Susțineți BAStv

Categorii
Actualitate În Moldova

Moldovagaz: începând cu luna septembrie, factura de plată va conține valoarea puterii calorifice superioare

Moldovagaz a anunțat că, începând cu luna septembrie 2023, în factura de plată va reflecta și valoarea puterii calorifice superioare folosite la facturare și cantitatea totală de energie consumată. Această măsură a fost luată în scopul armonizării cu standardele europene în domeniul gazelor naturale.

În scopul armonizării cu standardele europene în domeniul gazelor naturale, începând cu luna septembrie 2023, SA „Moldovagaz” va reflecta în paralel, cu titlu informativ, în factura de plată pentru gazele naturale consumul de gaze naturale exprimat în metri cubi, valoarea puterii calorifice superioare folosite la facturare și cantitatea totală de energie consumată.

Totodată, Moldovagaz a atenționat că “utilizarea valorilor cantității de energie consumate pentru facturarea consumului de gaze naturale va fi aplicată după ajustarea cadrului normativ în acest sens cât și a programului informațional al întreprinderii cu stabilirea de către autoritatea de reglementare a prețurilor pentru consumatorii finali per unitate de energie (kWh)”.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Actualitate În Moldova

Atenție, șoferi! Poliţia din Moldova anunţă despre organizarea de filtre pe o perioadă nedeterminată

Începând de astăzi, 27 septembrie, pe întreg teritoriul Republicii Moldova vor fi organizate mai multe filtre ale poliției. Oamenii legii informează că, pentru a diminua riscul de producere a accidentelor rutiere, mai multe echipaje ale INSP vor fi dotate cu Drager, cu aparate de măsurat viteza, dar și alte activități de depistare a abaterilor de la respectarea Regulamentului circulației rutiere.

Ministrul Afacerilor Interne (MAI) Adrian Efros a vorbit, în cadrul unei conferințe de presă din 4 septembrie, că urmează să fie desfășurate acțiuni la nivel național pentru creșterea nivelului de siguranță rutieră. Totodată, potrivit ministrului de interne, MAI va veni cu o serie de propuneri de ajustări ale cadrului normativ cu privire la înăsprirea pedepselor pentru combaterea abaterilor de la regulile de circulație pe drumurile publice.

În context, Inspectoratul General al Poliției îndeamnă toţi şoferii să conducă regulamentar și să fie responsabili!

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Actualitate În Moldova

Creștinii ortodocși sărbătoresc astăzi Înălțarea Sfintei Cruci

Creștinii ortodocși de stil vechi sărbătoresc astăzi, 27 septembrie, Înălțarea Sfintei Cruci sau Ziua Crucii, așa cum se mai numește sărbătoarea în popor. Este a doua mare sărbătoare a lunii septembrie, după Nașterea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mică. Spre deosebire de alte sărbători creștine, Înălţarea Sfintei Cruci se cinsteşte cu post aspru.

Ziua Crucii este cinstită prin post și praznice. Este una dintre sărbătorile împărătești și una dintre cele patru zile de post strict de peste an, celelalte fiind: vinerea dinaintea Învierii Domnului, Ziua Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul și ziua din ajunul Bobotezei. În această zi creștinii postesc pentru sănătatea familiei, pentru spor și pentru bunăstarea gospodăriilor, bineînțeles, de Ziua Crucii nu se muncește. Credincioșii sfințesc la biserică ulcele noi pline cu miere. De toarta cănițelor ei leagă câte un fir de ață roșie, iar fiecare cană este acoperită cu un colac. Toate aceste ofrande se dau de pomană săracilor, în memoria rudelor decedate.

De asemenea, ziua de 27 septembrie este considerată şi data care vesteşte sfârşitul verii şi începutul toamnei. Calendarul popular consemnează această zi şi sub alte denumiri, cum ar fi Cârstovul Viilor şi Ziua Şarpelui. Această denumire este legată de faptul că, din această zi, se crede că şerpii şi alte reptile încep să se retragă în ascunzişurile subterane, hibernând până în primăvară.

În această zi se spune că nu este bine să se mănânce usturoi, nuci, prune și pește. Este recomandat să se țină post negru, aspru, pentru vindecarea sufletului și a trupului. Este recomandat să se țină post negru, aspru, pentru vindecarea sufletului și a trupului. De acum se începe și bătutul nucilor, însă nu este voie să se consume fructul deoarece miezul are forma unei cruci. Oamenii din popor cred că dacă va tuna în această zi de sărbătoare, toamna va fi una lungă. De asemenea, dacă ciorile se adună în gard, va cădea bruma.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼