Categorii
Anunțuri Util

Cod Portocaliu de lapoviță și ninsori: Poliția îndeamnă șoferii să fie prudenți

Hidrometeorologii anunță schimbarea vremii. Începând cu 7 ianuarie pe teritoriul țării vor cădea precipitații sub formă de ninsoare și lapoviță, iar pe drumuri se va forma ghețuș. Inspectoratul General al Poliției a elaborat o serie de recomandări pentru conducătorii auto.

,,Conducătorilor auto le reamintim să nu pornească la drum dacă nu au echipat autovehiculul cu pneuri corespunzătoare, să conducă cu viteză redusă, să verifice starea frânelor și să nu uite că autovehiculul trebuie dotat cu lanţuri antiderapante, lopată  şi sac cu nisip. Asigurați-vă că automobilul este alimentat cu combustibil, că aveți telefonul încărcat și copiii sunt transportați în siguranță. Nu uitați despre obligativitatea de a conecta faza scurtă a luminii de întâlnire”, se arată în comunicatul Inspectoratului General al Poliției.

Totodată, aceștea recomandă șoferilor să se abțină de la deplasările lungi și să verifice traseul pe care urmează să circule.

Recent, meteorologii au emis Cod Portocaliu de lapoviță și ninsori. În intervalul 7-10 ianuarie:

  • vor cădea precipitații sub formă de ploaie cu transformare în lapoviță și ninsoare, pe 8 ianuarie va ninge puternic, izolat va viscoli. Pe drumuri se vor forma troiene și ghețuș;
  • izolat pe firele electrice și copaci se vor semnala depuneri de lapoviță;
  • pe 7-9 ianuarie vântul nord-vestiс va prezenta intensificări în rafale de până la 15-20 m/s;
  • pe 8-10 ianuarie temperatura medie zilnică va scădea cu 10-15°C.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Actualitate În Basarabeasca

O casă a fost cuprinsă de flăcări în s. Abaclia. Recomandări pentru prevenirea incendiilor

Recent, în s. Abaclia a avut loc un incendiu într-o casă de locuit, prin urmare Serviciul prevenție al Secției Situații Excepționale Basarabeasca vine cu recomandări pentru a evita asemenea cazuri.

Un incendiu violent a avut loc într-o gospodărie din s. Abaclia r-nul Basarabeasca, pe 3 ianuarie. La fața locului au intervenit angajații Unității de salvatori și pompierii din Basarabeasca și Detașamentului salvatori și pompieri Comrat, și Serviciului Intervenții UTA Găgăuzia, care au intervenit la locul incendiului cu autospeciale.

În procesul lichidării incendiului din focar, de către pompieri, a fost extrasă o butelie cu gaz. Cauza probabilă a generării acestui incendiu a servit construcția greșită, defectele sobei pe bază de combustibil solid și canalului de evacuare a fumului.

Prin urmare, Serviciul prevenție al Secției Situații Excepționale Basarabeasca reaminteşte câteva reguli simple în domeniul apărării împotriva incendiilor, şi recomandă cetăţenilor care utilizează la încălzirea locuinţelor sobe sau aparate ori mijloace electice de încălzire, să ia următoarele măsuri specifice de prevenire a incendiilor de locuinţe:

  • Asiguraţi verificarea, curăţarea și repararea, dacă este cazul, a cosurilor de fum de către o persoană specializată;
  • NU folosiţi decât materialul combustibil pentru care a fost destinată soba și evitaţi supraîncărcarea acesteia;
  • NU folosiţi soba decât cu usiţa închisă;
  • Asezaţi o tăviţă metalică în faţa sobei, în dreptul usiţei;
  • NU asezaţi în apropierea sobei sau pe aceasta materiale combustibile;
  • Stingeţi focul din sobă înainte de a părasi locuinţa;
  • NU adormiţi niciodată cu soba aprinsă;
  • Verificaţi integritatea aparatelor și mijloacelor de încălzire electrice, iar în cazul în care acestea sunt defecte, reparaţi-le cu ajutorul unui specialist sau cumpăraţi-vă altele noi;
  • NU asezaţi aparatele de încălzire electrice în apropierea materialelor combustibile;
  • NU asezaţi materiale combustibile pe mijloacele de încălzire electrice;
  • Decuplaţi aparatele de încălzire electrice înainte de a părăsi locuinţa sau de a
  • adormi;
  • NU lăsaţi niciodată copiii nesupravegheaţi cu soba aprinsă ori aparatele de încălzire electrice în funcţiune;
  • NU lăsaţi fără supraveghere focul în sobă, aragazul aprins, aparatele electrice de uz casnic conectate la reţeua electrică;
  • Evitaţi folosirea focului deschis în interiorul încaperilor de locuit şi de serviciu;
  • NU aprindeţi ruguri în apropierea construcţiilor;
  • NU inchideţi canalele de evacuare a fumului până la arderea complectă a carburanţilor solizi din sobe pentru evitarea intoxicării cu monoxid de carbon;
  • Evitaţi fumatul în încăperi;
  • ASIGURAȚI locuința cu detectoare autonome de fum.

Statistica incendiilor arată că, anual, în medie, 15,33% din incendiile care se produc în Republica Moldova la gospodării cetăţeneşti au loc ca urmare a coşurilor de fum defecte sau necurăţate, respectiv 11,55% ca urmare a mijloacelor de încălzire defecte, improvizate sau nesupravegheate. Din păcate, majoritatea acestor incendii se soldează adesea cu pagube materiale cât și tragedii.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Diverse Divertisment

Mâncăruri tradiționale de Crăciun

Crăciunul este sărbătoarea care reunește familii în jurul unei mese bogate. Este acea zi din an, în care mai mult ca oricând, mâncarea are o semnificație aparte. Vă aducem câteva exemple de mâncăruri tradiționale, ce nu trebuie să lipsească de pe masa de Crăciun:

Pâine și alte produse de panificație

Nu este vorba despre prăjituri și produse de patiserie. Cel mai adesea se gătește pâine mare și rotundă, care poate fi decorată cu panglici din aluat. O astfel de pâine se coace doar la sărbătorile mari, însă doar de Crăciun se făceau „Crăciuneii” un fel de colac în formă de cifra opt nefinisată. Acești Crăciunei erau puși lângă icoane și se scoteau în ajun de Botezul Domnului. Pâinea pe masa de sărătoare adesea era înlocuită cu plăcintele cu diverse umpluturi. O altă mâncare sunt clătitele, care și în prezent sunt preferate de mulți, ele pot fi umplute cu carne tocată, pește, ciuperci și altele.

Mâncăruri din carne

 

De Crăciun, este obișnuit să se sacrifice un animal, de obicei este porc. Din carne se poate găti și jeleu, toba și creion unde pot fi amestecate mai multe tipuri de carne de animale și păsări de curte. De asemenea, se pot prepara cârnăciori de casă, ficat sau cârnați din sânge. Încă o tradiție este coacerea unei bucăţi mari de carne, spre exemplu un pui de porc, picior de miel sau o altă bucată mare de carne. Mâncărurile din carne sunt decorate cu mere, afine, presate cu inele de ceapă.

 

Sarmale de curcan cu varza acra și afumatură de porc

Varza murată se spală și se stoarce bine apoi se taie sau se rup frunzele pentru sarmale, iar mijlocul se păstrează pentru tocat. Carnea tocată se amestecă bine cu verdeață tocată fin, cu ceapă tăiată mărunt, cu orezul, se sărează și piperează după gust, se adaugă și cimbrul și un pic de pastă de tomate, 2 -3 linguri de ulei de măsline. Se pune câte o lingură de umplutură pe fiecare frunză de varză, se rulează și se strâng bine la capete(se îndeasă capetele usor, cu degetul, în interiorul sărmăluței, se așează una lângă alta într-un vas, de preferat lut, se pune între ele și câte o bucată de afumătură, deasupra sărmăluțelor se pune un strat subțire de varză tocată (rămasă din mijlocul verzei murate), se diluează 2 linguri de pastă de tomate cu apă și un pic de ulei și se toarnă peste sarmale cât să le acopere puțin. Se pun și 2-3 foi de dafin și se dau la cuptor, la foc domol până se rumenesc, cca 45 de minute. Se servesc calde!!

 Salată de boeuf

Salata de boeuf se poate prepara cu maioneză cu ou sau fără maioneză, cu diferite combinaţii de carne și legume. Salata boeuf poate fi servită ca aperitiv sau ca şi garnitură pentru fripturi. Foarte important la rețeta de salată de boeuf este ca maioneza, dacă o folosiți, să lege ingredientele, nu să le acopere. Cartofii se pun într-un vas la fiert, întregi, în timp ce morcovul, albitura, ţelina și carnea se taie bucăţi și se adaugă ulterior. Se toarnă apa până la jumătatea vasului, urmând să se mai completeze pe parcursul fierberii. Când legumele și carnea au fiert se scot și se lasă la răcit. Se taie mărunt și se amestecă în castron cu mazărea, maioneza, muştarul, sarea, cimbrul şi piperul, după gust.

 

Gâscă, curcan, rață întregi

Păsările sunt umplute cu mere și citrice, cereale și ciuperci, sau sunt coapte fără umplutură. O atenție deosebită trebuie acordată crustei. Este important să se rumeni bine, astfel încât să devină într-adevăr o decorare pe masă festivă. În loc de pasărea de pe masa de Craciun, puteți pune peștele gătit în întregime, umplut, dacă doriți. Poate fi decorat cu verdeață, lămâie, ceapă și morcovi, o chestiune de gust personal.

 Legume

Este obișnuit să servim cartofi fierți, varză tocată și tocană de diferite legume. Nu aveți nevoie să pregătiți astfel de feluri de mâncare, deoarece se pune mai mult accent pe carne și păsări de curte. Masa de Craciun ar trebui să fie consistentă, dar simplă, cu salate din fermentație (murături). Puteți amesteca varză cu ciuperci, castraveți, roșii și alte preparate.Toate aceste aperitive sunt minunate cu carnea.

 

Îngroșat sau Coliva cu un Izvar

În orice moment, felul de mâncare obligatoriu pe masa de sărbători este terciul dulce – coliva. Dar este mult mai bine să-i pregătim analogul antic – cu el. Acest fel de mâncare este mult mai interesant în gust și culoare, are propriile stafide și multe ingrediente simbolice. În plus, sucul este preparat dintr-un număr mare de ingrediente nutritive, are un gust bogat. Asigurați-vă că îi serviți un compot bogat de fructe uscate fierte în vin – izvar.

 Decorarea mesei

O mare importanță nu este numai un set de feluri de mâncare pe masa de sărbătoare, dar și designul acesteia. Frunze de masă frumoase, tacâmuri festive și obiecte – toate acestea pot fi prezente și pot stabili atmosfera. Este permisă utilizarea ramurilor de molid și a conurilor în decor. Asigurați-vă că pentru a pune pe masa de Crăciun diverse băuturi. Decantoarele și cănile arată mai frumoase.

Autor: Cristina Lupașcu

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook и Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Actualitate În Moldova

Serviciile medicale se scumpesc! Câți bani vom scoate din buzunar pentru o consultație la medic

Persoanele care vor primi servicii medicale în spitalele de stat ar urma să plătească mai mult pentru acestea, deoarece Guvernul urmează să aprobe un proiect de lege care vizează creșterea prețurilor pentru aceste servicii. Argumentul principal al autorităților este că unele tarife pentru serviciile medicale nu au fost majorate din anul 2011.

Proiectul de Hotărâre al Guvernului propune ajustarea tarifelor pentru serviciile medicale și introducerea unor noi tarife în Catalogul tarifelor unice pentru serviciile medicosanitare.

Conform autorităților, obiectivul principal al acestui proiect este extinderea accesului la serviciile medicale pentru populație, prin diversificarea ofertei de servicii medicale cu plată, utilizarea tehnologiilor avansate și a echipamentelor medicale performante, precum și recuperarea investițiilor și a cheltuielilor curente suportate de instituțiile medicale.

De exemplu, o consultație la medicul stomatolog va avea un cost estimat între 368 și 383 de lei. Tratamentul cariei dentare va presupune cheltuieli între 355 și 465 de lei pentru pacient.

Consultația la medicul de familie sau specialist va varia între 200 și 276 de lei. Radiografiile cutiei toracice, în diverse tipuri, vor avea tarife între 65 și 502 lei.

Vizita la medicul imagist pentru ecografii ale diferitelor grupuri de organe, inclusiv sarcina, va avea un cost estimat între 59 și 702 lei.

În total, se preconizează creșterea prețurilor la 4.601 de servicii medicale oferite în spitalele de stat.

Costul implementării proiectului în 2024 este estimat la 550 de mii de lei.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼