Susțineți BAStv

Categorii
Diverse Divertisment

(FOTO) Tradiții și obiceiuri de Anul Nou în Republica Moldova

Ajunul Anului Nou este marcat în fiecare an de obiceiuri și tradiții. În Moldova, ca în oricare altă regiune de pe plaiurile mioritice, tradiţiile şi obiceiurile de Anul Nou sunt păstrate cu sfinţenie şi se transmit din tată în fiu.

Pluguşorul şi plugul mare

Una dintre cele mai frumoase tradiţii şi obiceiuri de Anul Nou în Moldova este mersul cu pluguşorul. Cei mici merg cu pluguşorul, de la primele ore ale dimineţii, dar nu mai târziu de înserat. Copii sunt răsplătiţi pentru uretele lor cu bani, colaci, nuci şi mere.

Odată cu lăsarea întunericului,pe uliţe îşi fac simţită prezenţa cetele de băieţi mari, care merg cu plugul mare, să ure pe la casele vecinilor. Flăcăii aleg acele locuinţe în care ştiu că există fete de măritat. Tinerele trebuie să fie pregătite de musafiri şi să îi servească cu prăjituri pregătite de ele, iar în semn de mulţumire le vor oferi acestora crenguţe de busuioc frumos ornate.

Apoi, “plugul mare” este invitat în case şi cinstit cu un pahar de vin, după care sunt invitaţi să guste din bucatele tradiţionale.

Dansul căluţilor

Pe lista cu tradiţii şi obiceiuri de Anul Nou în Moldova trebuie trecut şi dansul căluţilor. Potrivit tradiţiei, băieţii tineri îmbracă straiele tradiţionale, îşi pun măşti pe faţă-care reprezintă diferite figuri mitologice, şi organizează un spectacol în mijlocul satului. Tinerii se distrează de minune, cântând şi dansând, pentru a întâmpina anul următor plini de voie bună.

Apoi urmează dansul căluţilor. Flăcăii se grupează în cete, fiind conduşi de un căpitan, şi poartă măşti împodobite cu panglici, clopoţei, ciucuri de lână, şi alte ornamente strălucitoare. La finalul dansului, tinerele nemăritate sunt invitate la joc, de către flăcăi.

Jocul ursului

Un alt obicei păstrat din moşi strămoşi este jocul ursului,având în centru un animal sacru,pe care tinerii îl pregătesc cu multă migală. Înainte de seara de Anul Nou, flăcăii se adună să pregătească masca şi costumul celui care va juca rolul ursului. Acesta trebuie să poarte o blană ornată cu ciucuri,iar pe cap va avea un schelet din lemn, care va semăna cu un cap de urs.

Este un obicei spectaculos la care iau parte tineri care cântă la diverse instrumente de suflat,în timp ce alţii bat la tobe sau trag de buhai. Ritualul implică foarte multe persoane,unele care cântă,altele care strigă,iar altele care dansează. La finalul momentului, acestea transmit urări de sărbători pentru gazde,iar în schimb primesc colaci şi mere.

Sorcova

Există şi alte tradiţii şi obiceiuri de Anul Nou în Moldova. Tot în ajunul Anului Nou, copii pleacă prin sat cu “sorcova”, cu o crenguţă de brad sau de pom fructifer, pe care o împodobesc cu migală, iar apoi pornesc către casele vecinilor, colindându-i şi făcându-le urări pentru anul ce va veni.

Semănatul

În prima zi din noul an, cu mic, cu mare, se merge la semănat. Tinerii căsătoriţi, împreună cu copiii merg să îi semene pe bunici şi pe prieteni, pentru ca aceştia să aibă un an îmbelşugat. În timp ce aruncă în hol cu orez sau grâu, aceştia strigă gazdei “Sănătatea Noului şi la anul cu sănătate”. Se spune că orezul şi grăul din casă nu trebuie măturat decât abia a doua zi.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Cartierul Tineretului Proiectele noastre

(VIDEO) Cum a avut loc matineul de Revelion la grădinița ,,Mărțișor” din s. Abaclia

Cu prilejul sărbătorilor de iarnă, în grădinița de copii „Mărțișor” din s. Abaclia, a avut loc o activitate de suflet. Micuții au prezentat părinților și lui Moș Crăciun, cât de talentați sunt. De asemenea, au demonstrat că au meritat anul acesta cadouri. Cum l-au întâlnit micuții pe Moș Crăciun, urmăriți în acest material.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼