Crăciunul este sărbătoarea care reunește familii în jurul unei mese bogate. Este acea zi din an, în care mai mult ca oricând, mâncarea are o semnificație aparte. Vă aducem câteva exemple de mâncăruri tradiționale, ce nu trebuie să lipsească de pe masa de Crăciun:
Pâine și alte produse de panificație
Nu este vorba despre prăjituri și produse de patiserie. Cel mai adesea se gătește pâine mare și rotundă, care poate fi decorată cu panglici din aluat. O astfel de pâine se coace doar la sărbătorile mari, însă doar de Crăciun se făceau „Crăciuneii” un fel de colac în formă de cifra opt nefinisată. Acești Crăciunei erau puși lângă icoane și se scoteau în ajun de Botezul Domnului. Pâinea pe masa de sărătoare adesea era înlocuită cu plăcintele cu diverse umpluturi. O altă mâncare sunt clătitele, care și în prezent sunt preferate de mulți, ele pot fi umplute cu carne tocată, pește, ciuperci și altele.
Mâncăruri din carne
De Crăciun, este obișnuit să se sacrifice un animal, de obicei este porc. Din carne se poate găti și jeleu, toba și creion unde pot fi amestecate mai multe tipuri de carne de animale și păsări de curte. De asemenea, se pot prepara cârnăciori de casă, ficat sau cârnați din sânge. Încă o tradiție este coacerea unei bucăţi mari de carne, spre exemplu un pui de porc, picior de miel sau o altă bucată mare de carne. Mâncărurile din carne sunt decorate cu mere, afine, presate cu inele de ceapă.
Sarmale de curcan cu varza acra și afumatură de porc
Varza murată se spală și se stoarce bine apoi se taie sau se rup frunzele pentru sarmale, iar mijlocul se păstrează pentru tocat. Carnea tocată se amestecă bine cu verdeață tocată fin, cu ceapă tăiată mărunt, cu orezul, se sărează și piperează după gust, se adaugă și cimbrul și un pic de pastă de tomate, 2 -3 linguri de ulei de măsline. Se pune câte o lingură de umplutură pe fiecare frunză de varză, se rulează și se strâng bine la capete(se îndeasă capetele usor, cu degetul, în interiorul sărmăluței, se așează una lângă alta într-un vas, de preferat lut, se pune între ele și câte o bucată de afumătură, deasupra sărmăluțelor se pune un strat subțire de varză tocată (rămasă din mijlocul verzei murate), se diluează 2 linguri de pastă de tomate cu apă și un pic de ulei și se toarnă peste sarmale cât să le acopere puțin. Se pun și 2-3 foi de dafin și se dau la cuptor, la foc domol până se rumenesc, cca 45 de minute. Se servesc calde!!
Salată de boeuf
Salata de boeuf se poate prepara cu maioneză cu ou sau fără maioneză, cu diferite combinaţii de carne și legume. Salata boeuf poate fi servită ca aperitiv sau ca şi garnitură pentru fripturi. Foarte important la rețeta de salată de boeuf este ca maioneza, dacă o folosiți, să lege ingredientele, nu să le acopere. Cartofii se pun într-un vas la fiert, întregi, în timp ce morcovul, albitura, ţelina și carnea se taie bucăţi și se adaugă ulterior. Se toarnă apa până la jumătatea vasului, urmând să se mai completeze pe parcursul fierberii. Când legumele și carnea au fiert se scot și se lasă la răcit. Se taie mărunt și se amestecă în castron cu mazărea, maioneza, muştarul, sarea, cimbrul şi piperul, după gust.
Gâscă, curcan, rață întregi
Păsările sunt umplute cu mere și citrice, cereale și ciuperci, sau sunt coapte fără umplutură. O atenție deosebită trebuie acordată crustei. Este important să se rumeni bine, astfel încât să devină într-adevăr o decorare pe masă festivă. În loc de pasărea de pe masa de Craciun, puteți pune peștele gătit în întregime, umplut, dacă doriți. Poate fi decorat cu verdeață, lămâie, ceapă și morcovi, o chestiune de gust personal.
Legume
Este obișnuit să servim cartofi fierți, varză tocată și tocană de diferite legume. Nu aveți nevoie să pregătiți astfel de feluri de mâncare, deoarece se pune mai mult accent pe carne și păsări de curte. Masa de Craciun ar trebui să fie consistentă, dar simplă, cu salate din fermentație (murături). Puteți amesteca varză cu ciuperci, castraveți, roșii și alte preparate.Toate aceste aperitive sunt minunate cu carnea.
Îngroșat sau Coliva cu un Izvar
În orice moment, felul de mâncare obligatoriu pe masa de sărbători este terciul dulce – coliva. Dar este mult mai bine să-i pregătim analogul antic – cu el. Acest fel de mâncare este mult mai interesant în gust și culoare, are propriile stafide și multe ingrediente simbolice. În plus, sucul este preparat dintr-un număr mare de ingrediente nutritive, are un gust bogat. Asigurați-vă că îi serviți un compot bogat de fructe uscate fierte în vin – izvar.
Decorarea mesei
O mare importanță nu este numai un set de feluri de mâncare pe masa de sărbătoare, dar și designul acesteia. Frunze de masă frumoase, tacâmuri festive și obiecte – toate acestea pot fi prezente și pot stabili atmosfera. Este permisă utilizarea ramurilor de molid și a conurilor în decor. Asigurați-vă că pentru a pune pe masa de Crăciun diverse băuturi. Decantoarele și cănile arată mai frumoase.
Autor: Cristina Lupașcu
Abonați-vă la noi pe rețele sociale: Telegram, YouTube, Facebook и Instagram. Aici publicăm știri pe scurt!