Categorii
Actualitate În Basarabeasca

(VIDEO) Un bănuit în organizarea migrației ilegale a ucrainenilor, reținut în Basarabeasca

Un cetățean moldovean este bănuit în comiterea infracțiunii, acesta ar fi parte a unui grup criminal organizat care, contra unor sume de bani, asigurau pentru  cetățenii ucraineni trecerea ilegală a frontierei, pe teritoriul Republicii Moldova. Cazul este documentat de către polițiștii de frontieră din cadrul Direcției regionale SUD, sub coordonarea Procuraturii Basarabeasca.

Potrivit poliției, în luna noiembrie 2023 în zona de responsabilitate a Sectorului Poliției de Frontieră Basarabeasca au fost depistați doi bărbați din Ucraina, ambii au ajuns în mod fraudulos în Moldova. Din declarațiile acestora, dar și cercetările ulterioare s-a stabilit că persoanele urmau să achite câte 3000 dolari fiecare pentru serviciile ilegale a membrilor unui grup criminal, format din cetățeni moldoveni și ucraineni.

Ca urmare a măsurilor întreprinse de ofițerii de investigații din cadrul Direcției, a fost identificat un figurant în cauza penală pornită pe faptul organizării migrației ilegale, fiind un cetățean moldovean, locuitor al raionului Comrat.

În baza informațiilor acumulate, polițiștii de frontieră în coordonare cu procurorii au descins la domiciliul tânărului moldovean. De la acesta au fost ridicate sume impunătoare de bani, proveniența cărora urmează a fi stabilită în cadrul acțiunilor de urmărire penală, iar figurantului i-a fost atribuită calitatea procesuală de bănuit.

În continuare sunt întreprinse măsuri procesuale în vederea documentării și atragerii la răspundere a tuturor persoanelor implicate în acțiunea ilegală, cu respectarea normelor de prezumție a nevinovăției.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Actualitate În Moldova

Moldovenii care locuiesc în Spania își vor putea converti permisele de conducere

Membrii Comisiei politică externă și integrare europeană au aprobat inițierea negocierilor și aprobarea semnării Acordului între Republica Moldova şi Regatul Spaniei privind recunoașterea reciprocă şi conversiunea permiselor naționale de conducere.

Acordul prevede că atât cetățenii Republicii Moldova, cât şi cei ai Regatului Spaniei vor beneficia de dreptul de a-şi converti permisul de conducere cu respectarea formalităților administrative stabilite de legislația celor două state.

Prin semnarea acordului se urmărește simplificarea procedurii de conversiune a permiselor de conducere pentru deținătorii acestor documente, precum și facilitarea traficului rutier în cele două state.

În prezent, Republica Moldova are încheiate trei acorduri similare cu Republica Turcia, Republica Lituania și Republica Italia.

Permisele de conducere eliberate de autoritățile Republicii Moldova sunt recunoscute în baza prevederilor Convenției de la Viena asupra circulației rutiere din 1968.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Diverse Divertisment

(FOTO) Tradiții și superstiții în ajun de Bobotează. Ce nu trebuie să faci în această zi

În calendarul creștin ortodox pe stil vechi 2024, ziua de 18 ianuarie este ajunul Bobotezei, o zi încărcată de tradiții. Datina spune că cine respectă tradițiile din ajunul Bobotezei va avea noroc tot anul.

Ziua înainte de Bobotează (Botezul Domnului), cunoscută ca ajunul Bobotezei, se serbează prin post negru. Preoții merg la casele credincioșilor pentru a le sfinți. Tot în Ajun se sfințesc apele. Preoții țin o slujbă în acest sens, însă agheasma mare este primită de credincioși abia a doua zi după slujbă.

Ajunul Bobotezei este o zi prielnică şi obiceiurilor păgâne: farmece, descântece, magii albe şi negre.

De Ajun, nu sunt admise certurile în casă şi nu se dă nimic cu împrumut, nici măcar jăratec.

Se spune că în seara de Ajun se poate afla cât va trăi fiecare dintre membrii familiei. La miezul nopţii, se iau cărbuni din vatră şi se denumeşte fiecare cu numele membrilor familiei. Se crede că primul care va muri va fi cel al cărui cărbune se va stinge mai repede, ia cel mai longeviv va fi cel al cărui cărbune se va stinge ultimul.

În ajun de Bobotează, tinerii necăsătoriţi pot pune în practică mai multe ritualuri prin care atrag căsătoria. Se spune că cei care stau primii pe scaunul pe care a stat preotul şi beau din paharul din care a băut el, se vor căsători în curând.

Superstiţia cea mai des întâlnită este cea care spune că în noaptea de Bobotează, tinerele fete îşi visează ursitul. Ele îşi leagă pe inel un fir roşu de mătase şi un fir de busuioc, pe care le pun sub pernă. Băiatul pe care-l vor visa va fi cel cu care se vor căsători.

Este frecvent întâlnită superstiţia potrivit căreia, animalele din grajd vorbesc, la miezul nopţii din Ajunul Bobotezei, despre locurile unde sunt ascunse comori.

În Ajunul Bobotezei, în ziua de Bobotează, De Sfîntul Ioan Botezătorul şi opt zile după aceea, nu se spală rufe, pentru că apele sunt sfinţite.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Anunțuri Util

Andrei Spînu: Republica Moldova ar putea avea o autostradă care să facă legătura cu România

Republica Moldova ar putea avea o autostradă care să facă legătura cu România. Ministrul Infrastructurii și dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, susține că va oferi în următoarele săptămâni detalii legate de lansarea unui asemenea proiect, care ar putea deveni realitate până în 2035.

„Nimeni nu îți va aloca bani dacă nu argumentezi că este nevoie de autostradă, pentru că nu ne apucăm de dragul construitului. Nu se mișcă lucrurile fără un studiu de prefezabilitate, durează cam jumătate de an. După, ai nevoie de un studiu de fezabilitate, care îți arată detalii și care poate dura un an jumătate – doi. Apoi urmează proiectarea, ai nevoie de o proiectare serioasă ca acest drum să țină 40-60 de ani. Și asta poate dura ani, în funcție de lungime și complexitate”, a explicat ministrul Infrastructurii, în cadrul unei emisiuni de la tv8.

Ministrul Infrastructurii a adăugat că urmează identificarea resurselor financiare, lansarea unui licitații și începerea lucrărilor. Potrivit lui Andrei Spînu, o autostradă ar putea implica costuri de circa un miliard de euro.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼