Categorii
Actualitate În Basarabeasca

(VIDEO) Condiții mai bune pentru sportivii din s. Carabetovca

Stadionul din Carabetovca a găzduit în acest an turneului ,,Cupa Independenței” a raionului Basarabeasca.  Fotbalistii au venit la competiții cu mai multă plăcere decât în alți ani. Aceasta fiindcă acum au putut beneficia de toate condițiile necesare pentru a se pregăti de joc sau a se relaxa în pause.

Lucrările de reparație a vestiarului au fost efectuate de una dintre întreprinderile din Basarabeasca. Valoarea totală a proiectului este estimată la 1,5 milioane lei.

Vestiarele moderne cu dușuri echipate au apărut în incinta stadionului central al satului Carabetovca grație eforturilor depuse de autoritățile locale. Primăria satului Carabetovca a aplicat pentru un grant  la proiectul ,,Sat European” și l-a câștigat.  Programul de Dezvoltare Locală este finanțat din Fondul Național de Dezvoltare Regională și Locală.

În 2022 raionul Basarabeasca a depus 5 proiecte spre finanțare în cadrul Programului ”Satul Europen”.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Actualitate În Moldova

Fermierii, care au suferit de pe urma crizelor din 2022, pot solicita ajutor de la ministerul Agriculturii

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare lansează apelul de depunere a cererilor de solicitare a ajutorului pentru fermierii afectați de consecințele crizelor din anul 2022.

Ministerul Agriculturii precizează că, în acest scop, Guvernul a aprobat alocarea a 200 de milioane de lei. Instituția responsabilă de colectarea cererilor de ajutor este Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA).

Prin urmare, începând cu data de 24 august, fermierii se pot apropia la oficiile teritoriale ale AIPA, pentru a depune setul de documente. Termenul limită pentru depunerea dosarelor este 29 septembrie 2023.

Pentru informații cu privire la condițiile de accesare a ajutorului, criteriile de eligibilitate, actele obligatorii, procedura de depunere a cererilor și cuantumul plăților, accesați Regulamentul.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Actualitate În Moldova

Compania aeriană Air Moldova a intrat în procedură accelerată de restructurare

Pentru a scăpa de pretențiile imediate ale creditorilor, compania aeriană Air Moldova a intrat oficial în procedură accelerată de restructurare.

Se întâmplă după aproape jumătate de an de suspendare a zborurilor. Ultima dată compania a anunţat că zborurile sunt sistate până pe 14 septembrie 2023 inclusiv.

Potrivit companiei, rambursările pentru zborurile anulate se procesează în continuare, iar cei care au procurat biletele online, pe site-ul companiei, vor primi rambursarea la solicitare, pe cardul cu care a fost achitat biletul.

Conform unui aviz publicat la finele lunii iulie, de instanţa de insolvenţă, creditorii Air Moldova sunt atenționaţi despre faptul că termenul-limită de depunere a referinţei creditorilor la cererea introductivă de intentare a procedurii accelerate de restructurare, este data de 21 august 2023. Adică, deja a trecut termenul.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Actualitate În Moldova

Ministerul Mediului îndeamnă instituțiile școlare din țară să nu utilizeze baloane cu heliu pe 1 septembrie

În ajun de început de an școlar, în toate instituțiile de învățământ gimnazial și liceal din Republica Moldova va fi organizat careul de celebrare al primului sunet. Cu această ocazie, adesea organizatorii folosesc multiple baloane umflate cu heliu, pe care le lansează în atmosferă, în timpul programului festiv. În acest context, Ministerul Mediului al Republicii Moldova vine cu un îndemn către administrațiile instituțiilor școlare să se abțină de la această practică.

Problema baloanelor umflate cu heliu, care se folosesc mai ales la diferite evenimente și festivități, atât ale gimnaziilor și liceelor cât și ale grădinițelor, este una cu consecințe nefaste asupra mediului, avertizează experții în domeniu. Aceste baloane nu sunt atât de inofensive precum se percepe, fiind confecționate din materialele care nu sunt biodegradabile, sunt de unică folosință, pot zbura la distanțe mari și pot provoca numeroase probleme mediului înconjurător, în special pentru vietățile terestre și acvatice.

Conform unor studii realizate în acest sens, în dependență de materialul din care este confecționat balonul, acesta poate rămâne în aer timp de cel puțin 8-10 ore, dacă e din latex și până la câteva săptămâni, dacă este din folie. Totuși, mai devreme sau mai târziu, acestea se sparg, iar resturile cad în păduri, râuri, lacuri sau mări. După ce ajung în mediul înconjurător, baloanele se transformă în deșeuri, care pot ucide păsările, dar și animalele, care le percep drept hrană, sau pot cauza diferite lațuri sau capcane în care acestea se prind, înfășurându-se în jurul corpului, ceea ce duce adesea la asfixiere.

În Republica Moldova nu există prevederi ale actelor normative care ar introduce asemenea interdicții. Prin urmare, autoritățile de mediu ar putea veni doar cu unele recomandări către Ministerul Educației și Cercetării, către autoritățile publice locale și către instituțiile preșcolare și școlare de a limita utilizarea baloanelor cu heliu în cadrul festivităților la început de an școlar, în schimbul celor obișnuite.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼