Categorii
Anunțuri Util

Omagiu memoriei a două figuri emblematice ale istoriei. Poșta Moldovei lansează timbre dedicate lui Ion Druță și Mircea Snegur

Poșta Moldovei aduce un solemn omagiu a două figuri emblematice ale istoriei și culturii moldovenești, regretatul scriitor Ion Druță și fostul președinte Mircea Snegur. Întreprinderea a lansat, pe 15 noiembrie, o serie de mărci poștale intitulată „Personalități. Comemorări”.

„Această serie este un tribut adus contribuțiilor lor excepționale și moștenirii lăsate pentru Republica Moldova. Prin aceste mărci poștale, dorim să aducem în atenția publicului atât realizările, cât și spiritul acestor mari personalități. Colectorii și pasionații de istorie sunt invitați să descopere seria de mărci poștale „Personalități. Comemorări”, simboluri ale moștenirii culturale și istorice a Republicii Moldova”, scrie Poșta Moldovei, într-un comunicat.

Ion Druță, unul dintre cei mai remarcabili scriitori moldoveni, a decedat la 28 septembrie. A fost un maestru al cuvântului și un simbol al literaturii naționale. Opera sa reflectă profunzimea, dragostea și valorile poporului moldovean.

Mircea Snegur, primul președinte al Republicii Moldova, s-a stins din viață la 14 septembrie. Acesta a jucat un rol vital în promovarea independenței și consolidarea democrației țării, devenind un simbol al unității naționale.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Diverse Divertisment

(FOTO) Cum a fost sărbătorit Balul Bobocilor în liceul ,,C. Stere” din s. Abaclia

Recent, în incinta Liceului Teoretic ,,C. Stere” din s. Abaclia, s-a desfășurat cel mai așteptat eveniment de toamnă ,, Balul Bobocilor”, unde elevii claselor a V-a și a X-a au pășit o treaptă nouă a vieții sale, cea de liceu și gimnaziu. Toamna se numără bobocii, așa că instituția a avut prilejul să numere câți bobocei au venit anul acesta în liceu.

Balul Bobocilor a devenit o tradiție în IPLT „ C. Stere”. Elevii din clasele a V-a, împreună cu diriginții: Lupașcu Victoria și Guțu Cristina și elevii clasei a X-a, ghidați de dirigintele Bătrînac Tatiana au realizat o activitate de excepție, unde au demonstrat că sunt buni, speciali, talentați și promițători.

Ambele clase s-au manifestat încântător, accentuând în dansuri, cântece, scenete specificul originalității ideilor. Elevii şi-au demonstrat meritul de a face parte din comunitatea liceală și gimnazială.

Anul acesta instituția a adunat 57 bobocei în clasa a V-a și 19 – în a X-a.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Anunțuri Util

Protestul agricultorilor continuă. ,,Suntem la limita falimentului și disperării”

Agricultorii din mai multe raioane se vor deplasa cu tehnică agricolă spre Chișinău. Potrivit unei scrisori semnate de reprezentanții, Asociației Forța Fermierilor și Federației Naționale a Fermierilor, pe data de 22 noiembrie 2023 agricultorii vor ieși la protest masiv.

„Din start ne cerem scuze de la locuitorii capitalei pentru anumite incomodități, însă foarte mulți producători agricoli sunt la limita falimentului și disperării și nu au altă ieșire. Toate încercările noastre de a rezolva problema salvării fermierilor micro, mici și mijlocii prin dialog au eșuat. Autoritățile nu ne aud și prin tăcere și inacțiuni contribuie la distrugerea agricultorilor din zonele rurale și transformarea Moldovei în moșia holdingurilor transnaționale, care nu au nevoie de satele noastre”, se arată în mesajul Asociației.

Agricultorii cer implementarea următoarelor revindecări:

  • introducerea prin decizia CSE pentru perioada până la 31 octombrie 2024 unui moratoriu la calcularea penalităților, executarea silită a obligațiunilor și demararea procedurilor de insolvență în raport cu agricultorii micro, mici și mijlocii, care au în structura terenurilor agricole cel puțin 70 % din culturile cerealiere și oleaginoase;
  • aprobarea și finanțarea schemelor de plăți directe la hectar, începând cu anul 2024, după exemplu Uniunii Europene;
  • alocarea în 2024 din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii 50 %, dar nu mai puțin de 1 miliard de lei, pentru fermierii micro, mici și mijlocii ca compensații pentru prețuri derizorii în forma de plăți directe la hectar de floare soarelui și porumb, cultivate în anul 2023;
  • interzicerea importului grâului, porumbului și florii soarelui cel puțin până la 31 martie 2024 și admiterea tranzitul cerealelor și oleaginoaselor din Ucraina doar cu transportul.

Totodată, fermierii menționează că toate cerințele lor pot fi realizate fără cheltuieli suplimentare de la buget, iar autoritățile ar trebui să atragă fonduri europene pentru sprijinul financiar al fermierilor în contextul situației geopolitice în regiune, așa cum au procedat alte țări din Bazinul Mării Negre. De asemenea, agricultorii spun că protestul lor este lipsit de substrat politic și vor curma orice tentativă a forțelor politice să folosească evenimentul lor în scopuri meschine.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼