Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă informează despre implementarea, pe parcursul anului 2023, a unui ajutor bănesc, privind susținerea proiectelor de inițiative locale, pentru a reduce fenomenul șomajului.
Susținerea proiectelor de inițiative locale este o măsură activă de ocupare a forței de muncă, destinată agenților economici, în scopul stimulării creării locurilor de muncă în mediul rural.
Ajutorul bănesc este destinat, exclusiv, pentru procurarea echipamentelor tehnologice, mașinilor, utilajelor, aparatelor şi instalațiilor de măsurare, control și reglare, tehnicii de calcul, mobilierului pentru dotarea spațiilor amenajate destinate activității economice, pentru care s-a solicitat finanțare.
Mărimea ajutorului bănesc constă în compensarea a 65% din cheltuielile suportate, maxim 20 salarii medii lunare pe economie (max. 210582lei), în condițiile acoperirii de către întreprinderea beneficiară de subvenție a 35% din costul proiectului, care poate fi cuantificată monetar. Pentru a beneficia de un ajutor financiar, angajatorul va depune la Subdiviziunea Teritorială pentru Ocuparea Forței de muncă Basarabeasca următoarele documente:
- cerere de finanțare;
- formularul de aplicare;
- planul de afaceri;
- declarația pe propria răspundere;
- copia certificatului de înregistrare/extrasul de pe acesta;
- fișa postului pentru locul de muncă nou-creat;
- copia statului de personal în vigoare la data depunerii cererii.
Pentru a solicita subvenția, privind susținerea proiectelor de inițiative locale, angajatorii trebuie să întrunească următoarele condiții:
- să fie înregistrați conform legislației și să activeze în mediul rural;
- să nu aibă activitatea suspendată, să nu fie în proces de insolvabilitate sau lichidare;
- să nu aibă datorii față de salariați pentru anul precedent;
- să nu aibă concedieri de salariați în ultimele 12 luni anterioare depunerii cererii de acordare a subvenției, cu excepția cazurilor în care raporturile de muncă au fost sistate în temeiul art. 82 din Codul muncii al Republicii Moldova nr. 154/2003;
- să prezinte un plan de afaceri care prevede crearea a cel puțin unui loc de muncă nou în mediul rural și costul estimat pentru creearea acestuia;
- să asigure cofinanțare de 35% din costul estimat al proiectului, care poate fi cuantificată monetar.
Abonați-vă la noi pe rețele sociale: Telegram, YouTube, Facebook и Instagram. Aici publicăm știri pe scurt!