Susțineți BAStv

Categorii
Actualitate În Moldova

Energia electrică ar putea să fie mai ieftină? Victor Parlicov: Moldova este mai pregătită ca niciodată pentru iarnă

Republica Moldova este pregătită foarte bine pentru sezonul rece, cu mult mai bine decât în anii precedenți. Declarația a fost făcută de ministrul Energiei, Victor Parlicov, în cadrul unei conferințe de presă. Potrivit oficialului, stocurile de gaze sunt suficiente pentru asigurarea consumului până în luna februarie, iar o parte din prețuri ar putea să fie reduse pe parcursul iernii.

„Suntem cel mai bine pregătiți pentru sezonul rece, cu mult mai bine decât în anii precedenți. Sezonul de încălzire a început cu bine, mai târziu decât de obicei pentru că am avut o toamnă caldă. Am intrat în sezon pregătiți din punct de vedere tehnic, totul funcționează normal. Avem stocuri de gaze suficiente pentru a ne asigura până la sfârșitul lunii februarie, cu certitudine, probabil și mai departe, depinde ce temperaturi vom avea iarna. Dacă vom avea nevoie de gaze suplimentare, vom vedea aceste lucruri din timp și vom reuși să achiziționăm acele volume care vor mai fi necesare. Deocamdată putem sta liniștiți”, a afirmat Victor Parlicov.

Ministrul s-a referit și la prețurile la resursele energetice, specificând că „avem asigurată nu doar securitatea alimentării cetățenilor, dar și prețuri prognozabile”.

„Dincolo de gaze, avem contract cu MGRES. Asta ne oferă o siguranță cu privire la volumele livrate și la prețuri stabile. Indiferent ce se va întâmpla pe piața regională de gaze, dacă vor crește prețurile la gaze sau la energia electrică – noi suntem protejați. Consumatorii din Republica Moldova vor avea energie, căldură și gaze la prețuri stabile, ele nu au cum să crească. Posibil să fie reduse pe parcursul iernii o parte din prețuri, dar pentru moment nu vreau să fac promisiuni”, a punctat oficialul.

În același timp, oficialul a mai subliniat că sistemul de distribuție a căldurii în Chișinău și în Bălți este pregătit pentru iarnă, iar „Termoelectrica” va funcționa în acest an fără păcură, întrucât utilizarea acesteia este mai dificilă atât din punct de vedere comercial, cât și tehnic.

Totodată, Parlicov a îndemnat cetățenii să economisească energia nu doar pentru a beneficia de facturi mai mici, dar și pentru a contribui la angajamentul în ceea ce privește consumul rațional al resurselor.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Bani În esență

(FOTO) Câți bani au cheltuit partidele politice în campania electorală

În cadrul campaniei electorale pentru alegerile locale generale, partidele au prezentat cheltuieli de aproximativ 35 de milioane de lei. Datele sunt publicate de portalul alegeri.md, unde sunt prezentate venituri și cheltuieli de campanie în lei, raportate la Comisia Electorală Centrală (CEC) de către concurenții electorali.

Potrivit raportului prezentat de portalul alegeri.md, lider la venituri și cheltuielile suportate începând cu 30 septembrie și până pe 17 noiembrie este Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS). Formațiunea politică a obținut în total, potrivit sursei citate, venituri în valoare de peste 9,4 milioane lei – bani din care a cheltuit 9,2 milioane lei.

Pe locul doi se situiază Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM). Formațiunea politică, a raportat venituri de aproape 6 milioane lei și cheltuieli în mărime de peste 5 milioane lei.

Pe locul al treilea se situează Partidul „Șansă”, candidații căruia au fost eliminați din cursa electorală prin decizia Comisiei pentru Situații Excepționale din 3 noiembrie. Partidul „Șansă” a declarat venituri de 3,6 milioane de lei, și cheltuieli– de 3,7 milioane de lei.

Cheltuielile și veniturile celorlalte partide:

Trei partide nu au prezentat informații privind contul electoral:

  • Partidul Popular din Republica Moldova (PPRM);
  • Partidul Acasă Construim Europa (PACE);
  • Partidul Politic ,,Forța de Alternativă și Salvare a Moldovei” (FASM)

Finanțarea grupurilor de inițiativă și a campaniilor electorale de către persoane fizice sau juridice se efectuează prin intermediul unui cont bancar cu mențiunea “Fond electoral”.

În competiția electorală pentru scrutinul din 5 noiembrie 2023 au fost înregistrați 59 449 de candidați la funcțiile de primar și consilier în consiliile locale din partea a 35 de partide politice din cele 60 înregistrate și a unui bloc electoral, precum și 1 174 de candidați independenți.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Cartierul Tineretului Proiectele noastre

(VIDEO) Plină de idei și experiență. Povestea Mariei Chendighilean, tânăra din Basarabeasca, care a studiat un an la un liceu din SUA

Maria Chendighilean, eleva clasei a XII-a din liceul ”M.Basarab” din orașul Basarabeasca, a făcut un an de liceu în SUA, fiind una dintre câștigătorii burselor FLEX, un program în care elevii au ocazia să studieze la un liceu american și să locuiască împreună cu o familie americană. Despre impresiile după un an de studii și experiența acumulată ne povestește Maria în materialul ce urmează.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Actualitate În Basarabeasca

Creștinii ortodocși de stil vechi sărbătoresc Intrarea în Biserică a Maicii Domnului sau Ovidenia. Ce nu trebuie să faci astăzi

Creștinii ortodocși de stil vechi cinstesc astăzi, 4 decembrie, Intrarea Măicii Domnului în Biserică. Sărbătoarea mai este cunoscută în popor ca Ovidenia sau Vovidenia și anticipează nașterea Mântuitorului Iisus Hristos.

Ovidenia este una dintre cele douăsprezece Praznice Împărătești. În această zi se face dezlegare la pește, chiar dacă e perioada postului ori dacă sărbătoarea cade în zi de miercuri sau vineri. Sărbătoarea de astăzi amintește de momentul în care Fecioara Maria, la vârsta de 3 ani, a fost adusă de părinții săi, Ioachim şi Ana, la Templul din Ierusalim.

Sărbătoarea este cinstită de credincioși prin rugăciune şi bucate de post, pește şi lumânări, duse la biserică şi sfințite, pentru a dobândi sănătate, bucurii, reușite şi o bună vedere. Intrarea Maicii Domnului în Templul de la Ierusalim este asociată cu metafora luminii. De aceea, în căminele credincioșilor este bine ca lumina candelei și focul din sobe sau șemineu să ardă toată noaptea. De Vovidenie se fac pomeniri pentru cei care au murit fără lumânare şi cei înecați. Împotriva farmecelor şi a pagubei, de Ovidenie, ușile şi ferestrele se ung cu usturoi.

Pentru protecția vitelor împotriva animalelor sălbatice se interzicea orice activitate legată de prelucrarea lânii și pieilor de animale. De la Vovidenie până la Sângiorz, femeilor le era interzis să mai spele rufele la râu. Şi azi, fiind sărbătoare cu cruce roşie în calendarul ortodox 2023, este bine să nu speli rufe.

În tradiția populară, dacă în ziua Intrării în Biserică a Maicii Domnului cerul este senin, cu soare – vara va fi secetoasă, iar dacă vor fi nori, pe parcursul anului vor fi epidemii, dacă va ninge însă – va fi iarna grea. De asemenea, se mai zice că atunci când credincioșii respectă această sărbătoare, în anul următor vor avea hambarele pline şi belșug în gospodărie.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼