Susțineți BAStv

Categorii
Cartierul Tineretului Proiectele noastre

(VIDEO) Dezbatere între elevii din Basarabeasca și Abaclia privind Inteligența Artificială

Într-o lume în care tehnologiile informaționale continuă să revoluționeze, ele joacă un rol important în viața fiecărei persoane, în special în cea a școlarilor. În acest sens, elevii Liceului Teoretic „Constantin Stere” din s. Abaclia și Liceul Teoretic „Matei Basarab” din or. Basarabeasca s-au întrunit în cadrul unei dezbateri privind rolul Inteligenței Artificiale în sistemul educațional. Cum a avut loc totul, urmăriți în acest reportaj.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram. Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Diverse Istorii

(FOTO) Tânăra luptătoare din Sadaclia a obținut locul II la Campionatul Național JKA

Luptătoarea Cristina Brodețchi, eleva clasei a X-a de la IP LT “Mihai Eminescu” din s. Sadaclia, s-a plasat pe locul II la Campionatul Național JKA din Republica Moldova, la proba de kata individual, desfășurat la Universitatea Pedagogică “Ion Creangă” din Chișinău. Participând în categoria 2004-2006, Cristina a impresionat prin determinare și pasiune pentru arta marțială.

Pe data de 30 martie a avut loc Campionatul Național JKA din Republica Moldova, la care au participat sportivi din întreaga țară. Printre aceștia s-au numărat și alți participanți din raionul Basarabeasca, care fac parte din selecționata clubului “Funakosi” din or. Cimișlia, inclusiv și Cristina.

“Ceea ce mă motivează este că, chiar dacă nu iau niciun loc, sunt gata să mă lupt mai departe și, data viitoare pot înregistra un rezultat mai bun. Cel mai dificil este să nu fii lăsat dus de emoții și gânduri negative. Într-un timp foarte scurt trebuia să demonstrez că sunt mai bună decât alții, că lunile, ba chiar anii de antrenament, au dat roade”, a mărturisit Cristina Brodețchi, subliniând determinarea ei de a continua să se perfecționeze în karate.

Deși s-a întors cu locul II, pentru Cristina mai important este să continue să crească și să evolueze în acest domeniu.

“Eu cred că mai important este că am venit fericită acasă. Am demonstrat că eu pot să ating noi succese, comparativ cu evoluarea în alte competiții, și asta am de gând să fac mai departe”, a adăugat ea.

Potrivit Cristinei, succesul ei se datorează susținerii și ghidării antrenorului său, Sensei Valeriu Grâu.

“Pe parcursul acestor ani m-am schimbat foarte mult, iar acum nici nu îmi pot imagina cine aș fi dacă nu aș fi făcut acest pas”, a spus ea.

 

La moment, Cristina se pregătește pentru o testare pentru Kyu și pentru centură, iar în luna aprilie va mai urma o competiție.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Actualitate În Basarabeasca

(FOTO) În s. Sadaclia s-a desfășurat o competiție de volei. Cine s-a plasat pe primul loc

Recent, în satul Sadaclia s-a desfășurat o competiție de volei în memoria profesorului de educație fizică, Vasile Lungu, ediția a X-a. Au participat 5 echipe din raionul Basarabeasca, Rîșcani, Horești și Tomai.

În sala de sport a Liceului ,,Mihai Eminescu” din satul Sadaclia, s-a desfășurat o competiție de volei. La joc au participat 5 echipe: 1 – din s. Sadaclia, 1 – din orașul Basarabeasca, 1 – s.Văratic (Rîșcani), 1 – Horești și, 1 – din satul Tomai (Găgăuzia).

Pe locul I-îi s-a plasat ecipa din s.Văratic din Rîșcani. Al II-lea loc l-a cucerit echipa din s. Sadaclia și, cel de-al III-lea loc ia revenit echipei din Horești.

Participanții au primit diplome, cupe, medalii și premii.

În satul Sadaclia, tradițional, primăria organizează o competiție de volei în memoria profesorului de educație fizică, Vasile Lungu. Aceasta este organizată anual.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook и Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Actualitate În Moldova

(VIDEO) Fetiță de 7 ani, filmată cum conduce o mașină. Ce spune poliția

Un bărbat de 31 ani, originar din s. Selemet, raionul Cimișlia și-a filmat fiica de șapte ani cum donduce o mașină. Secvențele video au fost distribuite în mediul online.

Inspectoratul General al Poliției (IGP) a comunicat că individul a fost sancționat pentru nerespectarea sau pentru îndeplinirea necorespunzătoare, de către părinți sau alte persoane care îi înlocuiesc, a obligațiilor de îngrijire, educație și instruire a copilului.

Potrivit oamenilor legii, procesul verbal a fost remis în judecată pentru primirea unei decizii conform competenței.

Autoritățile îi reamintesc părinților că atunci când permit unui minor să conducă un vehicul, pericolul pentru viața copilului este iminent.

„Supravegheați și educați copiii corespunzător vârstei”, face apel IGP.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Actualitate În Moldova

Ce încălcări din traficul rutier nu mai sunt surprinse de camere

Potrivit șefului Secției Evidență și Analiză Accidente Rutiere din cadrul INSP, Pavel Apostol, camerele de supraveghere a traficului rutier nu mai surprind încălcările privind fixarea centurii de siguranță și folosirea telefonului mobil la volan.

În cadrul podcastului „Dialoguri”, Pavel Apostol a menționat că, în prezent, aceste camere monitorizează doar viteza autovehiculelor și traversarea la culoarea roșie a semaforului. Pavel Apostol a explicat că se examinează posibilitatea extinderii funcționalității acestor camere pentru a surprinde și alte tipuri de încălcări, însă aceasta este doar o perspectivă.

În ceea ce privește prezența frecventă a echipajelor de poliție pe traseele din Republica Moldova, Pavel Apostol a subliniat că acestea nu ar trebui să deranjeze șoferii care respectă regulile de circulație rutieră.

„Amplasarea echipelor de patrulare este realizată în baza unui algoritm bine prestabilit. Noi realizăm analiza situației accidentale, noi analizăm analiza situației criminogene, respectiv echipe de patrulare sunt amplasate în acele locații unde fie există riscul producerii unui accident rutier, fie se constată, cu părere de rău, că pe acea porțiune de drum cel mai des se încalcă sau în preajma acelui sector înregistrăm anumite categorii de infracțiuni, iar noi putem să intervenim și să prevenim. În unele situații, prezența acestor echipaje responsabilizează”, a argumentat Pavel Apostol.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram. Aici publicăm știri pe scurt!

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼