Susțineți BAStv

Categorii
Proiectele noastre Să ne amintim

Să ne amintim. Plăcinte de post: ca la mama acasă (anul 2017)

Toată lumea ştie că ne aflăm în postul de Paşte sau cum se mai spune Postul Mare. În aceste săptămâni, nu se consumă carne, ouă, lapte sau brânzeturi. Tatiana Bargan are o recetă tradiţională a plăcintelor de post cu cartofi şi bostan. Să ne amintim modul lor de preparare.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Actualitate În Basarabeasca

(FOTO) Ziua Internațională a Poeziei în Liceul Teoretic „C. Stere” din s. Abaclia

Anual, pe data de 21 martie este sărbătorită Ziua Internațională a Poeziei. Acest eveniment este marcat în toată lumea, fiind menit să promoveze arta poetică și pe cei care o scriu. În context, elevii Liceului Teoretic „Constantin Stere” din s. Abaclia au organizat un recital de poezii.

Fiecare elev a recitat câte o poezie de dragoste, scrisă de autori naționali. De asemenea, unii declamatori și-au prezentat creațiile proprii.

Acțiunea a întrunit elevi din clasele gimnaziale și liceale. Scopul ei a fost de a descoperi și de a promova tinerele talente și dragostea pentru poezie.

Autor: Lilia Zabolotnîi

Susțineți redacția BAStv, abonați-vă la noi pe platforma Patreon sau prin efectuarea contribuțiilor prin PayPal! Aceasta ne va ajuta să creăm conținut interesant și util pentru dvs., rămânând în continuare o platformă media independentă.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram. Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Anunțuri Util

Ce este Sfânta Împărtășanie și cum trebuie primită? Răspunsul preotului

Sfânta Împărtășanie este una dintre tainele Bisericii Ortodoxe. Cum să ne împărtășim corect și de câte ori se poate împărtăși în timpul Postului Mare, ne-a vorbit Părintele Valentin, Parohul Bisericii ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din satul Abaclia.

Creștinii ortodocși consideră Împărtășania nu doar un ritual, ci o uniune cu Dumnezeu. În timpul acestei taine, credincioșii gustă pâinea albă și vinul, simbolizând trupul și sângele lui Iisus Hristos.

Cine poate să se împărtășească în timpul Postului Mare și în ce zile

După cum a menționat Părintele Valentin, Parohul Bisericii ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din satul Abaclia, toți creștinii care țin post și rostesc rugăciuni au posibilitatea să primească Sfânta Împărtășanie.

Potrivit Părintelui Valentin, se poate împărtăși în ziua de sâmbătă, duminică și în zilele de sărbătoare din timpul postului, când se săvârșește Sfânta Liturghie.

De câte ori se poate împărtăși în perioada Postului Mare

Nu există nicio interdicție clară care să reglementeze Împărtășania ca pe un mecanism. Împărtășania este o nevoie spirituală a credinciosului care apare din diverse motive.

„Nu putem vorbi de un număr minim sau de un număr maxim de împărtășiri. De fapt, când vorbim de Sfânta Împărtășanie, nu numărul/frecvența împărtășirilor ar trebuie să fie principala noastră grijă ci felul în care ne pregătim, felul în care trăim înainte și după fiecare împărtășire. Când spun că principala grijă nu trebuie să fie numărul de împărtășire nu înseamnă că nu trebuie să ne dorim să ne împărtășim cât mai des cu putință, ci doar că frecvența împărtășirii trebuie să fie stabilită împreună cu părintele duhovnic care poate binecuvânta într-un fel sau în altul”, a mărturisit, Preotul Andrei Atudori.

Cum să te pregătești pentru taina Împărtășaniei în Postul Mare

Pentru a te pregăti de taina Împărtășaniei, este necesar să ții post și să te rogi cu devotament. Postul strict se ține timp de trei zile. Se interzice consumul de ouă, carne, pește și produse lactate. Este permis să nu mănânci și să nu bei cu cel puțin 6 ore înainte de taină. În plus, ar trebui să te abții de la distracții și relații trupești.

În timpul postului, este recomandabil să citești rugăciuni. În orice cărți de rugăciuni există o secțiune despre “Sfânta Împărtășanie”, unde poți găsi tot ce este necesar.

Se consideră că înainte de Împărtășanie este cel mai bine să te spovedești. Fără acest lucru, se împărtășesc doar copiii sub 7 ani.

Abaterile de la regulile pregătirii pentru Împărtășanie sunt permise și persoanelor bolnave, femeilor însărcinate și care alăptează. Ei pot să nu țină postul. Enoriașii bolnavi pot, de asemenea, să reducă postul și numărul de rugăciuni înainte de taină.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Anunțuri Util

Un bărbat din raionul Cimișlia a dispărut fără urmă. Poliția solicită ajutorul cetățenilor

Poliția din Cahul solicită ajutorul cetățenilor pentru stabilirea locului aflării unui bărbat în vârstă de 55 de ani, locuitor al satului Topala din raionul Cimișlia.

Potrivit poliției, bărbatul, fiind în ospeție la sora sa în orașul Cahul, la 16 martie, în jurul orei 05:30 a părăsit domiciliul acesteia şi s-a deplasat într-o direcție necunoscută, iar până în prezent nu se cunoaște locul aflării sale.

Semnalmente: înălțimea – 1,72 metri, corpolenţă slabă, ochi negri și păr cărunt. Bărbatul era îmbrăcat în blugi cafenii și hanorac gri.

Cei care dețin informații despre locul aflării persoanei sunt rugați să anunțe Poliția la numerele de telefon: 079984076; 029922980 sau la Serviciul Unic 112.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Anunțuri Util

Bursele de merit pentru elevi și studenți vor fi dublate

Bursele de merit pentru elevi și studenți vor fi dublate, de rând cu plățile lunare de care beneficiază tinerii care studiază la instituțiile cu profil militar. Totodată, va fi majorat cu 5,5% cuantumul burselor lunare pentru elevii din colegii, școli profesionale și centre de excelență, precum și pentru studenți, masteranzi și doctoranzi. În acest scop, din bugetul de stat au fost alocate suplimentar circa 48 de milioane de lei. Decizia de majorare a burselor a fost aprobată de Guvern.

Ministrul Dan Perciun a menționat că majorarea burselor elevilor și studenților se înscrie în politica promovată de Ministerul Educației și Cercetării, de fortificare a sistemului de învățământ de toate nivelurile, precum și de asigurare a atractivității și competitivității la nivel național și internațional a instituțiilor de învățământ superior și profesional tehnic din țară.

Conform noilor prevederi, de la 1 ianuarie 2024 anumite categorii de burse vor fi de două ori mai mari. Astfel, Bursa Republicii va constitui 4060 de lei (față de 2040 de lei cât era anterior), valoarea Bursei Președintelui Republicii Moldova va fi de 2860 de lei pentru elevi din învățământul profesional tehnic și 3690 de lei pentru studenți, Bursa Guvernului se va ridica la 3380 de lei, iar Bursa „Gaudeamus” – la 2460 de lei. De asemenea, au fost dublate soldele lunare pentru elevii și studenții instituțiilor de învățământ din domeniul militar și a ordinii publice, acestea urmând să constituie 400, și respectiv, 500 de lei.

Bursa elevilor din învățământul profesional tehnic va varia între 745 și 970 de lei, iar bursa socială pentru aceștia va constitui 570 de lei.

Pentru studenții de la licență valoarea bursei va fi între 970 și 1235 de lei, iar masteranzii vor primi burse în valoare de 1325 de lei. Bursa socială pentru studenții de la ciclul I și II de studii va fi de 655 de lei lunar. Pentru studenții-doctoranzi Bursa de excelență a Guvernului va constitui 3165 de lei, iar bursa pe domenii științifice – 2640 de lei.

Elevii și studenții vor primi un supliment egal cu diferența dintre bursa stabilită conform noilor modificări ale hotărârii privind majorarea burselor și bursa achitată pentru perioada de la 1 ianuarie 2024 până la data intrării în vigoare a noilor prevederi.

Amintim că, la sfârșitul anului trecut Guvernul a decis dublarea burselor pentru studenții de la Pedagogie, cea mai mare ajungând să constituie circa 3500 de lei.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼