Susțineți BAStv

Categorii
Actualitate În Basarabeasca

Noi detalii în cazul femeiei din or. Basarabeasca, care a făcut un accident cu un scuter electric

În cazul femeiei cu doi copii, care în data de 18 octombrie curent a făcut un accident, în timp ce conducea un scuter electric, au fost depistate noi detalii. Cu excepția făptașei și celor doi copii ai ei, a avut de suferit și o fetiță din or. Basarabeasca.

Jurnaliștii BAStv au fost contactați de părinții victimei, care ne-au mărturisit că, în ziua respectivă, fetița lor, în compania unui băiețel, mergea pe trotuar și se îndrepta spre terenul de joacă. Femeia ce conducea trotineta electrică, fără a micșora viteza la văzul copiilor, a lovit copila cu vehicolul. În urma impactului victima a rămas cu răni superficiale.

,,Această femeie, probabil, venea de la grădiniță. Aflată la volanul scuterului, pe care mai avea neregulamentar ambarcați doi copii, ea se deplasa pe trotuarul destinate pietonilor și, fără a încetini din viteză, nu a putut manevra și mi-a lovit fiica”, ne-a comunicat mama victimei. Aceasta a mai menționat, că martorii oculari au trimis copilul acasă.

Când părinții s-au deplasat la locul încidentului, acolo erau prezenți reprezentanții forțelor de ordine și cei ai serviciului medical de urgență. Ultimii nu au consultat și nu au acordat un prim ajutor fetiței, care a avut de suferit în urma impactului.

Mai tarziu, au declarat părinții pentru BAStv, ei au solicitat ambulanța la domiciliu și, printr-o coincidență, a sosit aceiași echipă. Medicii și-au cerut scuze pentru gestul de ignoranță și au transportat copilul la secția Pediatrie a Spitalului raional Basarabeasca, unde a primit consultație și un prim-ajutor.

Potrivit șefului Inspectoratului de Poliție Basarabeasca, Sergiu Plop, părinții fetei au refuzat  expertiza medicală. Tot el a menționat că, deocamdată, nu există vre-o confirmare legalizată a faptului, că femeia care conducea scuterul s-ar fi aflat în stare de ebrietate.

Jurnaliștii BAStv au contactat și șoferița trotinetei electrice cu, care a declanșat accidentul pe data de 18 octombrie curent pe strada principală din or. Basarabeasca. Aceasta ne-a comunicat versiunea sa vis-a-vis de  accident, însă a refuzat să ne dea acordul pentru publicarea ei.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Actualitate În Basarabeasca

(FOTO) În s. Abaclia a fost deschis un teren de fitness în aer liber

Pe data de 22 octombrie, în apropiere de Căminul Cultural din satul Abaclia, a avut loc deschiderea unui teren de fitness în aer liber. Cu această ocazie, a fost organizat un eveniment festiv la care au participat atât persoanele în etate, cât și copiii.

Evenimentul a început cu onoruri pentru sportivii de performanță din localitate, apoi tăierea panglicii noului complex sportiv. Participanții au putut să se bucure din plin de noile aparate de antrenament, care îi vor ajuta să se relaxeze și să ducă un mod mai sănătos de viață. Programul a inclus, de asemenea, niște estafete pentru participanții la deschidere. 

Echipamentele oferă posibilități pentru exerciții cardio, antrenament de forță și flexibilitate. Ele sunt destinate tuturor doritorilor, indiferent de vârstă. Copiii, însă, au fost cei mai bucuroși de noile utilaje sportive.

Evenimentul a culminat cu o masă bogată, care a suplinit forțele tuturor celor prezenți.

Construirea acestui teren de fitness a fost posibilă datorită implementării proiectului moldo-elvețian “Într-un corp sănătos, o minte sănătoasă”, în colaborare cu proiectul “Viață sănătoasă. Reducerea poverii bolilor netransmisibile”. Costul total al echipamentelor constituie aproximativ 102 mii lei.

Autor: Lilia Zabolotnîi

Categorii
Actualitate Electorala-2023 În Basarabeasca

(VIDEO) Redacția BAStv a organizat cea de-a doua dezbatere preelectorală. Ce soluții au propus concurenții

Redacția BAStv a organizat pe 20 octombrie, o nouă dezbatere dedicată alegerilor locale generale din 5 noiembrie. Pentru funcția de consilier în Consiliul raional Basarabeasca au concurat: reprezentantul Partidului Verde Ecologist, reprezentantul Partidului Politic PAS și un candidat independent. Aceștea au fost selectați în urma tragerii la sorți.

Invitații rundei de dezbateri din 20 octombrie, a fost reprezentantul Partidului Verde Ecologist, Gheorghe Beșleagă, reprezentantul Partidului Politic ,,Acțiune și Solidaritate”, Victor Salinschi și candidatul independent Mihail Martînov.

Tema generală a candidaților la funcția respectivă a fost „Dezvoltarea socio-economică a localităților din raionul Basarabeasca”.

La acest subiect concurenții au propus următoarele soluții:

Dezbaterea integral poate fi vizionată pe platformele online.

Amintim, următoarea dezbatere va avea loc luni, 23 octombrie, la ora 18.30. Conform tragerii la sorți, în studio sunt invitați următorii 3 concurenți electorali, înregistrați pentru funcția de consilier al Consiliului Raional: Partidul PLDM, Partidul Nostru și PCRM.

Dezbaterea va fi difuzată pe canalul BAStv și pe platformele online: Youtube și Facebook.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Actualitate Electorala-2023 În Moldova

Alegeri locale 2023: care este termenul limită de modificare a listelor de candidați sau retragerea din cursa electorală

Comisia Electorală Centrală informează că modificări în listele de candidați pot fi făcute cel târziu pe 26 octombrie 2023. Partidele politice și blocul electoral pot solicita schimbarea locului de ordine sau excluderea (retragerea) candidatului din lista înregistrată sau să retragă întreaga listă de candidați la alegerile locale generale din 5 noiembrie 2023.

Decizia privind modificarea listei de candidați se adoptă de către partidul politic sau blocul electoral. În acest sens, partidul politic sau blocul electoral prezintă consiliului electoral, care l-a înregistrat în calitate de concurent electoral, hotărârea/decizia privind modificarea listei de candidați confirmată prin procesul-verbal sau, după caz, prin extras din procesul verbal al ședinței organului central sau teritorial al partidului politic sau al blocului electoral.

Consiliul electoral de circumscripție, în cel mult 3 zile de la data depunerii cererii, adoptă hotărârea privind modificarea listei de candidați a concurentului electoral solicitant sau, după caz, eliberează legitimațiile.

Atragem atenția că, urmare a oricărei modificări în lista de candidați, se va ține cont de respectarea cotei de gen de 40% pentru ambele sexe, iar poziționarea în liste a candidaților se va face conform formulei: minim 4 candidați la fiecare 10 locuri.

Totodată, în același termen, concurentul electoral poate să-și retragă candidatura sau candidatul înaintat printr-o cerere scrisă, adresată consiliului electoral care l-a înregistrat. În cazul candidaților desemnați de partidele politice și blocurile electorale, cererile de retragere din cursă se înaintează consiliului electoral în același termen.

Candidatul independent are dreptul să își retragă candidatura, la fel, în același termen. În acest caz, cererea privind retragerea candidatului independent se prezintă personal de către acesta la consiliul electoral respectiv.

După expirarea termenului, înregistrarea concurentului poate fi anulată prin hotărârea consiliului electoral care l-a înregistrat, în baza deciziei instanței de judecată, în caz de deces al acestuia sau de survenire a altor circumstanțe prevăzute de lege.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼