Susțineți BAStv

Categorii
Actualitate În Moldova

SFS întreprinde măsuri de minimizare a practicii de achitare a salariilor „în plic” și a muncii „la negru”

Serviciul Fiscal de Stat (SFS) constată o diminuare a practicii de achitare a salariilor „în plic” și a muncii „la negru” în primele 6 luni ale anului 2023. Rezultatele respective au fost atinse urmare a acțiunilor întreprinse de către autoritate în acest sens, un accent deosebit fiind pus pe consilierea și informarea contribuabililor în vederea creării condițiilor propice pentru conformarea benevolă a acestora.

În rezultatul activităților desfășurate de către Serviciul Fiscal de Stat, pentru 6 luni ale anului 2023, au fost stabilite încălcări ale legislației în domeniul raporturilor de muncă, fiind adoptate 110 de decizii asupra cazului de încălcare a legislației, inclusiv referitor la încălcările ce vizează corectitudinea calculării și achitării plăților salariale, impozitelor și defalcărilor aferente acestora.

În consecință, au fost calculate suplimentar la buget obligații aferente plăților salariale: impozitul pe venit, contribuțiile de asigurări sociale, prime de asigurare obligatorie de asistență medicală, penalități și amenzi în sumă totală de 10 236 933 lei, din ele achitate 9 467 087 lei.

Astfel, pentru 6 luni ale anului 2023, în rezultatul controalelor au fost calculate suplimentar la buget obligații fiscale aferente plăților salariale (cu excepția penalităților și amenzilor aplicate) în sumă totală de 6 323 577 lei sau cu 1 272 795 lei mai puțin comparativ cu perioada similară a anului 2022 inclusiv:

  • la compartimentul impozitul pe venit pentru 6 luni ale anului 2023 au fost calculate obligații fiscale în mărime de 1 598 303 lei, în descreștere cu 346 257 lei comparativ cu perioada similară a anului precedent;
  • suma contribuțiilor de asigurări sociale aferente plăților salariale calculate suplimentar la buget, pentru 6 luni ale anului 2023 constituie 3 469 045 lei, mai puțin cu 607 340 lei comparativ cu 6 luni ale anului 2022;
  • suma primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală aferente plăților salariale în rezultatul controalelor fiscale pentru 6 luni ale anului 2023 constituie 1 256 229 lei, în descreștere cu 319 198 lei comparativ cu 6 luni al anului 2022.

Prin urmare, SFS va continua acțiunile de informare și educare în vederea creșterii conformării fiscale voluntare la nivel național în rândul contribuabililor, precum și pentru a-i determina să declare corect toate sursele de venit, respectiv impozitele aferente.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Actualitate În Basarabeasca

(FOTO) O competiție de volei cu diaspora din satul Sadaclia

Zona de odihnă ,,Casîm” din s. Sadaclia a fost gazda unei competiții de volei, desfășurată  între deasporă și locuitorii satului pe 13 august. Organizatorul jocului a fost consăteanul revenit de peste hotare, Viorel Suman.

Diaspora s. Sadaclia din raionul Basarabeasca a inițiat o competiție de volei pentru toți locuitorii satului. Organizatorul jocului a fost un localnic care, recent, a revenit de peste hotare. Competiția s-a desfășurat în zona de odihnă ,,Casîm”.

La competiție au participat trei echipe. În urma jocului, tradițional, câștigătorii au beneficiat de  premii oferite de către Viorel Suman, organizatorul competiției.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Actualitate În Moldova

În această vară, moldovenii își caută mai activ de muncă decât de obicei

Vara este considerată un sezon scăzut pe piața muncii — în această perioadă atât numărul de posturi vacante, cât și cel al candidaților este mai mic din cauza concediilor. Dar anul acesta totul este diferit: statistica site-ului de căutare de lucru și angajare a personalului Rabota.md indică o activitate sporită a persoanelor care își caută un loc de muncă. Astfel, doar în luna iulie au fost înregistrate aproape 1 000 000 de accesări ale site-ului.

Dacă în luna mai utilizatorii au trimis peste 142 488 de CV-uri prin intermediul Rabota.md, în iunie numărul acestora a ajuns la 181 132 — un record absolut! — iar în iulie a scăzut ușor până la 150 788. În orice caz, în ambele luni de vară au fost trimise cu 50% mai multe CV-uri decât în iunie – iulie 2022.

În opinia managerului de proiect Rabota.md, Vladimir Boșneak, activitatea solicitanților poate fi influențată de faptul că alternativele de vacanță au devenit mai puține și mai scumpe: „Acum nu poți merge în Ucraina, Turcia a devenit semnificativ mai scumpă, alte destinații — la fel. În cadrul proiectului nostru JobJob, în care luăm interviuri de la angajații din Moldova și le publicăm pe TikTok, mulți dintre aceștia spun că nu vor pleca nicăieri în această vară”.

Tradițional, pe piața muncii din Moldova, în această perioadă sunt deosebit de solicitați muncitorii sezonieri — chelneri, barmani, personal de serviciu. În plus, companiile au nevoie și de manageri de vânzări, vânzători-consultanți, șoferi-expeditori, contabili și economiști. Aproape toate aceste specializări sunt solicitate și în rândul candidaților, astfel putem spune că cererea corespunde ofertei.

„O astfel de activitate a candidaților în timpul verii este un semn bun. Când candidații nu sunt siguri că își pot găsi o slujbă mai bună decât cea pe care o au în prezent, ei nu manifestă inițiativă și preferă să aștepte vremuri mai bune la locul de muncă actual”, a declarat Vladimir Boșneak.

Rabota.md oferă o soluție complexă pentru problema angajării și recrutării de personal în Moldova. Echipa portalului este mereu în pas cu tendințele și necesitățile candidaților și angajatorilor — astfel a apărut Lucru.md, unde este mult mai comod să cauți un loc de muncă aproape de casă. Astfel a apărut și aplicația JobJob și canalul de Telegram „Salarii în Moldova”, unde toate posturile vacante au salariul indicat. Acest lucru atrage mai mulți candidați și permite companiilor să ocupe mai repede pozițiile vacante.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Actualitate În Moldova

Creştinii ortodocşi de stil vechi au intrat în Postul Sfintei Marii

Creştinii ortodocşi de stil vechi  intră de astăzi în Postul Adormirii Maicii Domnului, care va dura două săptămâni. Acest post e mai ușor decât Postul Paștelui, dar mai aspru decât al Nașterii Domnului și al Sfinților Apostoli.

Acest post este singurul dedicat Sfintei Marii, născătoarea Mântuitorului Iisus Hristos. Postul Sfintei Marii este aspru şi trebuie ţinut după rânduielile Postului Mare. În zilele de luni, miercuri şi vineri nu se mănâncă nimic până la asfințitul soarelui.

Marți şi joi se mănâncă doar legume fierte fără ulei, iar sâmbăta şi duminica sunt permise uleiul şi vinul. Potrivit tradiției populare, la începutul postului se scot fagurii de miere şi toţi ai casei trebuie să guste, pentru a fi feriţi de lupi şi de urşi. Această zi indicată şi pentru sfințirea ierburilor bune de leac.

Postul se va încheia în data de 28 august.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼