Categorii
Actualitate În Basarabeasca

(VIDEO) Siguranța rutieră în oglinda educației. Experiența elevilor cl. a II-a de la LT ,,Matei Basarab”

Elevii clasei a II-a de la IP LT,,Matei Basarab”, împreună cu diriginta Secrier Svetlana, au organizat  o activitate de totalizare și mediatizare a proiectului educațional „Învățăm să circulăm!”. Scopul activității a fost familiarizarea, învățarea și respectarea regulilor de circulație rutieră, în vederea reducerii semnificative a riscurilor de accidente rutiere în rândul copiilor. Cum au promovat elevii siguranța în trafic, urmăriți în materialul realizat de membrii Cartierului Tineretului.

În drumul nostru de viață, regulile de circulație ne ghidează pas cu pas. Elevii clasei a II-a de la IPLT ,,Matei Basarab” au învățat acest lucru într-un mod interactiv și distractiv, prezentând cântece, poezii și scenete care subliniază importanța respectării acestor reguli, într-o manieră accesibilă și memorabilă.

În urma acestei experiențe, elevii au împărtășit gândurile și impresiile lor despre activitate. Au evidențiat numerele artistice care i-au învățat lecții importante despre respectarea în trafic.

În timp ce elevii și-au împărtășit gândurile lor, diriginta a adus în discuție motivul organizării acestei activități.

Ca oaspeți de onoare au fost invitați reprezentanții: școlii auto, responsabilii pe minori ai IP Basarabeasca și serviciul de urgență. Aceștia au apreciat munca elevilor și au venit cu câteva sfaturi valoroase pentru siguranța în trafic.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Actualitate În Moldova

Agricultorii pot solicita până pe 15 martie compensarea daunelor provocate de calamitățile din 2023

Până vineri, 15 martie, agricultorii pot depune cereri pentru a primi ajutorul financiar destinat să compenseze parțial daunele provocate din cauza calamităților naturale din 2023.

Potrivit Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, pentru a beneficia de acest ajutor, agricultorii trebuie să îndeplinească următoarele criterii:

  • Să dețină un act de constatare a pagubelor provocate de calamitățile din 2023;
  • Să aibă un cont bancar în monedă națională;
  • Cultivatorii de porumb trebuie să dispună de Raportul statistic nr. 4-AGR ”Totalurile semănatului pentru recoltă”, înregistrat la organul teritorial pentru statistică până la 3 iunie 2023 (această cerință se aplică doar celor care gestionează o suprafață mai mare de 10 ha);
  • Plantațiile multianuale trebuie să aibă termenul de funcționar util conform Catalogului mijloacelor fixe, aprobat de Guvern;
  • Să fie inclus în scrisoarea Direcției agricultură, relații funciare și cadastru Edineț, adresată Guvernului

Dosarul trebuie să includă:

  • cererea de acordare a ajutorului financiar pentru porumb, sau cererea de acordare a ajutorului financiar pentru mijloace fixe distruse;
  • declarația pe propria răspundere privind completitudinea cererii și veridicitatea informației dosarului și veridicitatea informației din documentele prezentate;
  • copia certificatului de înregistrare a gospodăriei țărănești sau extrasul din Registrul de stat al persoanei juridice;
  • copia actului de constatare a pagubelor cauzate culturilor agricole/mijloacelor fixe de calamitățile naturale ale anului 2023;
  • copia Raportului statistic nr. 4-AGR ”Totalurile semănatului pentru recoltă”, înregistrat la organul teritorial pentru statistică (doar solicitanții care gestionează mai mult de 10 ha de teren agricol și care sunt afectați de secetă la cultura de porumb);
  • copia actului de înființare și a pașaportului proiectului plantației multianuale, după caz;
  • certificatul de confirmare eliberat de autoritatea reprezentativă a administrației publice locale de nivelul întâi.

Amintim că, Guvernul a alocat 50 de milioane de lei din Fondul de intervenție pentru a sprijini fermierii afectați, în special pentru: daunele cauzate de seceta din 2023 la cultura de porumb; distrugerile provocate de furtunile și ploile cu grindină din 25 iulie 2023 asupra mijloacelor fixe (plantații pomicole, sere) din raionul Edineț.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Actualitate În Moldova

Săptămâna Albă – tradiții și superstiții. Pregătirea pentru Postul Mare

Începând de astăzi, 11 martie, credincioșii intră în Săptămâna Albă, perioadă care îi pregătește sufletește și trupește pentru intrarea în Postul Mare. În aceste zile, oamenii elimină din alimentație carnea și slănina. În zilele de miercuri și vineri se face dezlegare la brânză, lapte, ouă și pește.

Postul Paștelui, începând pe 18 martie, este precedat de Săptămâna Albă sau a Brânzei, în care nu se mai mănâncă alimente din carne, ci doar brânză, lapte și ouă. În Săptămâna Albă, miercuri și vineri, credincioșii consumă și pește. Conform calendarului creștin-ortodox, începând cu duminica în care se lasă sec de carne, este interzis să se celebreze nunți. De altfel, nunți nu se fac pe durata întregului post și nici în Săptămâna Luminată.

În Săptămâna Albă, miercuri, începe rostirea rugăciunii Sfântului Efrem Sirul, „Doamne şi Stăpânul vieţii mele…”, rugăciune care va fi rostită tot postul până în miercurea din Săptămâna Mare. În zilele de miercuri şi vineri din Săptămâna Albă nu se săvârşeşte Sfânta Liturghie.

Focuri purificatoare

Potrivit tradiției, în noaptea sâmbetei plăcintelor, spre duminica Lăsatului Sec de brânză, se fac focuri pe dealuri, prin curţi şi grădini curăţându-se şi arzându-se uscăturile. Apoi oamenii se odihnesc pentru a petrece şi duminica de Lăsatul Secului de brânză.
În duminica Lăsatului sec de brânză se fac mese care se încheie tradiţional cu un ou fiert, obicei de la care au pornit şi zicătorile: „Cu un ou se astupă gura acum, cu alt ou se destupă gura la Paşti” sau „Ouşor, ouşor, să-mi pară Postul uşor!”

Se bate halviţa

La mesele îmbelşugate din duminica Lăsatului sec de brânză nu poate lipsi plăcinta cu brânză sau „bulzul”, făcut dintr-un boţ de mămăligă, în mijlocul căruia se pune brânză grasă de oaie şi apoi este copt pe jăratec. Un alt obicei este „bătutul alviţei”: halviţa se atârnă de o sfoară în tavan, iar copiii încearcă să o apuce cu gura.
Superstiţiile spun că pe sfoara rămasă de la „bătutul alviţei” se fac din loc în loc atâtea noduri câţi membri are familia, apoi i se dă foc. Tradiţia spune că ultimul nod înaintea căruia se stinge sfoara desemnează pe cel mai norocos membru al familiei în acel an.

„Hrănirea morţilor”

Pentru a avea spor la bucate şi în gospodărie, dar şi pentru „hrănirea” morţilor, se pune pe pervaz, într-o farfurie, o felie de pâine, un pahar cu vin, sare şi plăcintă cu brânză care se lasă acolo până-n seara duminicii respective.
O altă superstiţie din Săptămâna Albă este ca gospodinele să aşeze oalele şi cratiţele numai cu gura în jos, pentru a fi ferite de pagubă.

Nu se spală rufe

Prima zi este Lunea albă, cunoscută şi ca Lunea burdufului, pentru că atunci se taie burduful de brânză. În Marţea albă şi în Miercurea albă, nu se spală rufe şi nu se face baie.

În Joia Furnicilor, aşa cum se numeşte joia din Săptămâna Albă dinainte de Postul Paştelui, femeile împlineau o datină prin care aduceau ofrande acestor insecte: ele făceau o turtă din făină sau mălai, o ungeau cu unt sau cu brânză şi o puneau pe un muşuroi. Prin tradiţie, se credea că insectele sunt îmbunate şi nu vor face pagube gospodarilor în timpul verii.
În vinerea din Săptămâna Albă dinainte de Postul Paştelui se mănâncă numai seara, pentru binele casei şi pentru curăţirea sufletului şi se spun rugăciuni.

Nu se coase

În Sâmbăta albă se fac plăcinte, care se dau de pomană, alături de colăcei şi colivă cu lumânări mici. Fetele aduc câte un ulcior de apă de la izvorul cel mai rece şi dau de pomană ca să aibă izvor în cealaltă lume. Bărbaţii nu lucrează, fiind în primejdie de căzături, iar femeile nu cos şi nu spală cămăşi bărbăteşti.
Săptămâna Albă dinainte de Postul Paştelui se încheie cu duminica de lăsatul secului de brânză, ultima zi de petrecere înaintea postului Sfintelor Paşti. La masa sărbătorească se consumă doar bucate de culoare albă, pentru că este dezlegare la produsele lactate.

Duminica împăcării

Ultima zi din Săptămâna Albă este numită “Duminica izgonirii lui Adam din Rai”, întru amintirea zilei în care, strămoşii noştri au încălcat postul rânduit de Dumnezeu, mâncând din pomul interzis, apoi, cum nu şi-au recunoscut greşala, Adam dând vina pe Eva iar aceasta pe şarpe, au fost alungaţi din Paradis.

Duminica Lăsatului Sec de brânză se numeşte şi Duminica iertării şi împăcării. Rudele, prietenii şi vecinii se vizitează şi îşi cer iertare unii de la alţii pentru eventualele greşeli, pentru a intra cu sufletul curat în post. Prin tradiţie, cei care se consideră vinovaţi aduc persoanei la care-şi cer iertare: prăjituri, cozonaci, nuci şi fructe, în semn de iertare. După amiaza, cei căsătoriţi îi vizitează pe naşii de cununie şi le urează sănătate şi post uşor. În familiile sărace, cu mulţi copii, este bine să se ofere şapte sticle cu lapte, care simbolizează cele şapte săptămâni de post, pentru ca acei copii să aibă hrana mai bună în timpul Postului Mare.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Actualitate În Moldova

Dorin Galben, concediat de la TV8 din cauza interviului cu Veaceslav Platon

Postul de televiziune TV8 a decis să rezilieze contractul de colaborare cu jurnalistul Dorin Galben, fără a comunica un motiv explicit pentru această decizie. Anunțul a fost făcut în urma publicării unui interviu cu Veaceslav Platon pe pagina de YouTube a jurnalistului difuzat pe 10 martie. Interviul a stârnit critici din partea  breslei jurnaliștilor.

TV8 anunță că a decis, de comun acord, din considerente de politică editorială și valorile postului TV, să înceteze contractul de colaborare cu Dorin Galben, autorul și moderatorul talk-show-ului „Freedom”. Potrivit TV8, emisiunea a fost lansată în urmă cu doi ani și a fost difuzată în ziua de marți.

La scurt timp, jurnalistul Dorin Galben a venit cu un comentariu pe canalul său de telegram.

” Eu nu iau bani pentru interviurile pe care le fac, chiar dacă apar diverse speculații. Ăsta este un principiu de bază și mereu așa va rămâne. De fiecare dată invit în cadrul proiectului meu oameni din diferite domenii de activitate, cu diferite viziuni față de viață și diferite preferințe politice. Nu judec și nu condamn pe nimeni. Sunt jurnalist, dar nu judecător sau procuror. Ceea ce pot face, e să adresez întrebări invitatului, iar cei care privesc – își fac propriile concluzii. Asta înseamnă pentru mine democrație și libertate de exprimare. (…)  Neapărat o să invit în cadrul proiectului meu și procurori care instrumentează dosarele lui V. Platon, dar și a altor politicieni care au fugit din țară. Publicul trebuie să audă și contraargumente la declarațiile făcute în interviu”, a scris Dorin Galben.

Acesta a mai adăugat că, cei care îl urmăresc știu ce viziuni are și ce valori susține, iar asta nu se va schimba niciodată.

,,Eu sînt sincer cu voi, dar fiecare e liber să creadă ce vrea. Mulțumesc TV8 pentru 2 ani de experiență frumoasă! În continuare o să mă vedeți doar în cadrul proiectelor mele de pe Youtube”, a concis Galben.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼