Categorii
Actualitate În Basarabeasca

Dezbatere asupra Inteligenței Artificiale în învățământ: Argumente și contradicții ale elevilor

Pe 27 martie, elevii Liceului Teoretic „Constantin Stere” din s. Abaclia și Liceul Teoretic „Matei Basarab” din or. Basarabeasca s-au întrunit în cadrul unei dezbateri privind rolul inteligenței artificiale în sistemul educațional.

În cadrul discuției au participat două echipe: echipa Afirmativă, reprezentată de elevii Liceului Teoretic „C. Stere” și echipa Negatoare, compusă din elevii Liceului Teoretic „M. Basarab”. Poziția echipei a fost aleasă prin tragere la sorți.Subiectul dezbaterii a fost „Potențialul transformator al inteligenței artificiale în sistemul educațional va asigura performanța și inovația”. 

Echipa Afirmatoare a subliniat potențialul IA de a personaliza învățarea, de a oferi feedback în timp real și de a îndeplini anumite sarcini. Ei au susținut faptul că Inteligența Artificială poate ajuta elevii să învețe mai eficient și mai rapid, oferindu-le acces la resurse adaptate nevoilor individuale.

În același timp, echipa Negatoare și-a expus poziția cu privire la impactul negativ pe care îl poate avea asupra interacțiunii umane și a dezvoltării abilităților sociale. Ei au susținut că IA poate duce la starea de apatie în legătură cu învățarea, la o lipsă de creativitate și la plagierea informațiilor oferite de acest generator. 

Dezbaterea a fost moderată de către Tatiana Mîță, profesoară de educație pentru societate, iar în calitate de juriu au fost coordonatorii Consiliilor de elevi împreună cu Ana Popov, metodist principal al DÎG Basarabeasca. 

În urma jurizării, echipa Negatoare a câștigat cu un scor de 329 puncte, în timp ce echipa Afirmatoare a acumulat 307 puncte.

Dezbaterea a fost organizată între elevii Consiliului de Elevi din ambele instituții. Aceasta a avut loc în liceul „M. Basarab”.

Autor: Lilia Zabolotnîi

Susțineți redacția BAStv, abonați-vă la noi pe platforma Patreon sau prin efectuarea contribuțiilor prin PayPal! Aceasta ne va ajuta să creăm conținut interesant și util pentru dvs., rămânând în continuare o platformă media independentă.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram. Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Actualitate În Moldova

Protecția Copiilor în Școli: societatea civilă cere ca în Codul Educației să nu fie introduse sancțiuni pentru elevi

La inițiativa Centrului Național de Prevenție a Abuzului față de Copii (CNPAC), mai multe organizații ale societății civile (OSC), au lansat astăzi, 27 martie, un apel public prin care solicită Ministerului Educației și Cercetării retragerea propunerilor de modificare a Codului Educației privind introducerea sistemului de recompense și sancțiuni pentru elevi.

Acțiunea vine după ce, la 14 martie curent, Parlamentul Republicii Moldova a votat în prima lectură proiectul de lege privind modificarea Codului Educației, în care, printre alte propuneri, se regăsește și inițiativa de a introduce un sistem de recompense și sancțiuni pentru elevi.

„Apreciem intenția autorilor inițiativei legislative de a promova un mediu sigur pentru toți copii în instituțiile de învățământ. Totodată, considerăm că inițiativa legislativă în sine, cât și procesul de elaborare a acesteia, prezintă multiple carențe”, se arată în apel.

Astfel, OSC-urile consideră că în elaborarea respectivelor modificări nu s-a luat în considerare atât faptul că școlile au un rol important în protejarea copiilor de orice formă de violență și, respectiv, protecția copiilor nu poate fi realizată prin pedeapsă, cât și faptul că sistemele de sancțiuni și recompense ale elevilor contribuie la un șir de efecte secundare nedorite.

Daniela Sîmboteanu, președinta CNPAC, a menționat, în context, că disciplina școlară este mai eficientă atunci când este folosită pentru a preda abilități comportamentale pozitive și pentru a crea medii pozitive care sprijină învățarea. Politicile educaționale ar trebui să se bazeze pe evidențe și să meargă mână în mână cu politicile în domeniul drepturilor omului și a protecției copilului, astfel contribuind ca fiecare copil să fie protejat și să-și valorifice tot potențialul.

Astfel, semnatarii apelului solicită Ministerului Educației și Cercetării să demonstreze o abordare strategică față de contracararea fenomenului violenței în școli, precum și să consulte elevii la elaborarea politicilor publice ce îi vizează.

Semnatarii apelului sunt CNPAC, Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului, Terre des Hommes Moldova, Centrul de Drept al Femeilor, Copil Comunitate Familie, AO „Parteneriate pentru fiecare Copil”, Centrul Internațional „La Strada Moldova”, Institutul pentru Inițiative Sociale și Familie, Asociația Keystone Human Services International. AO „Prietenii copiilor”, Programului Educațional „Pas cu Pas”, Institutul pentru Politici și Reforme Europene, Rețeaua Națională a Consiliilor Locale ale Tinerilor din Moldova, AO „Lumos”, AO „Institutum Virtutes Civilis”, Alianța ONG-urilor active în domeniul protecției sociale a copilului și familiei, UNHCR și Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”.

Potrivit noilor modificări aprobate în prima lectură de Parlament, Codul Educației ar urma să fie completat cu o listă de sancțiuni aplicabile elevilor, printre care eliminarea temporară de la lecții, suspendarea elevului pe o durată limitată sau chiar exmatricularea, fără drept de reînscriere ulterioară în aceeași instituție.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Anunțuri Util

În s. Abaclia nu va fi lumină. Când și pe ce străzi

Pentru îmbunătățirea serviciilor prestate clienţilor, Î.C.S Premier Energy Distribution S.A. anunţă că joi, 28 martie 2024, vor avea loc lucrări programate de întreținere, renovare și modernizare a rețelelor electrice pe adresele și în intervalele de timp indicate mai jos.

s. Abaclia: str. 31 August 1989 (Şopsa), Alecu Russo, Alexandru Donici, Alexei Mateevici, Coghilinic, Dacia, Dimitrie Cantemir, Dom Pps, Grădinilor, I.Dodică, Independenţei, Ion Iachir, Ion Secrieru, Lev Tolstoi, Livezilor, Mihai Eminescu, Mihail Frunze, Moldova, Abaclia, Serghei Lazo, Spitalului, Şcolinaea, Valentina Tereşcova, Vasile Alecsandri parțial, în intervalul de timp între 09:30-17:00 pentru lucrări de reparaţie a echipamentului electric.

Administrația Premier Energy

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Anunțuri Util

Transportatorii de mărfuri vor circula liber în Uniunea Europeană fără autorizații până în Decembrie 2025

Acordul dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova privind transportul rutier de mărfuri a fost prelungit până la 31 decembrie 2025, anunță Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Prin urmare, ministrul Andrei Spînu împreună cu Kristian Schmidt, director pentru Transport Rutier au semnat documentul de prelungire a Acordului dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova cu privire la transportul rutier de mărfuri.

Aceasta înseamnă:

  • Fără autorizații speciale în UE;
  • Creșterea exportului și a importului cu UE;
  • O piață comercială europeană, sigură și stabilă pentru RM;
  • Republica Moldova ca partener al Ucrainei în procesul de reconstrucție a țării;
  • Lanțuri logistice mai simple și mai eficiente UA-MD-UE.

Din anul 2023, serviciile de transport de mărfuri dinspre Moldova spre UE și invers au crescut cu 15%, iar exporturile de mărfuri  către statele membre ale UE au crescut de la 5.308 milioane în iulie-septembrie 2022 la 6.751 milioane USD în aceeași perioadă din 2023.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼