Susțineți BAStv

Categorii
Diverse Divertisment

„Retrospectiva săptămânii” de la BAStv: sondaj, accident la Comrat, migrație ilegală la frontieră și multe altele

„Retrospectiva săptămânii” – o secțiune în care postăm cele mai importante știri publicate pe site-ul nostru în ultimele 7 zile. Acest lucru te va ajuta să fii mereu la curent și să nu ratezi nimic important pentru tine.

(FOTO) A adormit la volan! Un TIR s-a răsturnat într-un șanț, la intrarea în Comrat

Un camion de mare tonaj s-a răsturnat într-un șanț, la Comrat. Accidentul s-a produs după ce șoferul ar fi adormit la volan. Mai mult aici.

(VIDEO) Un bănuit în organizarea migrației ilegale a ucrainenilor, reținut în Basarabeasca

Un cetățean moldovean este bănuit în comiterea infracțiunii, acesta ar fi parte a unui grup criminal organizat care, contra unor sume de bani, asigurau pentru  cetățenii ucraineni trecerea ilegală a frontierei, pe teritoriul Republicii Moldova. Cazul este documentat de către polițiștii de frontieră din cadrul Direcției regionale SUD, sub coordonarea Procuraturii Basarabeasca. Mai detaliat.

Vadim Ceban: prețul gazelor naturale s-ar putea micșora cu 10 %

Moldovenii ar putea plăti mai puţin pentru gazele natural. Şeful „Moldovagaz”, Vadim Ceban, va solicita de la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică reducerea tarifului cu aproximativ 10%. Informația a fost confirmată pentru Radio Moldova de președintele Consiliului de Administrare a companiei, Vadim Ceban. Informații în plus.

Rusia vrea să deschidă secții de votare pe teritoriul Republicii Moldova pentru alegerile prezidențiale

Guvernul R. Moldova spune că a primit o solicitare din partea Federației Rusă de a deschide secții de votare pe teritoriul țării noastre în perioada 15-17 martie, dar deocamdată nu i-a răspuns. Mai multe detalii.

Părinții care vor alege o școală cu un număr mai mare de copii vor primi indemnizații de 50 de euro lunar

Ministerul Educației va plăti o indemnizație de 50 de euro pe lună părinților care își transferă copiii de la școlile cu mai puțin de 50 de elevi la liceele mai apropiate de casă. Anunțul a fost făcut de ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun. Totodată, oficialul a adăugat că vor fi procurate și distribuite în raioane 70 de autobuze noi. Mai multe informații.

Ce schimbări așteptați în localitatea dumneavoastră în 2024? Sondajul săptămânii

Anul Nou reprezintă un moment de schimbare și oportunitate, o ocazie excelentă pentru a face planuri pe viitor. Am decis să întrebăm utilizatorii site-ului bas-tv.md ce schimbări așteaptă în localitățile lor în 2024. Răspunsurile dumneavoastră vor ajuta atât administrațiile locale să afle părerea cetățenilor pe această temă, cât și pe noi – presa locală – să propunem subiecte mai relevante pentru publicații. Detalii pe site.

(FOTO) Tradiții și superstiții în ajun de Bobotează. Ce nu trebuie să faci în această zi

În calendarul creștin ortodox pe stil vechi 2024, ziua de 18 ianuarie este ajunul Bobotezei, o zi încărcată de tradiții. Datina spune că cine respectă tradițiile din ajunul Bobotezei va avea noroc tot anul. Mai mult aici.

Cei care susțin redacția BAStv în realizarea comținuturilor de calitate, oferim un link către un articol despre cum se poate face acest lucru.

Asta este tot ce am vrut să vă reamintim. Sperăm să fie interesant. Urmărește publicațiile noastre și fii mereu la curent cu ceea ce se întâmplă!

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Anunțuri Util

Luni rămân fără lumină străzile din s. Abaclia și or. Basarabeasca

Pentru îmbunătățirea serviciilor prestate clienţilor, Î.C.S Premier Energy Distribution S.A. anunţă că luni, 22 ianuarie 2024, vor avea loc lucrări programate de întreținere, renovare și modernizare a rețelelor electrice pe adresele și în intervalele de timp indicate mai jos.

or. Basarabeasca: str. Trudovaea parțial, în intervalul de timp între 09:00-17:30 pentru lucrări de schimbare sau montare a pilonilor.
s. Abaclia: str. Dacia, Independenţei, Ion Secrieru, Lev Tolstoi, Mihail Frunze parțial, în intervalul de timp între 09:00-17:30 pentru lucrări de schimbare sau montare a pilonilor.

Administrația Premier Energy

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Diverse Divertisment

Amintiri culinare din copilărie. Rețetele bunicii

Mâncărurile din vremea copilăriei sunt un bun prilej de a rememora cea mai frumoasă perioadă din viață. Amintirile pline de sentimente nostalgice din acea perioadă ne duc cu gândul la bunătățile pe care le prepara bunica. Echipa noastră vă invită să simțiți din nou gusturile inedite ale celor mai iubite rețete din copilărie, reţete pe care bunica le pregătea cu mare drag.

Plăcinte

Ingrediente:

  •   un pahar de lapte (250gr) la temperatura camerei;
  •   o linguriță de zahăr;
  •   jumătate linguriță de sare;
  •   jumătate linguriță praf de copt;
  •   jumătate linguriță drojdie uscată ( sau proaspătă – 7 gr);
  •   4 linguri ulei;
  •   făină cât cuprinde ( aluat moale ca pentru plăcinte).

Mod de preparare: frământați bine aluatul și puneți-l să se odihnească 30 de minune, acoperiți cu un prosop. Îl împărțiți proporțional, și faceți biluțe, apoi, le lăsați 20 minute să se odihnească. Le întindeți puțin și le puneți în farfuria pregătită din timp cu o lingură de făină, plus trei linguri de amidon, de cartofi. Le tăvăliți bine prin amestecul pregătit și le puneți una peste alta (3 la număr). Foile să fie egale, pentru că la întindere să nu rămână în urmă vreo una. După ce le-ați așezat una peste alta, le întindeți cu sucitorul, începând de la mijloc spre marginea foii. Le întindeți subțire. Să nu vă fie frică ,că se vor lipi. După ce aţi finisat de întins, le desprindeți una câte una, iar restul de amidon îl înlăturați atent cu o periuță sau chiar cu un șervețel uscat de bucătărie. Înainte de a le pune la copt, le ungeți cu un gălbenuș de ou, plus o lingură de apă. Când le scoateți din cuptor le ungeți cu apă, plus ulei. Se coc timp de 25 – 30 min.

Sarmale Scroafa cu purcei

Ingrediente:

  • 2 pahare de crupe de porumb (250 g paharul);
  • 2 cepe medii;
  • 1 morcov mic;
  • sfeclă roșie;
  • 4,5 roșii mici sau 2,3 linguri pastă de tomate;
  • condimente uscate (hmeli-suneli);
  • piper măcinat iute;
  • piper boabe aromat;
  • 150 -200 ml ulei de casă;
  • 300 g piept de pui;
  • sare după gust;
  • varză proaspătă 100 g , foi de varză murată.

Mod de preparare: treceți prin răzătoare legumele şi le căliți căteva minute în ulei pe tigaie. Adăugați carnea tăiată mărunt. Crupele de porumb le spălați în câteva ape. Varza murată dacă este prea acră o puneți să stea în apă rece o noapte. A doua zi o clătiți și o rupeți în bucăți mici pentru a modela sarmalele. Cele mai mari foi le lăsați întregi pentru a pune în ele sărmăluțele. Această metodă este foarte practică pentru gospodinele care înca nu reușesc să le împletească perfect și care riscă să se desfacă în timpul fierberii. Puse una lângă alta și înfașurate în plicușor, sărmăluțele se lipesc una de alta și,ca rezultat, sunt întreguțe. Aveți grijă ca în fiecare sărmaluță să puneți câte o bucățică de carne. Puneți pe tavă frunze de varză. Aranjați sarmalele. Turnați peste ele apă clocotită și le puneți în cuptor. Acoperiți vasul. Le coaceți 1,5 ore sub capac și 1 oră fără capac.

Coraslă

Ingrediente :

  • 1 litru de lapte;
  • 10 oua;
  • 2 linguri cu vârf de făină;
  • 150 g zahăr;
  • 1 plic zahăr vanilat.

Mod de preparare: bateți ouăle cu zahărul și zahărul vanilat cu țelul, până zahărul se topește. Cele 2 linguri de făină le amestecați cu puțin lapte ca să nu aveți cocolașe și încorporați amestecul în ouă. Adăugați laptele și amestecați bine compoziția. Aveți nevoie de un vas adânc pe care îl veți unge cu unt. Puneți tava în cuptorul supraîncălzit din timp pe 45-50 min. Atenție!!! Nu deschideți cuptorul atât timp cât corasla se coace. După ce corasla s-a copt, stingeți focul și o lăsați să se răcească în cuptor. Corasla după coacere chiar dacă se va lăsa puțin, ea va rămâne pufoasă și cu găurele frumoase în ea. După ce corasla puțin s-a răcit o scoateți din cuptor.

Hulubași

Ingrediente:

  • 1 kg 275 gr făină calitate superioară;
  • 250 ml.lapte; • 250 ml.chefir (2,5% grăsime);
  • 15 gr.drojdie proaspătă;
  • 150-200 gr.zahăr (depinde cât de dulce mâncați);
  • 4 ouă; • 2 plicuri zahăr vanilat;
  • 100 g unt topit.

Toate ingredientele să fie din timp scoase din frigider.

Mod de preparare: încălziț laptele. În puțin lapte încălzit dizolvați drojdia, în lapte puneți chefirul la temperatura camerei. Zbateţi ouăle și le încorporați în lactatele amestecate, adăugați zahărul, zahărul vanilat și amestecați până zahărul se dizolvă, puneți untul topit și mai apoi făina. Frământați aluatul bine, bine (10-15 min). La început va fi lipicios, dar până la urmă, fiind suficient frământat va fi unul neted și fin. Nu bateți aluatul cu făina, ci frământați-l și el se va dezlipi până la urmă ușor de pe mâini. Coca framântată o ungeți cu puțin ulei, o acoperiți cu peliculă, puneți un prosop gros și lăsați aluatul să se odihnească la un loc călduț până volumul aluatului se dublează. După ce aluatul s-a ridicat, îl mai frământați 5 minute, adăugați stafidele , iarăși ușor frământați și îl lăsați iarăși să se odihnească 30 min. Împărțiți aluatul proporțional în biluțe (mărimea dorită). Întindeți fiecare biluță. Modelați hulubașii. Tapetați tava cu hârtie de copt, o ungeți cu ulei. Puneți hulubașii în tavă și îi lăsați să se odihnească timp de 25-30 minute, îi ungeți cu ou și îi puneți la copt pe 25 -30 min, 180C.

Răcituri cu cocoș

Ingrediente:

  • un cocoș de casă (4,5 kg);
  • apă;
  • 2 cățelii de usturoi;
  • frunze de dafin, boabe de piper aromat, sare după gust.

Mod de preparare: Cocoșul bine îngrijit îl proporționați după dorință. Înlăturați aripile, șoldurile, labele, etc. Trunchiul cocoșului îl tăiați în bucăți mai mici. Spălați iarăși bucățile de carne și puneți-le în vasul pregătit și turnați apa rece peste carne, pentru a înlătura sângele rămas după tăiere. Nu înlăturați de pe bucățile de carne așa zisul gel acumulat, doar dacă cel de deasupra. Spălați ușor și atent carnea fără a arunca tot gelul de pe ea, căci anume gelul acesta, cel mai mult, contribuie la închegarea răciturii. După ce ați îngrijit carnea, o puneți în ceaun și turnați peste ea apa rece. Carnea trebuie așezată compact. Dacă cocoșul este tânăr, atunci veți pune apă atât cât să steie de 1 cm deasupra cărnii. Dacă cocoșul este mai bătrân, atunci puneți apă cât să steie deasupra chiar cu 2,3 cm. Adăugați puțină sare. Puneți carnea în ceaun și focul îl faceți potrivit. Nu vă depărtați pe mult timp de arăgaz, deoarece chiar peste 5 min veți începe să ridicați spuma de pe carne. Faceți acest lucru încontinuu până vedeți că carnea nu mai aruncă spumă. Dacă carnea a început a fierbe, faceți focul mic,mic. Între timp mai reveniți și mai curațați suprafața (posibil să se mai adune spumă). Dacă apa e curată, adăugați frunza de dafin, piperul aromat și câțiva dințișori întregi de usturoi. Lăsați răciturile să fiarbă încet, încet nu să clocotească (răcitura fierbe fără capac). În așa mod, răcitura va fi limpede , limpede. Opriți focul și lăsați răcitura să se răcorească. După ce răcitura s-a răcorit, scoateți carnea într-un vas uscat. Striviți usturoiul rămas și îl puneți în lichid. Mai adăugați sare după gust și amestecați bine. Lăsați să steie 10-15 min după care le strecurați într-un vas printr-un tifon împăturit în 2,3. Dacă doriți ca răcitura să fie cu grăsime, atunci stoarceți tifonul, dacă nu, atunci lăsați lichidul să treacă prin tifon și ridicați rapid tifonul de pe vas până a trece grăsimea. Lăsați lichidul să se liniștească 25-30 min și mai apoi aranjați răciturile, punând în farfurii carnea și turnând peste carne bulionul. Răcitura aranjată o puneți la rece să se închege (să se prindă).

Autor: Cristina Lupașcu

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook и Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼