Categorii
Actualitate În Moldova

Companiile aeriene vor fi obligate să transmită Poliției de Frontieră toată informația despre pasageri

Conform uni proiect de legi, implementat de Ministerul Afacerilor Interne, companiile aeriene vor fi obligate să transmită Poliției de Frontieră toate datele despre pasageri. Acesta a fost propus spre consultările publice.

Potrivit oficialului, măsura respectivă este necesară pentru consolidarea capacităților entităților publice în lupta cu terorismul și criminalitatea.

„Luptătorii teroriști străini reprezintă o amenințare acută și în creștere la adresa păcii și securității internaționale. Activitățile lor pot crește intensitatea, durata, insolubilitatea și imprevizibilitatea conflictelor și reprezintă o amenințare gravă pentru statele lor de origine, statele pe care le tranzitează și statele în care călătoresc, precum și statele învecinate cu zonele de conflict armat din care acei luptători sunt activi”, au specificat reprezentanții MAI.

De asemenea, autoritățile au menționat că schimbările geopolitice și consecințele războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei vor avea un impact de durată asupra securității, nu numai a Republicii Moldova, dar și a Uniunii Europene în anii următori, motiv pentru care este necesar de a avea capacitatea de a răspunde prompt și hotărât noilor provocări și de a contracara riscurile și amenințările la adresa statului.

Potrivit MAI, colectarea și utilizarea informațiilor despre pasageri va permite identificarea persoanelor de interes, înainte ca aceștia să ajungă la punctul de trecere a frontierei. Datele despre pasageri vor fi colectate de către Unitatea de Informații despre Pasageri – o nouă instituție care va fi instituită în cadrul IGPF. MAI precizează că informația va fi prezentată nu doar despre pasageri, dar și despre membrii echipajului, lucru prevăzut de instrumentele juridice internaționale.

Conform proiectului, companiile aeriene vor transmite datele despre pasageri, la intervale de timp:

  • între 48 ore până la 24 ore până la ora programată a zborului;
  • dacă nu sunt date PNR disponibile conform lit. a), transportatorul aerian va transmite actualizări la 2 ore;
  • imediat după închiderea zborului, adică imediat după îmbarcarea călătorilor în aeronava care se pregătește pentru decolare, și când nici un călător nu se mai poate îmbarca sau debarca.

La elaborarea proiectului a fost studiată experiența mai multor state, precum România, Letonia, Regatul Țărilor de Jos, Germania, Franța, Lituania și Canada.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Diverse Divertisment

Vino la IA MANIA pe 1 iulie, să te mândrești de țara ta ca Pasărea Măiastră

Festivalul IA MANIA a ajuns la ediția 9! Iar Pasărea Măiastră – simbolul acestei ediții, te invită la întâlnire cu cele mai frumoase tradiții ale plaiului nostru.

Hai să facem o horă mare cu toate neamurile din toată țară: de la Găgăuzia, Bulgaria, Ucraină și până în România!

ATELIERE: Ateliere de tradiții pentru toată familia: țesut covoare, olărit, lemnărit, brodat, încondeiat ouă, pielărit, împletit în lozie.

TÂRG DE BUCATE: Peste 13 feluri de sarmale și delicii din satele raionului Dubăsari

TÂRG DE ZESTRE: peste 120 de meșteșugari și mici producători locali

ZONA COPII: Atelier pentru mici ornitologi, Atelier de pictat traiste, Atelier de parenting blând

Parada Costumelor și trânta haiducilor din Dubăsari

CONCURSURI: Cai Verzi pe Pereți (concursul tinerilor artiști plastici) & Mândria (concursul tinerilor designeri vestimentari)

CONCERT LIVE din toate culturile frățești ne vor încânta din scenă: Ansamblul Joc, Plăieșii, Pașa Parfeni, Tatuni, Ansamblul Diuz Ava din Găgăuzia, Ansamblul Rodoliubie din Taraclia. Iar invitata specială a serii este Mădălina Pavăl cu orchestra.

Atenție, în ziua festivalului biletele se vor scumpi, de aceea luați-le din timp de pe iTicket! Totodată, dacă doriți să mergeți la festivalul cu transportul organizat, atunci cumpărați-vă bilete de pe iTicket! Ele costă 200 de lei/persoana și este dus-întors. Acesta trebuiește rezervat până pe 29 iunie. Totodată, trebuie să știți că autobuzele pornesc din fața circului Chișinău la ora 11:00 și 11:30.

INTRARE GRATUITĂ

* Copiii până la 12 ani

* Pensionarii, la prezentarea carnetului

* Refugiații ucraineni

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Instrucțiuni Util

Măsuri de prevenire a incendiilor: recoltarea cerealelor şi pregătirea nutrețurilor

Unele gospodării agricole au început campania de recoltare a cerealelor şi culturilor tehnice din anul 2023. În acest context, Serviciul Prevenție al Secției Situații Excepționale Basarabeasca, reamintește despre recoltarea cerealelor şi pregătirea nutrețurilor.

Serviciul Prevenție al Secției Situații Excepționale Basarabeasca, ca organ al administrării publice în domeniul apărării împotriva incendiilor, reamintesc locuitorilor raionului Basarabeasca, care sunt implicați în compania de recoltare, solicită respectarea cu stricteţe a regulilor de apărare împotriva incendiilor, şi anume:

Administratorii entităților economice antrenate în campania de recoltare sunt obligați:

  • să asigure regimul de protecție contra incendiilor în perioada campaniei de recoltare;
  • să elaboreze măsuri organizatorice, tehnice și inginerești de apărare împotriva incendiilor în perioada vizată;
  • personalul antrenat în campanie trebuie să organizeze în regim 24/24 serviciul de pază cu tehnica de intervenție la incendii existentă în gospodării și la obiective, precum și a tehnicii agricole reutilate;
  • să divizeze masivele cerealiere în sectoare cu aria de maxim 30 ha și să asigure izolarea acestora, precum și de-a lungul drumurilor, căilor ferate adiacente și fâșiilor forestiere prin fâșii cosite cu lățimea de cel puțin 6 metri și arate cu lățimea de cel puțin 4 metri;
  • să organizeze dotarea punctelor de recoltare cu posturi de stingere a incendiilor, amenajate pe platforme mobile (remorci) pentru asigurarea intervenției rapide. Lanurile în care se efectuează lucrări de recoltare trebuie dotate cu tractoare cu pluguri, discuitoare și cisterne cu apă, care se deplasează concomitent cu combinele.

Pentru a fi admise la lucrările de recoltare a cerealelor, tehnica şi utilajele agricole trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

  • sistemele de aprindere, de alimentare, carburație și distribuție să fie perfect reglate pentru a preveni exploziile false;
  • rezervoarele de combustibil și întreaga instalație de alimentare cu carburanți să fie etanșă și fără pierderi de carburanți;
  • instalațiile electrice să dispună de toate conexiunile bine fixate și bine izolate;
  • conductoarele și siguranțele să fie dimensionate corespunzător;
  • acumulatorul să fie fixat și să aibă capac de protecție;
  • țevile de eșapament trebuie prevăzute cu tobe (dispozitive) pentru reținerea scânteilor;
  • se curăță în mod obligatoriu toba de eșapament.
  1. Mașinile agricole și autovehiculele trebuie dotate cu câte un stingător cu pulbere și CO2 cu capacitate de 10 litri, suplimentar combinele trebuie dotate cu câte un vas (bidon) cu apă de 100 litri, o mătură de nuiele cu coadă de 3-4 metri, hârleț și lopată.
  2. Alimentarea tehnicii cu carburanți și lubrifianți se efectuează doar în punctele de alimentare special amenajate, fiind interzise transportul și transvazarea lichidelor combustibile în vase deschise, precum și alimentarea în lanuri sau la distanțe mai mici de 100 metri față de acestea.
  3. Se interzice efectuarea lucrărilor de reparații a tehnicii în lanuri, depozite sau la distanțe mai mici de 100 metri față de acestea.
  4. Se interzice fumatul și utilizarea focului deschis în lanuri, arii, miriști, pe combine și utilaje ce transportă cereale și paie sau la mai puțin de 100 metri de punctele de seceriș, recoltare și depozitare a produselor agricole.
  5. Evacuarea paielor de pe miriști se execută în cel mult 2 zile după recoltare.
  6. Se interzice arderea paielor sau altor resturi vegetale pe câmp sau utilizarea focului deschis pentru distrugerea prin ardere a dăunătorilor pe miriști.
  7. Taberele temporare de câmp trebuie amplasate la o distanță de minim 100 metri de la masivele de cereale, locurile de treierat, etc. În jurul taberelor de câmp și a locurilor de treierat seară o fâșie cu lățimea de minimum 4 metri.

În cazul sesizării unei situaţii de urgenţă, solicităm anunţarea imediată a serviciului de urgenţă la numărul de apel 112.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook и Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼