Categorii
Actualitate În Moldova

Ucraina intenţionează să dea în judecată trei țări din UE, pentru că acestea nu renunță la interdicțiile agricole impuse Ucrainei

Ucraina va da în judecată Polonia, Ungaria şi Slovacia, deoarece acestea refuză să renunțe la interzicerea produselor agricole ucrainene, anunță reprezentantul pentru comerț al Ucrainei, Taras Kachka, pentru Politico.

Interdicțiile celor trei țări din Europa Centrală au scopul de a-și proteja fermierii de o creștere a exporturilor cerealiere din Ucraina, ca urmare a blocării de către Rusia a porturilor ucrainene din Marea Neagră. Partidul de guvernământ al Poloniei își dorește să oprească fluxul, deoarece la alegerile legislative din 15 octombrie se bazează pe voturile comunităților rurale, care sunt nemulțumite creșterea exporturilor agricole ucrainene.

Totodată, autorităţile de la Varşovia, Bratislava şi Budapesta susţin că acţionează în interesele economiilor lor şi că deciziilor lor sunt destinate să protejeze fermierii lor de afluxul de produse ucrainene.

„Este important să demonstrăm că aceste acțiuni sunt greșite din punct de vedere legal. De aceea, vom începe procedurile legale mâine, 19 septembrie”, a spus Kachka.

Autorităţile de la Kiev au avertizat anterior că ar putea demara o procedură de arbitraj internaţional ca răspuns la restricţiile impuse exporturilor de cereale. Comisia Europeană a pus punct vineri interdicţiei introduse de cinci state membre UE cu privire la importurile de cereale ucrainene, în schimbul unor angajamente ale Kievului că va lua măsuri pentru a controla afluxul de cereale spre ţările vecine.

Taras Kachka a precizat că Kievul este pregătit să „îşi asume responsabilitatea de a se asigura că exportul din Ucraina nu creează niciun tsunami în ţările vecine” şi că va introduce un sistem de licenţe de export „în timp real” pentru cereale.

Ucraina era unul dintre cei mai mari exportatori mondiali de cereale, înainte ca invazia rusească din 2022 să îi reducă capacitatea de a expedia produse agricole prin porturile sale de la Marea Neagră. Cu toate acestea, afluxul de cereale şi oleaginoase ucrainene în ţările vecine a afectat veniturile fermierilor est-europeni astfel că guvernele din regiune au interzis importurile de produse agricole din Ucraina.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Actualitate În Moldova

Măsuri speciale la Aeroportul Chișinău: cei peste 15 mii de evrei hasidici, care au tranzitat R. Moldova pentru a merge în Ucraina, se întorc în Israel

Începând de azi, 18 septembrie, evreii hasidici care au marcat Anul Nou evreiesc în orașul ucrainean Uman, vor tranzita teritoriul R. Moldova pentru a-și continua deplasarea către țara de reședință. Prin urmare, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) anunță că instituțiile din domeniul securității naționale reiau aplicarea măsurilor speciale pentru gestionarea fluxului sporit de tranzit și oferirea unui grad optim de confort atât cetățenilor, cât și tuturor călătorilor.

Aeroportul Internațional Chișinău s-a pregătit pentru a gestiona numărul crescut de aeronave și pasageri care tranzitează prin zonă. În apropierea aeroportului, a fost amenajat un platou de așteptare special destinat evreilor hasidici, unde se pot efectua verificări și pregătiri pentru continuarea călătoriei.

De asemenea, au fost instalate corturi destinate verificărilor. Fluxuri speciale de procesare a documentelor au fost create pentru a evita suprapunerea cu cursele aeriene regulate, iar turele de personal au fost suplimentate pentru a optimiza procesele.

Totodată, pasagerii curselor aeriene sunt îndemnați să se prezinte cu rezervă de timp la Aeroportul Internațional Chișinău. Accesul în aerogară va fi strict pentru personalul aeroportuar și pasagerii cu bilet pentru cursele aeriene.

Pe drumurile naționale dinspre punctele de trecere a frontierei moldo-ucrainene, echipaje ale Poliției vor asigura fluidizarea traficului întru evitarea creării ambuteiajelor și disconfortului pentru participanții la trafic.

Ministerul Afacerilor Interne va asigura implementarea tuturor măsurilor speciale pentru a garanta liniștea publică și derularea obișnuită a activităților cotidiene.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Actualitate În Moldova

Ministerul Agriculturii: fermierii pot depune cereri de solicitare a subvențiilor în avans

Fermierii pot depune cereri de solicitare a subvențiilor în avans, începând de astăzi, 18 septembrie, la oficiile teritoriale ale Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) până la 16 noiembrie.

Plățile în avans vor fi acordate doar în baza unor proiecte investiționale, evaluate pozitiv de către AIPA în baza criteriilor de selectare prevăzute pentru fiecare măsură în parte. Cererile de solicitare a subvențiilor în avans vor putea fi depuse pentru:

  • îmbunătățirea și dezvoltarea infrastructurii economice rurale;
  • dezvoltarea infrastructurii exploatației agricole;
  • diversificarea activităților economice rurale;
  • stimularea producerii pe teren protejat;
  • înființarea plantațiilor de arbuști fructiferi, aromatice, medicinale și condimentare; modernizarea exploatațiilor zootehnice și transfer de cunoștințe, inovare și formare.

Eligibili pentru aceste măsuri de subvenționare sunt fermierii micro și mici, persoanele juridice sau fizice care desfășoară activități în mediul rural sau activități agricole, altele decât fermierul, unitățile administrativ teritoriale, organizațiile din domeniul cercetării și inovării, instituții de învățământ cu profil agroindustrial.

„Sunt încurajați să participe toți cei care intenționează să lanseze sau să dezvolte afaceri în sectorul agricol și mediul rural”, rezumă MAIA.

Documentele privind depunerea și obținerea subvențiilor postinvestiții, pot fi accesate aici.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Actualitate Electorala-2023 În Moldova

Alegerile locale generale 2023: când începe perioada de depunere a documentelor pentru înregistrarea candidaților

Comisia Electorală Centrală (CEC) anunță că mâine, 19 septembrie, începe perioada de depunere a documentelor pentru înregistrarea candidaților la alegerile locale generale din 5 noiembrie 2023, pentru primăriile Chișinău și Bălți, precum și pentru consiliile municipale și cele raionale.

Pentru aceasta, partidele politice și blocurile electorale vor prezenta consiliilor electorale de circumscripție:

  1. Cererea, în formă scrisă, prin care se solicită înregistrarea în calitate de concurent electoral;
  2. Hotărârea/decizia confirmată prin procesul-verbal sau extrasul acestuia al ședinței organului central sau teritorial al partidului politic sau blocului electoral privind desemnarea candidaților;
  3. Datele biografice ale candidatului;
  4. Declarația candidatului privind consimțământul lui de a candida pentru funcțiile elective;
  5. Declarația de avere și interese personale pentru ultimul an înainte de alegerile locale;
  6. Declarația pe propria răspundere prin care confirmă că nu este condamnat la închisoare sau că are antecedente penale și că în privința sa nu au fost emise acte de constatare rămase definitive;
  7. Declarația privind suspendarea, pe durata mandatului, a funcțiilor incompatibile cu funcția de primar, în cazul în care persoana este aleasă și mandatul este validat;
  8. Declarația despre suspendarea din funcția deținută din momentul începerii campaniei electorale;
  9. Copia de pe diploma de studii – în cazul candidaților la funcția de primar prin care se atestă că are cel puțin studii generale obligatorii;
  10. Copia de pe buletinul de identitate a candidatului;
  11. În cazul în care respectivul nu a fost prezentat la Comisie Electorală Centrală – Extrasul din Registrul de stat al persoanelor juridice (originalul și copia), în cazul în care acesta nu a fost prezentat Comisiei Electorale Centrale.

În cazul candidaților independenți se aplică aceleași cerințe, doar că în locul documentului menționat mai sus la punctul 2) se vor prezenta listele de subscripție cu numărul suficient de semnături ale susținătorilor. Candidații independenți se vor prezenta personal la consiliul electoral de circumscripție și vor depune listele de subscripție împreună cu documentele necesare pentru înregistrare.

Formularele listelor de subscripție pot fi solicitate, la fel, începând cu data de 19 septembrie 2023 de la consiliul electoral al circumscripției electorale în raza teritorială a căreia planifică să candideze candidatul independent.

Lista candidaților la funcția de consilier se întocmește în limba română și se prezintă consiliului electoral atât pe suport de hârtie, cât și în variantă electronică cu respectarea cotei de gen de minimum 40% pentru ambele sexe și conform formulei – minimum 4 candidați de același gen la fiecare 10 locuri.

Graficul de recepționare a documentelor pentru înregistrarea candidaților a fost stabilit de fiecare consiliu electoral de circumscripție, iar informația dată poate fi găsită pe pagina web oficială a Comisiei, la rubrica „Alegeri locale generale 2023”, compartimentul „Organele ierarhic inferioare”.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼