Susțineți BAStv

Categorii
Anunțuri Util

Apel către locuitorii raionului Basarabeasca pentru prevenirea cazurilor de incendiere a vegetaţiei uscate

Angajații Secției Situații Excepționale Basarabeasca previne locuitorii raionului Basarabeasca despre pericolul incendiilor, numărul cărora este în creștere. Prin urmare, aceștea îndemână oamenii să respecte regulile anti incendiare şi să nu aprindă vegetația uscată şi gunoiul menajer.

Petru a evita produceria arderilor necontrolate în sezonul de toamnă, Serviciul Prevenție al Secției Situații Excepționale Basarabeasca, se adresează cu un apel la cetățeni să respecte măsurile specifice de prevenire a incendiilor:

  • nu utilizați focul deschis în locuri cu pericol de incendiu și pe timp de vânt;
  • nu utilizați focul deschis la o distanță mai mică de 50 m față de clădiri, instalații, materiale sau substanțe combustibile;
  • nu lăsați focul deschis fără supraveghere;
  • nu aruncați mucuri de țigară, chibrituri aprinse sau materiale care mocnesc în vegetația uscată;
  • respectați modul stabilit de colectare, păstrare și transportare a resturilor vegetale;
  • cetățenii să se adreseze la primării în ceea ce privește planificarea zilelor și locurilor special amenajate pentru adunarea resturilor menajere și vegetației uscate din localitate;
  • supravegheați în permanență copiii și interziceți jocul acestora cu surse care ar putea provoca incendii (chibrituri, brichete, etc.);
  • la depistarea focarelor de ardere apelați la numărul de telefon 112, și după posibilitate, întreprindeți măsuri de lichidare a arderii, respectând măsurile de securitate, sau părăsiți locul arderii acoperind gura și nasul cu o țesătură umedă.

Amintim că, conform Codului Contravențional al Republicii Moldova, arderea în câmp deschis a resturilor vegetale de orice proveniență se sancționează cu amendă de la 200 la 300 de unități convenționale aplicată persoanei fizice sau cu muncă neremunerată în folosul comunității, de la 40 la 60 de ore; cu amendă de la 600 la 800 de unități convenționale aplicată persoanei juridice cu sau fără privarea de dreptul de a desfășura o anumită activitate pe un termen de la 3 luni la un an.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Anunțuri Util

Persoanele cu diabet zaharat vor avea acces gratuit la încă un model de test și lanțetă.

Pacienții cu diabet vor avea acces gratuit la încă un model de test și lanțetă pentru determinarea glucozei în sânge. Acestea sunt incluse în lista dispozitivelor medicale compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală (AOAM)

Începând cu 1 noiembrie, persoanele cu diabet vor putea alege în farmacii din 11 modele de teste și 8 modele de lanțete.

De asemenea, pacienții vor putea beneficia gratuit de un model performant de pungă colectoare pentru stome intestinale și urinare, deoarece din 1 noiembrie rata de compensare a acestui dispozitiv a fost majorată de la 50% la 100%. Pentru compensarea integrală a modelului respectiv de pungă colectoare vor fi alocați circa 500 mii de lei, bani prevăzuți în fondurile de asigurare medicală obligatorie.

Decizia de a majora rata de compensare și a numărului de dispozitive medicale compensate a fost luată de Consiliul pentru dispozitive medicale compensate cu scopul de a crește accesul persoanelor asigurate la produse farmaceutice acoperite de asigurarea medicală obligatorie.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼