Susțineți BAStv

Categorii
Actualitate Electorala-2023 În Basarabeasca

Alegeri locale generale 2023: cine s-a înregistrat la funcția de primar și consilier în Consiliul sătesc în s. Iordanovca

În satul Iordanovca raionul Basarabeasca, sunt înregistrați doi candidați la funcția de primar și trei concurenți electorali la funcția de consilier în Consiliul sătesc.

După spusele prețedintei consiliului electoral de circumscripție CECE Iordanovca nr. 5/6, Marcela Cîrja, în s. Iordanovca raionul Basarabeasca la funcția de primar sun înregistrate două partide:

  • Scobioală Viorica – Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate” (PAS)
  • Mereanu Anatolie – Partidul Politic „Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei” (PDCM)

La funcția de consilier în Consiliul sătesc în cadrul alegerilor locale generale din 5 noiembrie sunt înregistrate:

  • Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate” (PAS)
  • Partidul Politic „Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei” (PDCM)
  • Partidul Politic ”Partidul Socialiștilor din Republica Moldova” (PSRM)

Alegerile locale generale vor avea loc pe 5 noiembrie. La acestea vor participa cetățenii Republicii Moldova cu vârsta de 18 ani și mai sus.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Actualitate În Basarabeasca

Slujbă de Hram în biserica Acoperământul Maicii Domnului din s. Carabetovca

Creştinii ortodocşi de stil vechi sărbătoresc, astăzi, 14 octombrie, Acoperământul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu şi pururea Fecioarei Maria. Sărbătoarea mai este numită în popor Pocroave. În această zi, locuitorii satului Carabetovca din raionul Basarabeasca sărbătoresc hramul satului.

Sărbătoarea a început cu sfânta liturghie la biserica ,,Acoperământul Maicii Domnului”. Enoriașii bisericii au venit pentru a se ruga de sănătatea rudelor și pentru a-i pomeni pe cei răposați.

Sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului marchează amintirea arătării Maicii Domnului în biserica din Vlaherne, înaintea poporului, stând în văzduh şi rugându-se cu lacrimi. Sfântul Acoperământ era ţinut în mâini deasupra capetelor credincioşilor. În jurul ei se aflau apostolii, sfinţii şi mucenicii.

Conform tradiţiei populare, Acoperământul Maicii Domnului semnifică pregătirea ogoarelor pentru sezonul rece şi acoperirea pământului cu brumă. În această zi, unii credincioşi ţin post, fiindcă astfel sunt feriţi de boli, de înec şi de supărări. Se mai spune că fetele care sunt împodobite astăzi pentru nuntă au parte de o căsnicie lungă şi fericită. Tot astăzi, în unele localităţi, vitele sunt stropite cu apă sfinţită, pentru a fi păzite de boli.

Tot astăzi, conform calendarului creştin ortodox, este sărbătorită Pomenirea tuturor sfinţilor care s-au proslăvit pe pământul Moldovei şi Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Hârbovăţ.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼