Categorii
Diverse Istorii

Eficiența energetică este viitorul nostru. Cum a decurs întâlnirea antreprenorilor din raionul Basarabeasca cu experții și consultanții BERD

O altă întâlnire a antreprenorilor din raionul Basarabeasca, organizată de studioul BAStv, cu experți la nivel național a fost productivă. De data aceasta, invitații speciali au fost experți și consultanți ai Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Aceștia au vorbit despre oportunitățile de susținere a întreprinderilor locale, modalitățile de implementare a eficienței energetice și a economiei verzi în întreprinderile mici, mijlocii și mari.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Actualitate În Moldova

Ministrul Educației: elevii violenți față de profesori vor fi pedepsiți

Elevii care vor manifesta un comportament necorespunzător față de profesori vor fi sancționați disciplinar, până la excluderea din instituția de învățământ, a declarat ministrul Educației, Dan Perciun, la o emisiune de la RliveTV.

Potrivit Ministrului Educației, sancțiunile sunt prevăzute în regulamentele interne ale școlilor, însă ele trebuie incluse și în Codul Educației, transmite Radio Moldova.

„Violența în raport cu cadrele didactice este un lucru îngrijorător. Cadrele didactice, la fiecare întrunire invocă această problemă. Urmează să facem mai multe modificări în Codul educației, inclusiv legate de sancționarea elevilor pentru abateri disciplinare, aceste prevederi le avem prevăzute, dar vrem să le ridicăm de la nivelul regulamentului intern al instituției la nivel de lege. Trebuie să fie un mesaj general adresat părinților, cadrelor didactice și elevilor că, instituția de învățământ nu este un loc unde se petrec acte de violență”, a afirmat Dan Perciun.

Dan Perciun a mai spus că ministerul de resort va analiza amploarea fenomenului violenței în școli prin diferite sondaje și va organiza instruiri pentru cadrele didactice despre prevenirea bullying-ului între elevi. În acest sens, se va lansa și o campanie de informare.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Actualitate În Moldova

Guvernul: procedura de înregistrare cu statut de șomer a fost simplificată

Procedura de înregistrare cu statut de șomer a fost simplificată. Cabinetul de miniștri a aprobat la 24 ianuarie mai multe modificări. Conform acestora, persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă se vor putea înregistra și scoate de la evidența structurilor teritoriale ale Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă și prin intermediul echipelor mobile, care se vor deplasa în localitățile rurale din raioanele țării.

Totodată, perioada în care șomerul poate să nu se prezinte la subdiviziunea teritorială unde este înregistrat a fost redusă de la 60 la 30 de zile calendaristice de la ultima vizită. Șomerii care nu vor respecta acest termen, cu excepția celor antrenați în măsurile de formare profesională, vor fi excluși de la evidența structurii teritoriale de ocupare a forței de muncă. Adițional, a fost revizuit termenul de înregistrare repetată cu statut de șomer, acesta fiind mărit de la 3 la 6 luni.

Mai mult, cererea de înregistrare cu statut de șomer va putea fi depusă online, sau cu suportul specialiștilor din cadrul centrelor unificate de prestare a serviciilor publice.

Potrivit documentului, șomerul poate să lipsească nemotivat de la cel mult 15% din numărul total de ore prevăzute în cadrul cursurilor de formare profesională sau de instruire la locul de muncă, iar dacă depășește acest procentaj, va fi nevoit să restituie cheltuielile pentru organizarea și desfășurarea acestora.

Modificări au fost efectuate și la alte proceduri privind măsurile de ocupare a forței de muncă, cum ar fi subvenționarea locurilor de muncă, adaptarea locurilor de muncă pentru persoanele cu dizabilități, inițierea unei afaceri, proiectele de inițiative locale ș.a.

Ajustările aprobate au drept scop reducerea numărului persoanelor cu statut de șomer și sporirea interesului acestora de a se încadra în câmpul muncii, precum și țintirea mai bună a serviciilor și măsurilor active destinate șomerilor și persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă.

Modificările vor intra în vigoare la data de 31 ianuarie curent.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Anunțuri Util

Atenție! Pe adresele electronice sunt distribuite mesaje cu conținut fals. Detalii de la poliție

Inspectoratul General al Poliției atenționează cetățenii că, pe adresele electronice sunt distribuite mesaje cu conținut fals. Potrivit oamenilor legii, infractorii cibernetici folosesc logourile instituțiilor publice și numele conducătorilor acestora.

,,Aceștia expediază pe e-mail o citație falsă în care destinatarul este acuzat de comiterea unei infracțiuni sexuale. Pentru a nu fi arestat, infractorii solicită de la destinatar informații suplimentare, iar ulterior mijloace financiare” informează oamenii legii.

Potrivit Poliției, scopul acestui gen de mesaj fals răspândit în mediul online este de a estorca bani de la victime.

În acest context, Inspectoratul General al Poliției îndeamnă cetățenii să fie vigilenți și să se informeze doar din surse oficiale.

Dacă în adresa Dvs. a parvenit un asemenea mesaj la adresa electronică, sesizați imediat la 112.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Actualitate În Moldova

Dan Perciun despre închiderea unor școli care rămân cu puțini elevi: decizia va aparține consiliilor raionale

O eventuală decizie de a închide școlile care rămân cu puțini elevi va aparține consiliilor raionale, a declarat Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, la emsiunea Rezoomat de la Rlive TV.

Potrivit lui, până în 2025 va fi constituită o rețea de 35 de școli model pentru a încuraja părinții să-și dea copiii la o instituție de învățământ ce are menirea de a îmbunătăți calitatea studiilor din Republica Moldova, transmite realitatea.md.

„Va fi o decizie politică la nivelul consiliilor raionale. Fiecare situație trebuie tratată individual. Dacă vorbim de o instituție de învățământ care are 10 elevi, iar la 5 kilometri distanță este o instituție bună, în care sunt profesori la toate disciplinele, care a fost recent renovată, unde copiii pot vedea o tablă interactivă, unde este tehnică de calcul, eu, în calitate de părinte aș opta ca copiii mei să meargă 5 kilometri cu autobuzul ca să ajungă la acea instituție de învățământ, decât să învețe într-o instituție unde n-avem profesor la biologie, fizică, chimie. Ceea ce putem noi face este să creăm anumite stimulente pentru ca oamenii să ia decizii, sper în interesul copiilor lor”, a mai spus ministrul Educației și Cercetării.

Astfel, părinții care vor accepta să-și transfere copiii la școlile model vor primi o alocație financiară lunară de 1000 de lei.

„Noi suntem conștienți că copiii din aceste localități, de regulă, vin din familii social-vulnerabile și credem că în orice scenariu 1000 de lei pe lună nu se vor pierde și vor contribui și la reducerea sărăciei în rândul copiilor. Din punctul nostru de vedere, acest stimulent financiar are două roluri, pe de o parte, să faciliteze această tranziție, pe de altă parte, să suplinească bugetul familiei pentru orice necesități ar avea copilul respectiv”, a declarat Dan Perciun.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼