Susțineți BAStv

Categorii
Anunțuri Util

Cât costă modernizarea căii ferate din Moldova? Analiza lui Andrei Spînu

În cadrul Forumului Feroviar din 15 martie, ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, a declarat că 3 miliarde de euro ar fi suma aproximativă necesară pentru a moderniza rețelele de cale ferată din Republica Moldova.

„Calculul e simplu. Avem nevoie de aproximativ trei miliarde de euro pentru a reconstrui toată infrastructura și de un termen de la 15 la 20 de ani pentru a duce la bun sfârșit acest program. Să fie clar, este un program de durată, dar asta este realitatea. De asemenea, trebuie să spunem foarte sincer că, fără UE, fără partenerii noștri, acest lucru nu va fi posibil”, a anunțat Andrei Spînu.

În cadrul aceluiași forum, a fost prezentat un plan de renovare, iar Franța s-a oferit să sprijine Republica Moldova în acest proces. Au fost semnate scrisori de intenție pentru discuții concrete. Prioritatea finanțării franceze va fi digitalizarea serviciilor, achiziționarea de vagoane rulante, locomotive și echipament de întreținere. Ministrul Spînu a promis că în următoarele luni se va stabili exact ce va fi cumpărat din fondurile oferite de Franța.

Este important de menționat că aceste sume pot fi acordate sub formă de granturi sau credite, iar Republica Moldova va colabora și cu autoritățile europene pentru a asigura succesul procesului de modernizare a căilor ferate.

Această inițiativă reprezintă un pas semnificativ către îmbunătățirea infrastructurii de transport și dezvoltarea economică a țării.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Actualitate În Moldova

(FOTO) 1000€-prețul unui permis de conducere. Percheziții în Comrat și Chișinău

Mai multe percheziții sunt efectuate astăzi, 15 martie, de ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) în municipiile Comrat și Chișinău pe o cauză penală privind influența susținută asupra funcționarilor publici la eliberarea permiselor de conducere.

Potrivit faptelor investigate de CNA, o persoană, anterior condamnată pentru infracțiuni de corupție, susținând că ar avea influență asupra funcționarilor publici împuterniciți cu dreptul de a examina conducătorii de vehicule și de a elibera permisele de conducere, a pretins, acceptat și primit mijloace financiare ce nu i se cuvin în sumă de 1000 de euro, în schimbul grăbirii eliberării permisului de conducere, fără susținerea probelor teoretice și practice ale examenului de către candidat. Totodată, au fost primite și alte mijloace financiare în mărime de 300 de euro în vederea perfectării, contrar legii, a certificatului de confirmare a susținerii unui curs de școlarizare suplimentară, inclusiv a adeverinței medicale.

În cadrul acțiunilor procesuale efectuate de ofițerii CNA, în dimineața zilei de 15 martie, sub conducerea Procuraturii mun. Chișinău, au fost efectuate 4 percheziții. În urma acestora, a fost reținută o persoană bănuită în comiterea infracțiunii de trafic de influență, iar printre locațiile percheziționate se regăsesc și două școli auto din mun. Comrat.

Conform CAN, operațiunea a fost realizată cu suportul Agenției Servicii Publice.

Amintim că orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Actualitate În Moldova

Mecanismul de folosire a concediului de odihnă anual a fost modificat

Parlamentul a actualizat cadrul normativ aferent managementului resurselor umane. Proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative a fost aprobat, în lectura a doua, cu votul a 56 de deputați.

Potrivit proiectului, zilele concediului de odihnă anual acumulate/nefolosite de angajați timp de doi ani vor fi considerate stinse. Angajatorul, la finele anului calendaristic, va informa salariatul, în scris, despre numărul zilelor de concediu de odihnă anual acumulate/nefolosite, termenul de expirare a acestora, precum și va solicita utilizarea acestor zile de concediu de către salariat, în baza unui grafic stabilit de comun acord.

Totodată, zilele de concediu nefolosite de către salariat până la intrarea în vigoare a prevederilor prezentului proiect de lege vor putea fi utilizate până la 31 decembrie 2029.

Alte modificări legislative prevăd ca funcția de conducător al unei autorități administrative din subordinea ministerului să fie funcție de demnitate publică. În prezent, aceasta este funcție publică de conducere. De asemenea, se propune ca funcția de adjunct al conducătorului să fie modificată din funcție publică de conducere în funcție publică de conducere de nivel superior.

În scopul sporirii atractivității funcției publice și atragerii în serviciul public a celor mai performanți specialiști se propune instituirea corpului de rezervă a funcționarilor publici. Astfel, funcționarii publici care din motive specifice au demisionat sau au fost eliberați vor avea posibilitatea de a accede din nou în funcția publică fără a participa la concurs.

În aceeași ordine de idei, se propune ca absolvenții programului de stagii plătite în serviciul public care au un stagiu complet și li s-a acordat calificativul „foarte bine”, dar care nu au fost propuși spre numire într-o funcție publică de execuție, să fie incluși în corpul de rezervă a stagiarilor pe o perioadă de 12 luni de la eliberarea certificatului de stagiu.

Un element de noutate al proiectului este introducerea practicii medicale ca activitate compatibilă cu funcția publică, fiind desfășurată în afara orelor de program. O altă prevedere a proiectului se referă la reducerea, de la trei la șase luni, a perioadei de probă a funcționarului public debutant. De asemenea, va exista posibilitatea de a extinde cu trei luni perioada de probă, la decizia șefului subdiviziunii din care face parte funcționarul public debutant, în baza rezultatelor evaluării activității.

Proiectul de lege a fost elaborat de Cancelaria de Stat, în contextul implementării recomandărilor din Raportul de monitorizare SIGMA ,,Performanța Republicii Moldova în administrație publică în raport cu Principiile Administrației Publice” și al angajamentelor asumate de Republica Moldova în procesul de aderare la Uniunea Europeană.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Actualitate În Basarabeasca

(FOTO) Eleva liceului „M. Basarab” este câștigătoarea unui concurs de desen

În urma examinării lucrărilor în cadrul concursului de desen „Cum văd Moldova Europeană”, o elevă a Liceului Teoretic „Matei Basarab” din or. Basarabeasca a devenit câștigătoare. 

Veronica Păduraru, eleva clasei a VI-a din LT „M. Basarab” fost premiată, împreună cu alți elevi din țară, pentru cel mai original desen în cadrul concursului „Cum văd Moldova Europeană”. Ceremonia de premiere a avut loc pe 14 martie la Președinție. 

De menționat faptul că la concurs au participat mai mulți elevi ai liceului. Pentru realizarea lucrărilor, aceștia au fost ghidați de către Svetlana Secrier în cadrul orei de educație plastică.

Eleva a fost premiată din partea Ministerului Educației și Cercetării cu o diplomă. Lucrările sunt expuse într-o expoziție pe gardul Președinției timp de o lună. 

Concursul a avut loc în contextul Săptămânii Europene în Școli, desfășurată în perioada 5–9 februarie în toate instituțiile de învățământ din țară.

 

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼