Vergeturile pot fi descrise ca linii care apar pe suprafața pielii, de culoarea mai închisă decât nuanța naturală a pielii. Acestea apar mai ales pe abdomen, sub ombilic, dar pot fi afectate și coapsele și sânii. Inițial, vergeturile sunt de culoare roz, iar odată cu trecerea vremii acestea își schimbă culoarea, devenind mai închise la culoare decât pigmentul natural al pielii.
Cum apar vergeturile
Vergeturile reprezintă răspunsul pielii la perioadele de transformare rapidă și semnificativă. Poți să-ți imaginezi pielea ca pe o bluză preferată, care se întinde ușor când mănânci prea mult în timpul unei cine festive sau când faci exerciții pentru a-ți întări mușchii. În situații în care pielea se întinde prea mult și prea rapid – de exemplu, în timpul sarcinii, în adolescență când cresc rapid în înălțime – aceasta nu mai poate reveni la dimensiunea sa inițială.
Cum pot fi tratate vergeturile
Pentru moment, medicii nu au reușit să găsească niciun tratament complet pentru eliminarea vergeturilor, dar există metode care ajută la estomparea lor.
Tratament cu laser
Această metodă de tratament presupune efectuarea mai multor ședințe cu laser fracționat CO2. Acesta ajută pielea să crească producția de colagen și duce la o scădere a dimensiunii și grosimii vergeturilor de până la 60%. Există însă și un dezavantaj: terapia cu laser fracționat CO2 nu este la fel de eficientă şi în cazul vergeturilor foarte proeminente.
Terapie cu lumină intens pulsată
Acest tip de terapie este eficientă în cazul vergeturilor nou apărute, iar terapia IPL încearcă să estompeze aceste cicatrici stimulând producția de colagen și elastină de la nivelul pielii. Totuşi, persoanele cu tenul închis la culoare ar putea să se confrunte cu o decolorare a pielii.
Microneedling
Procedura presupune înţeparea vergeturilor cu un dispozitiv prevăzut cu un set de ace extrem de fine care pătrund în piele la o anumită adâncime prestabilită şi stimulează astfel procesele de reparare de la nivelul pielii, procese care implică formarea de noi fascicule de colagen ce „strâng”/îngustează vergeturile.
Creme pentru vergeturi
Acest tip de tratament este la îndemâna oricui și presupune aplicarea direct pe zona cu probleme a unor creme/uleiuri/geluri cu scopul de a hidrata şi hrăni pielea. Cel mai adesea, cremele sunt mai eficiente în prevenirea apariției vergeturilor decât în tratarea lor și sunt folosite în special de femeile însărcinate.
Microdermabraziune
Acest tip de tratament presupune o exfoliere fină a pielii cu ajutorul unor cristale foarte mici. În acest fel, primul strat de piele este îndepărtat cu blândețe, iar aspectul vergeturilor este atenuat. Înainte de a apela la acest tip de tratament este indicat să discuți cu medicul tău dermatolog.
Tratamente naturiste
Tratamentele naturiste pentru prevenirea şi ameliorarea vergeturilor constau în aplicarea direct pe piele a diferitelor tipuri de ulei precum:
- ulei de cocos;
- ulei de măsline;
- ulei de migdale;
- ulei de argan;
- ulei de măceșe.
Rolul lor este de a crește nivelul de hidratare şi emoliere a pielii și deci de a preveni apariția vergeturilor ori agravarea celor deja existente. De asemenea, și aloe vera aplicată direct pe piele ajută la ameliorarea zonelor cu semne fine.
Tratament chirurgical
Sunt și persoane care doresc ștergerea completă a vergeturilor de pe corpul lor, iar pentru acest lucru apelează la intervenții chirurgicale. Metoda este eficientă dar implică riscurile clasice ale unei operații și este și destul de costisitoare.
Este important de reținut că, în ciuda diverselor metode de prevenție și tratament, nu există o garanție de 100% că vergeturile vor dispărea complet. Cu toate acestea, cu o îngrijire corespunzătoare a pielii și cu tratamentele adecvate, este posibil să atenuezi considerabil aspectul acestora.
Abonați-vă la noi pe rețele sociale: Telegram, YouTube, Facebook și Instagram. Aici publicăm știri pe scurt!