Susțineți BAStv

Categorii
Diverse Divertisment

Se mai citește în era digitală? Cât de solicitată este biblioteca din s. Abaclia de către săteni

Când ați trecut ultima dată pe la bibliotecă? Credeți că mai e nevoie de acest serviciu, în condițiile în care aproape toată lumea are acces la internet și poate citi orice-și dorește, chiar și fără a ieși din casă? Ei bine, în satul Abaclia, biblioteca rămâne locul unde oamenii pot socializa și se pot culturaliza.

Potrivit bibliotecarei Viorica Secrier, biblioteca deservește toate categoriile de vârstă. Copiii vin nu doar să citească, să consulte literatura care îi interesează, să lucreze în sala de lectură, să împrumute o carte la domiciliu dar și să-și facă temele pentru a doua zi, pentru că aici are la dispoziție toată materia de care are nevoie, pentru a se pregăti și a lua o notă bună la școală. De asemenea, biblioteca dispune de 6 calculatoare și o imprimantă. La fel, biblioteca este foarte solicitată de către tineri și persoanele în etate. Dispune de o varietate de cărți scrise atât în limba română, cât și în limba rusă.

Persoanele în etate preferă să citească cărți de dragoste sau istorie. Elevii și tinerii sunt mai interesați de cărți din domeniul psihologie, de logică, istorie și, desigur, de dragoste.

De la începutul anului, biblioteca publică din satul Abaclia are 66 de abonați noi. În această perioadă, frecvența bibliotecii a fost de 311 persoane.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Actualitate În Basarabeasca

(FOTO) Ziua Internațională a Lecturii în unele școli din raionul Basarabeasca

Anual, pe data de 7 februarie, este marcată Ziua Internațională a Cititului Împreună. Acest eveniment a fost marcat și în unele școli din raionul Basarabeasca.

Ziua Internațională a Cititului Împreună este o zi dedicată lecturii, un îndemn către toți oamenii să exploreze universul cărților și cunoașterii. Cu prilejul acestor zile, în unile școli din raionul Basarabeasca au fost organizate ateliere de lectură, în care fiecare elev a putut să citească cartea sa preferată.

Autor: Lilia Zabolotnîi

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Anunțuri Util

Șase autorizații și certificate nu vor mai fi obligatorii pentru antreprenorii din Republica Moldova

Șase autorizații și certificate eliberate de Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației (ANRCETI), Centrul Național de Acreditare din Moldova (MOLDAC) și Institutul Național de Metrologie (INM) vor fi digitalizate, iar altele vor fi prestate în mod proactiv. 

O decizie aprobată astăzi, 7 februarie de Guvern prevede digitalizarea, în cadrul ANRCETI, permisului tehnic pentru utilizarea staţiilor de radiocomunicaţii și depunerea notificării de către persoana fizică sau juridică care intenţionează să furnizeze servicii poştale.

La MOLDAC, actul de acreditare a organismelor de evaluare a conformității nu va mai fi un act permisiv obligatoriu pentru antreprenori și va fi prestat digital prin platforma instituției, iar la INM va putea fi solicitat digital certificatul de aprobare de model și buletinul de verificare metrologică.

Inițiativa de adaptare a cadrului normativ face parte din planul de digitalizare a 75% a serviciilor de care beneficiază mediul de afaceri până la finele anului 2024, și prestarea a 100% de servicii publice în format digital, până în 2030.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Actualitate În lume

Parlamentul European cere interzicerea dreptului de a conduce în întreaga UE pentru șoferii imprudenți

Infracțiunile rutiere grave, cum ar fi viteza excesivă sau conducerea sub influența alcoolului, ar trebui să ducă la interzicerea dreptului de a conduce în întreaga UE, au declarat marți deputații europeni.

În prezent, dacă un șofer își pierde permisul în urma unei infracțiuni rutiere într-o țară din UE diferită de cea care i-a eliberat permisul, în cele mai multe cazuri sancțiunea se va aplica doar în țara în care a fost comisă infracțiunea și nu va atrage după sine restricții în restul UE.

Pentru a se asigura că suspendarea, restricția sau retragerea permisului de conducere al unui nerezident se aplică în toate țările UE, noile norme impun ca această decizie să fie transmisă țării UE care a eliberat permisul de conducere, scrie caleaeuropeana.ro.

Infracțiuni periculoase

Deputații europeni propun adăugarea conducerii fără permis valabil la lista infracțiunilor grave de circulație, cum ar fi conducerea sub influența alcoolului sau accidentul mortal de circulație, care ar declanșa schimbul de informații privind decăderea din dreptul de a conduce. Conducerea cu 50 km/h mai mult decât limita de viteză este, de asemenea, una dintre infracțiunile rutiere grave care ar putea duce la interzicerea dreptului de a conduce. Eurodeputații au stabilit o limită de viteză mai mică pentru zonele rezidențiale, ceea ce înseamnă că depășirea limitei de viteză cu 30 km/h pe aceste drumuri ar putea duce la pierderea sau suspendarea permisului de conducere.

Parlamentul propune să se stabilească un termen de zece zile lucrătoare pentru ca țările UE să se informeze reciproc cu privire la deciziile privind decăderea din dreptul de a conduce și un alt termen de 15 zile lucrătoare pentru a decide dacă o decădere din dreptul de a conduce se va aplica în întreaga UE. Șoferul în cauză ar trebui să fie informat despre o decizie finală în termen de șapte zile lucrătoare, au adăugat eurodeputații.

Proiectul de norme privind efectul la nivelul Uniunii Europene al anumitor decăderi de dreptul de a conduce a fost adoptat cu 372 de voturi pentru, 220 de voturi împotrivă și 43 de abțineri. Parlamentul a încheiat acum prima lectură și, întrucât Consiliul nu și-a adoptat încă poziția, noul Parlament care va fi ales în iunie 2024 va continua activitatea privind această lege.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼