Susțineți BAStv

Categorii
Anunțuri Util

Agenții economici din regiunea transnistreană vor achita taxa vamală la import-export

Serviciul Vamal amintește, că începând din 1 ianuarie, odată cu intrarea în vigoare a Codului vamal al Republicii Moldova, toți agenții economici, inclusiv cei din regiunea transnistreană, vor achita taxa vamală pe principii generale, ținând cont de preferințele acordate în conformitate cu Tratatele și Acordurile internaționale la care Republica Moldova este parte.

Potrivit Serviciului Vamal, Codul vamal nr. 95/2021 substituie Codul vamal nr.1149/2000, Legea cu privire la tariful vamal și Legea cu privire la modul de introducere și scoatere a bunurilor de pe teritoriul Republicii Moldova de către persoane fizice.

Astfel, scutirile care erau introduse prin Art.4 alin (6) din Legea nr.1380/1997 cu privire la tariful vamal, și anume ”Operațiunile de import-export efectuate de către agenții economici aflați pe teritoriul Republicii Moldova care nu au relații fiscale cu sistemul ei bugetar se realizează în modul aprobat de Guvern”, au fost abrogate.

,,În rezultat, în scopul asigurării principiului de echitate pentru toți reprezentanții mediului de afaceri din Republica Moldova, taxa vamală urmează a fi percepută în baza Legii nr.172/2014 privind aprobarea Nomenclaturii combinate a mărfurilor”, comunică Serviciul Vamal.

De menționat că noul Cod vamal, intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2024, substituie Codul vamal vechi, Legea cu privire la tariful vamal și Legea cu privire la modul de introducere și scoatere a bunurilor de pe teritoriul R. Moldova de către persoane fizice.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Anunțuri Util

Noi măsuri împotriva fumatului în locuri publice. Fumatul va fi interzis în benzinării și la terase

Fumatul va fi interzis pe teritoriul parcurilor de distracții, în zonele de odihnă și agrement atribuit de autoritățile publice locale, în parcurile acvatice, dar și în preajma piscinelor. De asemenea, fumatul nu se va permite pe terasele localurilor de alimentație publică și pe terasele cluburilor de noapte, precum și în stațiile de alimentare cu produse petroliere, conform unui proiect de lege propus de Ministerul Sănătății pentru consultări publice.

„Reglementarea respectivă este necesară pentru a asigura dreptul la un mediu fără fum, garantat de lege, în special în locurile vizitate cel mai frecvent de familiile cu copii. De asemenea se expune mai clar responsabilitatea angajatorilor, proprietarilor, managerilor spațiilor publice și ale locurilor de muncă să asigure respectarea normelor legale și un mediu fără fum de tutun la locurile de muncă și în spațiile aflate în gestiune”, menționează MS.

Noile prevederi stabilesc cerințe unice pentru etichetarea tuturor produselor din tutun, inclusiv pentru pachetele de rezerve pentru tutun încălzit, ce vor fi etichetate conform acelorași cerințe ca și pachetele de țigarete, inclusiv suprafața dedicată avertismentelor textuale și combinate. Or, pe pachetele de produse din tutun încălzit pe care actualmente se aplică doar avertismente textuale, după modificare vor fi aplicate avertismente de sănătate combinate. Și în cazul țigaretelor electronice și produselor din plante pentru fumat va fi obligatorie cerința privind suprafața laterală ocupată de avertismentul de sănătate textual până la 50%, așa cum este pentru produsele din tutun.

Legea va fi completată cu prevederi ce țin de interzicerea prezentării produselor din tutun, a produselor conexe, a dispozitivelor și accesoriilor de utilizare, reîncărcare sau încălzire a acestora în materiale și programe video, audio, TV, a jocurilor de calculator nou create. La difuzarea unor materiale audiovizuale, inclusiv a filmelor TV și video, a programelor TV, video și de știri, care conțin scene cu produse din tutun și produse conexe, precum și scene cu procesul de consum al produselor menționate, se va asigura însoțirea lor cu avertismentul: „Fumatul dăunează grav sănătății dumneavoastră și a celor din jur și creează dependență”.

Proiectul prevede și modificarea semnului unic de interzicere a fumatului, conform recomandării Organizației Mondiale a Sănătății. Astfel, acesta va include o țigaretă aprinsă, un dispozitiv pentru încălzirea tutunului activat, o țigaretă electronică activată și o narghilea – toate amplasate într-un cerc roșu, barat de o linie roșie transversală. În prezent acest semn include doar o țigaretă aprinsă barată de o linie roșie transversală.

„Această modificare este necesară pentru stabilirea că restricțiile privind fumatul includ nu doar fumatul țigaretelor convenționale, ci și a altor produse din tutun sau produse conexe noi, cu utilizarea dispozitivelor de încălzire și de livrare a nicotinei, ponderea consumului cărora este în creștere”, menționează autorii inițiativei legislative.

Autoritățile din sănătate atenționează că tutunul, sub orice formă de consum, are un impact devastator asupra sănătății populației. Marea îngrijorare a autorităților este determinată de creșterea folosirii produselor de tutun încălzit și a țigărilor electronice, în special printre adolescenții din Republica Moldova.

Deja în 2019, datele unui studiu realizat în rândul tinerilor arăta că 16,3% dintre adolescenți cu vârste cuprinse între 13-15 ani foloseau produse de tutun, inclusiv produse de tutun încălzit. Conform aceluiași studiu, 12,7% dintre tinerii în vârsta de 13-15 ani foloseau țigări electronice.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Anunțuri Util

Începând cu data de 3 ianuarie, serviciile cadastrale vor fi prestate de către o nouă instituție publică

Agenţia Servicii Publice (ASP) anunţă că, din 3 ianuarie 2024, serviciile cadastrale pentru cetăţeni vor fi prestate de către o nouă instituţie publică – Cadastrul Bunurilor Imobile, fondatorul căreia este Agenţia Geodeziei, Cartografiei şi Cadastru.

Noua instituție, Cadastrul Bunurilor Imobile, a preluat de la Agenția Servicii Publice  următoarele domenii de activitate:

  • Crearea şi ţinerea cadastrului bunurilor imobile, altor sisteme informaţionale şi registre de domeniu;
  • Executarea lucrărilor cadastrale şi celor de evaluare a bunurilor imobile;
  • Administrarea băncii centrale de date a cadastrului bunurilor imobile;
  • Efectuarea înregistrărilor de stat ale bunurilor imobile şi ale drepturilor asupra acestora;
  • Prestarea serviciilor publice din domeniul cadastrului.

IP „Cadastrul Bunurilor Imobile” va oferi servicii cadastrale pentru a asigura conveniența cetățenilor, inclusiv prin intermediul ghișeelor disponibile în Centrele multifuncționale ale Agenției Servicii Publice.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼