestor servicii.

Centrul de zi pentru copii cu dizabilități din municipiul Cahul oferă servicii de logopedie, kinetoterapie, terapie psihologică, organizează activități educative și cultural-distractive. Centrul este finanțat de Consiliul Raional Cahul și este frecventat de 19 copii, iar recent, datorită unui microbuz adaptat, procurat din resursele Uniunii Europene, și copiii din satele raionului Cahul pot avea acces la aceste servicii specializate.

Viorica Gâscă, directoarea Centrului, spune că nevoia de asemenea servicii este mare, iar numărul de beneficiari ar putea crește dacă ar exista un mecanism de evaluare a necesităților și a costurilor acestor necesități. Astfel, autoritățile publice locale ar putea planifica, împreună cu prestatorii de servicii, resursele financiare corespunzătoare. „Am fi foarte bucuroși, dacă un astfel de mecanism ar fi elaborat și pus în practică, împreună cu un ghid, care ar fi utile atât pentru APL, cât și pentru șefii de instituții. Ei vor ști astfel cum să lucreze, cum să planifice și care va fi costul fiecărui serviciu specializat”, spune Viorica Gâscă.

Detalii aflați din materialul video.
#ServiciiSocialeMaiBune
@Uniunea Europeană în Republica Moldova
@Fundația Soros Moldova
@Institutum Virtutes Civilis
@Keystone Moldova

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook и Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼