Susțineți BAStv

Categorii
Anunțuri Util

România ar putea avea un consulat la Comrat

România ar intenționa să deschidă un consulat onorific în orașul Comrat din Găgăuzia, o unitate teritorială autonomă în componența Republicii Moldova. 

Ministerul Afacerilor Externe de la București a admis, într-un răspuns ofocial pentru Podul.ro, că România ar putea deschide, „la momentul potrivit”, un consulat onorific la Comrat, care „ar putea contribui în mod eficient” la promovarea intereselor politico-economice ale țării, informează infoprut.ro.

„Înființarea unui oficiu consular condus de un funcționar onorific al României în străinătate se poate realiza la propunerea misiunilor diplomatice ale României, cu consimțământul prealabil al statului de reședință, după o analiză riguroasă efectuată la nivelul Ministerului Afacerilor Externe și al altor instituții din România după caz, cu privire la oportunitatea demersurilor în cauză. Prin deschiderea unui consulat onorific la Comrat, la momentul potrivit, numai după parcurgerea procedurilor specifice sus-menționate, apreciem că, pe viitor, instituția consulului onorific ar putea contribui în mod eficient la promovarea intereselor politico-economice ale României”, se arată într-un răspuns al MAE de la București, care poate fi văzut integral aici.

Menționăm că Găgăuzia este o regiune autonomă din sudul R. Moldova cu o populație de aproximativ 160.000 de oameni, majoritatea creștini ortodocși de origine turcă.

Obligat de Moscova, Mircea Snegur, președintele de atunci al R. Moldova, a promis autonomie găgăuzilor, dar a refuzat să accepte ideea independenței. Pe data de 23 decembrie 1994, Parlamentul de la Chișinău a votat așa-numita Gagavuz Yeri, Legea pentru Statutul Special al Găgăuziei.

Pe parcursul ultimilor ani, Uniunea Europeană a investit în zeci de proiecte din UTA Găgăuzia. La fel și România, cel mai cunoscut fiind proiectul de reparație a grădinițelor.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Actualitate În Moldova

(FOTO) ASD: pe drumurile publice naționale se atestă ghețuș, pe alocuri zone înzăpezite

Administrația de Stat a Drumurilor (ASD) anunţă că pe drumurile publice naționale se atestă ghețuș, iar, din cauza viscolului, pe alocuri zone înzăpezite.

Unitățile teritoriale S.A. „Drumuri” au intervenit în timpul nopții cu lucrări de patrulare, combaterea lunecușului și lucrări de deszăpezire în sectoarele: Comrat, Anenii Noi, Telenești, Briceni, Criuleni, Orhei, Rezina, Dondușeni și altele.

„Echipele de intervenție sunt mobilizate non-stop și pregătite pentru a interveni la necesitate în toate sectoarele”, indică ASD.

Pe parcursul nopții, în procesul tehnologic au fost antrenate aproximativ 171 utilaje speciale și 121 muncitori rutieri. De asemenea, s-au împrăștiat circa 693,5 tone de sare tehnică și 518,2 tone de material antiderapant, în scopul sporirii gradului de siguranță și asigurării viabilității drumurilor.

„Lucrările continuă și pe parcursul zilei de astăzi, inclusiv supralărgirea părții carosabile și curățarea manuală a trotuarelor, sensurilor giratorii, stațiilor de așteptare etc.”, explică sursa citată.

În prezent, accesibilitatea infrastructurii rutiere este asigurată în condiții de iarnă pe toată rețeaua de artere naționale. Drumuri blocate nu sunt.

„Circulați cu prudență și adaptați viteza la condițiile de drum”, rezumă Administrația de Stat a Drumurilor.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
În esență Politică

Premierul Dorin Recean va întreprinde o vizită de lucru în raionul Cimișlia

Prim-ministrul Dorin Recean va întreprinde, astăzi, o vizită de lucru în raionul Cimișlia. Șeful Executivului va merge la Centrul socio-cultural multifuncțional, renovat în cadrul Programului „Satul European”. Centrul a fost dotat cu sistem cinema, echipament de sunet, lumini și studio de producție.

Programul va continua în orașul Cimișlia, la Consiliul Raional, unde premierul Dorin Recean se va întâlni cu autoritățile publice locale și serviciile desconcentrate. De asemenea, la Casa de Cultură din Cimișlia, șeful Guvernului va discuta cu cetățenii din localitate.

Ulterior, prim-ministrul va participa la ultimul concert din cadrul campaniei lansate de Guvern „Hai acasă de Crăciun”.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Anunțuri Util

(Diagramă) În raionul Basarabeasca sunt mai multe decese decât nașteri

Pe parcursul anului 2023, rata natalității, în raionul Basarabeasca, a scăzut cu 30%, și rata mortalității cu 20%. Acestea sunt datele departamentului de statistică vitală.

Potrivit centrului multifuncțional din Basarabeasca, anul trecut au fost înregistrați 97 de nou-născuți – cu 38 copii mai puţin decât în 2022. Ratele mortalității în regiune au scăzut și ele pe parcursul anului. Cu 59 de persoane mai puține au murit în 2023, decât în 2022.

Dacă vorbim despre natalitatea în localitățile din raionul Basarabeasca, atunci în oraș s-au născut 46 de copii – cu 6 copii mai puțini decât în 2022. O creștere a natalității a fost înregistrată în satele Abaclia și Sadaclia.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼