Susțineți BAStv

Categorii
Proiectele noastre Să ne amintim

Să ne amintim. Slujba de Bobotează la biserica „Sf. Nicolae” din or. Basarabeasca (anul 2016)

Pe data de 19 ianuarie, creștinii ortodocși prăznuiesc Botezul Domnului sau Boboteaza. Sărbătoarea reprezintă botezul în apa Iordanului a Mântuitorului Iisus Hristos de către Sfântul Ioan Botezătorul. Să ne amintim, Slujba Aghiasmei Mari de la biserica „Sf. Nicolae” din or. Basarabeasca.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Actualitate În Moldova

(FOTO) A adormit la volan! Un TIR s-a răsturnat într-un șanț, la intrarea în Comrat

Un camion de mare tonaj s-a răsturnat într-un șanț, la Comrat. Accidentul s-a produs după ce șoferul ar fi adormit la volan.

Martori ai accidentului au devenit un grup de drumari, care tocmai efectuau lucrări de întreținere a șoselei în zonă. Dmitri Chiosea, inginer-șef la ,,Drumuri Comrat”, a declarat pentru portalul de știri Gagauzinfo.MD că accidentul s-a produs din cauza că șoferul TIR-ului ar fi adormit la volan, și nu din cauza ghețușului, cum se credea inițial.

Șoferul autocamionului nu a avut nevoie de asistență medical. La fața locului a intervenit un echipaj de evacuare cu o automacara, pentru a ridica vehiculul și a-l readuce pe șosea.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

 

Categorii
Anunțuri Util

Boboteaza: Prevenirea incidentelor pe apă în perioada rece a anului

În perioada rece a anului, cât și în timpul sărbătorii ,,Botezul Domnului” pentru prevenirea incidentelor pe apă/gheață,  serviciul prevenție al Secției Situații Excepționale Basarabeasca vin cu un șir de cauze:

  • Accesul pe gheața fragilă cu grosimea mai mică de 7 cm;
  • Accesul pe gheață în timpul nopții și când vizibilitatea este redusă;
  • Ieșirea copiilor pe gheață fără supravegherea adulților;
  • Ieșirea pe gheață fără verificarea prealabilă a rezistenței acesteia;
  • Verificarea rezistenței gheții cu lovitura piciorului;
  • Ieșirea pe gheață cu rucsacul sau altă încărcătură grea.

Scăldatul de Bobotează se admite doar în lucuri special amenajate, dotate cu scări cu consultarea medicului. Înainte de scăldat încălziți corpul, faceți exerciții fizice ușoare. Aflarea în apă de până la 10 secunde. După scăldat ștergeți corpul cu prosop, îmbrăcați haine groase și consumați ceai fierbinte.

Conform datelor statistice, pe parcursul anului 2023 în Republica Moldova au fost înregistrate 60 cazuri de înec, soldate cu 11 decese în perioada rece a anului. În total, pe parcursul anului precedent, de către angajații stațiilor de salvare pe apă din Republica Moldova, au fost salvate de la înec 254 persoane. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în raza municipiului Chișinău, în perioada rece a anului trecut unde au fost salvate 4 persoane.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook и Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Anunțuri Util

Vadim Ceban: prețul gazelor naturale s-ar putea micșora cu 10 %

Moldovenii ar putea plăti mai puţin pentru gazele natural. Şeful “Moldovagaz”, Vadim Ceban, va solicita de la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică reducerea tarifului cu aproximativ 10%. Informația a fost confirmată pentru Radio Moldova de președintele Consiliului de Administrare a companiei, Vadim Ceban.

„ Pe data de 26.01.2024 planificăm să ne adresăm la ANRE pentru micșorarea prețului mediu la gazele naturale cu 10%. Pentru consumatorii casnici, procentul de scădere va fi mai mic”, a precizat Vadim Ceban.

Ultima reducere a tarifului la gaz a avut loc la începutul lunii iunie a anului trecut. Până atunci, consumatorii casnici achitau 29 de lei și 27 de bani, cu TVA inclus, pentru un metru cub de gaze naturale. În prezent, tariful este de 18 lei şi 7 bani.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Actualitate În Moldova

Olesea Stamate: Alegerile prezidențiale din Republica Moldova ar putea fi organizate în luna octombrie

Alegerile prezidențiale ar putea avea loc în luna octombrie, anunță președinta Comisiei Juridice din Parlament, deputata PAS, Olesea Stamate, la emisiunea ,,Rezoomat” de la Realitatea.

„Alegerile ar trebui să aibă loc în această toamnă. În octombrie aproximativ. Urmează să se facă anumite calcule pentru pregătire. Dar, în principiu, ținând cont de data expirării mandatului actualului Președinte – 24 decembrie, ar fi cam sfârșitul sau mijlocul lunii octombrie… Dar, haideți să vedem, dar cam aproximativ așa”, a declarat Olesea Stamate, președintele Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului.

La moment, doar actuala șefă a statului, Maia Sandu a anunțat, în ajun de Crăciun pe stil nou, că va candida pentru un nou mandat.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Actualitate În Moldova

Părinții care vor alege o școală cu un număr mai mare de copii vor primi indemnizații de 50 de euro lunar

Ministerul Educației va plăti o indemnizație de 50 de euro pe lună părinților care își transferă copiii de la școlile cu mai puțin de 50 de elevi la liceele mai apropiate de casă. Anunțul a fost făcut de ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun. Totodată, oficialul a adăugat că vor fi procurate și distribuite în raioane 70 de autobuze noi.

„Noi o să oferim părinților posibilitatea, dacă vor, să meargă la o școală mai bună din apropiere, această decizie aparținând exclusiv părinților. Ceea ce face ministerul este să creeze anumite stimulente. Ministerul nu gestionează rețeaua școlară în Republica Moldova. De unde vom investi în această rețea de școli model, o parte din resurse vor veni din bugetul de stat prin proiectul Băncii Mondiale”, a declarat Dan Perciun.

Menționăm că, în luna decembrie, audiat în Parlament, ministrul Educației susținea că nicio școală nu va fi închisă, dar că acest lucru nu ține de competența ministerului, instituțiile de învățământ fiind în gestiunea administrației publice locale.

În schimb, reprezentanții opoziției parlamentare au criticat dur această inițiativă, afirmând că odată cu implementarea acestor reforme, multe școli ar rămâne fără elevi și ar putea fi închise, iar zeci de profesori vor rămâne fără lucru.

În Republica Moldova există aproximativ 100 de școli cu mai puțin de 50 de copii și aproximativ 300 de școli (un sfert dintre toate școlile din țară) cu mai puțin de 100 de copii.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Diverse Divertisment

Programul slujbelor de Bobotează la biserica ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din satul Abaclia

Pe 19 ianuarie, credincioșii ortodocși de stil vechi sărbătoresc Botezul Domnului. Cu acest prilej, la biserica ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din satul Abaclia a fost pregătit un program special. Credincioșii care vor lua parte la slujbă vor primi Agheasma Mare.

Cu o zi înainte, joi, 18 ianuarie, Părintele Valentin, protopopul Bisericii ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, a oficiat Sfânta Liturghie de la ora 07:30 – Utrenia urmată, de slujba de Sfințire Mare a Apei, slujbă identică cu cea oficiată în ziua de Bobotează. La ora 15:00, se începe vecernia pentru ziua de Bobotează și Utrenia.

Vineri, 19 ianuarie – Botezul Domnului, programul liturgic începe de la ora 07:30. Vecernia și Utrenia începe la ora 15:00. Sâmbătă creștinii sărbătoresc Soborul Sfîntului Ioan Botezatorul, zi în care îl cinstesc pe cel care l-a botezat pe Hristos în Iordan, la fel slujba va începe la ora 07:30.

Botezul Domnului este una dintre cele mai importante sărbători din anul bisericesc. De această zi sunt legate mai multe tradiții și obiceiuri. În unele zone din țară pot fi ascultate colinde. De asemenea, cu prilejul acestei sărbători, preoții oficiază slujbe speciale în proximitatea râurilor. La finalul acestei rânduieli bisericești, preoții aruncă o cruce în apă. Cei mai curajoși dintre credincioși se aventurează în apele înghețate pentru a găsi obiectul religios. Conform tradiției persoană care reușește să scoată la suprafață crucea avea parte de un an plin de belșug și bunăstare.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼