Susțineți BAStv

Categorii
Bani În esență

Plata cu bani cash pentru case și mașini mai scumpe de 300.000 lei va putea fi făcută doar prin transfer bancar

Persoanelor fizice care nu desfășoară activitate de întreprinzător și care cumpără bunuri imobile sau mijloace de transport de la alte persoane fizice vor fi în drept să efectueze decontarea în numerar pentru bunul imobil/mijlocul de transport procurat doar dacă valoarea bunului procurat nu depășește 300.000 lei, pentru fiecare bun în parte, inclusiv în situația în care decontarea are loc în rate. Prevederea este stipulată într-un proiect de lege, elaborat de Ministerul Finanțelor, prin care se dorește limitarea oprațiunilor în numerar.

Prin urmare, la un apartament de 60 000 de euro, unele banci vor percepe un comision de 1200 de euro.

Totodată, proiectul mai prevede că, notarii, în procesul autentificării contractelor de vânzare-cumpărare pentru bunurile imobile ce depășesc suma de 300.000 lei, au obligația de a se asigura că decontarea a fost efectuată prin transfer, în caz contrar nu vor autentifica contractul, cu excepția cazului când se autentifică contracte de vânzare-cumpărare cu rezerva proprietății și dreptul de proprietate urmează a fi înregistrat provizoriu.

La fel, Agenția Servicii Publice (ASP), în procesul înscrierii transferului dreptului de proprietate asupra mijloacelor de transport ce depășesc suma de 300.000 lei, au obligația de a se asigura că decontarea a fost efectuată prin transfer, în caz contrar nu vor înregistra în Registrul de stat dreptul de proprietate, cu excepția cazului când dreptul de proprietate se înregistrează provizoriu.

Pentru efectuarea decontărilor în numerar în sumă ce depăşeşte limitele stabilite de prevederile prezentei legi, Serviciul Fiscal de Stat aplică amendă în mărime de la 7% până la 15% din suma decontată în numerar cu depășirea limitei stabilite.

Termenul de prescripție pentru verificarea corectitudinii respectării prevederilor legii este de cel mult patru ani de la data efectuării decontării /încasării numerarului.

Persoanele sancționate în temeiul acestei legi vor beneficia de o reducere de 50% din suma amenzii dacă, în termen de trei zile lucrătoare din momentul aducerii la cunoștință a deciziei asupra cazului de încălcare fiscală, achită 50% din suma amenzii stabilită conform deciziei Serviciului Fiscal de Stat.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Actualitate În Moldova

Deși avem o roadă bună la grâu, pâinea nu se va ieftini. Din ce motiv

Chiar dacă recolta de grâu este mai mare față de anul trecut, prețul pâinii va rămâne neschimbat, a declarat Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea la o emisiune TV.

Cu o producție agricolă semnificativ mai generoasă, așteptările pentru o scădere a prețurilor alimentelor de bază, cum ar fi pâinea, erau în creștere. Cu toate acestea, ministrul Agriculturii a adus în atenție factori aparent neconvenționali care afectează această previzibilă ieftinire.

Ministrul Agriculturii a subliniat că, deși recolta de grâu a fost mai abundentă, prețul pâinii rămâne stabil din cauza tarifelor ridicate la energia electrică și gazele naturale. Aceste costuri ridicate sunt implicate în toate etapele procesului de producție, de la cultivarea grâului la fabricarea pâinii și distribuția acesteia către consumatori.

Deși această situație ar putea aduce un beneficiu imediat fermierilor, consumatorii ar putea resimți o presiune financiară suplimentară, având în vedere costurile ridicate ale facturilor la utilități. Creșterea prețurilor la energie ar putea avea, de asemenea, impacte asupra altor sectoare ale economiei.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Actualitate Electorala-2023 În Basarabeasca

Candidații înregistrați la funcția de primar și consilier în Consiliul sătesc în s. Abaclia

La alegerile locale generale din 5 noiembrie, în s. Abaclia raionul Basarabeasca, sunt înregistrați șapte candidați la funcția de primar și zece concurenți electorali la funcția de consilier în Consiliul sătesc.

Potrivit  președintelui consiliului electoral de circumscripție CECE Abaclia 5/3, Cebanu Victor, în s. Abaclia raionul Basarabeasca la funcția de primar sunt înregistrate șase partide și un candidat independent:

 • Victor Niculiță – Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM)
 • Mînăscurtă Ion – Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate” (PAS)
 • Mațcu Gheorghe – Partidul Politic ”Platforma Demnitate și Adevăr” (PPDA)
 • Beșleagă Gheorghe – Partidul Verde Ecologist (PVE)
 • Trifanov Natalia – Partidul Politic ,,ȘANSĂ”
 • Putere Dorin – Partidul Politic „Partidul Schimbării” (PPS)

Candidat independent la funcția de primar în s.Abaclia este Agnesa Apostol.

La funcția de consilier în Consiliul sătesc în cadrul alegerilor locale generale din 5 noiembrie sunt înregistrate:

 • Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM)
 • Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate” (PAS)
 • Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM)
 • Partidul Politic ”Platforma Demnitate și Adevăr” (PPDA)
 • Partidul Politic ,,Partidul Social Democrat European” (PSDE)
 • Partidul Verde Ecologist (PVE)
 • Partidul Politic ,,ȘANSĂ”
 • Partidul Politic „Partidul Schimbării” (PPS)

Candidați independenți:

 • Virineia Carapirea
 • Agnesa Apostol

Pe 6 octombrie, a început campania electorală pentru concurenții electorali înregistrați la alegerile locale generale din 5 noiembrie și se va finisa pe 3 noiembrie.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼