Susțineți BAStv

Categorii
Actualitate În Basarabeasca

(FOTO) Soluționarea crizelor educaționale și sportive. Ce s-a mai discutat la ședința din Basarabeasca cu autoritățile centrale

Îmbunătățirea infrastructurilor educaționale și sportive, despre aceasta au discutat la ședința din 5 aprilie, Secretarul de Stat al Ministerului Educației și Cercetării, responsabil de tineret și sport, Sergiu Gurin, în comun cu Consiliul Raional Basarabeasca, cu directorii instituțiilor de învățământ din raion. Scopul ședinței a fost de a identifica și discuta problemele cu care se confruntă sectorul educațional și sportiv în teritoriul respectiv.

În cadrul ședinței, domnul Gurin a subliniat importanța consolidării sectorului de tineret și sport și a evidențiat nevoia de a aborda în mod special problemele legate de orele de educație fizică în școli.

,,Una dintre cele mai mari provocări în sistemul de învățământ este lipsa de personal și tineri specialiști. Astăzi am vizitat mai multe instituții de învățământ din raionul Basarabeasca, unde am discutat atât cu profesorii, cât și cu elevii. De asemenea, am informat elevii despre noul Regulament de funcționare a Consiliilor de elevi, care vine în sprijinul grupurilor de inițiativă cu fonduri adecvate”, a menționat domnul Gurin.

Problema tineretului și a sportului a abortat-o și președinta raionului Basarabeasca, Natalia Cara.

“Sperăm foarte mult că, în viitorul apropiat, totul se va schimba, deoarece deja există anumite indicii. În acest an planificăm să finalizăm lucrările de completare a documentației de proiectare pentru complexul sportiv din raion. Sper că 80% din aceste lucrări vor fi realizate în timpul mandatului meu. Crearea unor condiții bune pentru copii este o prioritate pentru noi. În plus, la nivelul primăriei orașului, au fost alocate fonduri pentru delimitarea terenului fostului stadion „Locomotiv”. Împreună cu Federația de Fotbal a Republicii Moldova, va fi implementat un proiect de reconstrucție a stadionului de fotbal cu infrastructură concomitentă, astfel încât copiii noștri, care doresc să practice fotbalul, să poată fi activi aici, în propriul lor oraș și raion”, a declarat președinta raionului Basarabeasca.

Totodată, domnul Sergiu Gurin a anunțat că Basarabeasca a fost inclusă în programul “Școala Modernă” al Băncii Mondiale, iar proiectul va fi implementat la IP LT ,,C. Stere” din s. Abaclia. Acest proiect va asigura accesul elevilor la educație de calitate și la infrastructură modernizată, inclusiv săli de clasă dotate și terenuri de sport modernizate.

Discuțiile din cadrul ședinței au reiterat angajamentul pentru îmbunătățirea sistemului educațional și sportiv din raionul Basarabeasca, iar propunerile și soluțiile prezentate indică o direcție pozitivă pentru dezvoltarea acestor domenii esențiale pentru comunitatea locală.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram.  Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Cartierul Tineretului Proiectele noastre

(VIDEO) O zi alături de salvatorii din Basarabeasca: Cum e să fii un pompier și care sunt recomandările pentru a evita incendiile

V-ați întrebat vreodată cum e să fii în pielea unui pompier salvator? Cu prilejul „Zilei Salvatorului”, corespondenta Cartierului Tineretului, Camelia Pitel, a decis să afle cu ce se ocupă pompierii Serviciului Situații Excepționale Basarabeasca și în ce situații intervin ei cel mai des.

Susțineți redacția BAStv, abonați-vă la noi pe platforma Patreon sau prin efectuarea contribuțiilor prin PayPal! Aceasta ne va ajuta să creăm conținut interesant și util pentru dvs., rămânând în continuare o platformă media independentă.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram. Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Actualitate În Moldova

Gazul ar putea fi mai ieftin? Energocom scade cu 100 de euro prețul de vânzare a gazelor către Moldovagaz

În luna aprilie, SA Moldovagaz a convenit să achiziționeze gaz de la Energocom la un cost de 450 euro pentru fiecare 1000 de metri cubi, conform unei decizii luate în cadrul unei ședințe a Consiliului SA Energocom.

Potrivit reprezentanților Energocom, acest preț este cu 100 de euro mai mic decât cel din luna martie curent,, conform informațiilor prezentate într-un comunicat oficial. 

„La licitația organizată pe data de 4 aprilie au fost procurate peste 30 de milioane metri cubi, la prețul sub cel oferit de Gazprom pentru Moldovagaz. Pe lângă gazele respective și gazele naturale comprimate (LNG) procurate în regim de testare în primele două zile din aprilie, restul necesarului de consum pentru luna în curs va fi acoperit de SA Energocom din stocurile create la începutul sezonului rece 2023-2024.”

Victor Bînzari, directorul interimar al SA Energocom, a subliniat că prețurile avantajoase la care s-au făcut achizițiile recente vor permite companiei să reducă prețul de vânzare a gazelor către SA Moldovagaz. Acesta a exprimat speranța că în viitorul apropiat vor fi disponibile și alte oportunități favorabile pe piață.

Conform Dispoziției CSE nr. 97 din 27.12.2023, în perioada ianuarie – aprilie 2024, SA Energocom a vândut gaze naturale către SA Moldovagaz la preț de 550 euro/1000 m3.

Susțineți redacția BAStv, abonați-vă la noi pe platforma Patreon sau prin efectuarea contribuțiilor prin PayPal! Aceasta ne va ajuta să creăm conținut interesant și util pentru dvs., rămânând în continuare o platformă media independentă.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram. Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Actualitate În Moldova

Drapelul imperial al Rusiei a fost declarat extremist de justiţia din Republica Moldova

Drapelul imperial al Federației Ruse, utilizat tot mai des în ultimii ani de organizații naționaliste din Rusia, precum și în regiuni ocupate ale Ucrainei, a fost declarat extremist pe teritoriul Republicii Moldova. Decizia a fost luată de Judecătoria Chișinău, sediul Centru, la solicitarea Procuraturii Generale, a Ministerului Justiției și a Serviciului de Informații și Securitate, transmite NewsMaker.

Magistrații au admis pe 3 aprilie cererile autorităților și au constat „caracterul extremist al drapelului cu trei linii orizontale de culoare alb-galben-negru”.

Hotărârea este cu drept de apel la Curtea de Apel Chişinău, în termen de 30 zile de la pronunțare.

Drapelul cu cele trei linii orizontale de culoare negru-galben alb a fost folosit ca steag național al Imperiului Rus în anii 1858-1896, pe timpul domniei lui Alexandru al II-lea. În prezent, aceste este promovat de Kremlin și Vladimir Putin în calitate de simbol al „Noii Rusii”, scrie anticoruptie.md. În anul 2014, drapelul a fost arborat la Donețk și Lugansk de armata de ocupație rusă, iar unele unități militare îl au și acum în dotare. Potrivit sursei, și la Comrat sunt utilizate astfel de steaguri în cadrul manifestațiilor pro-ruse.

Amintim că, în 2014, un deputat rus propunea revenirea la steagul imperial al Rusiei, din considerente că cel actual nu ar mai fi corespuns celor mai noi tendințe de „renaștere a țării”. Parlamentarul înregistrase atunci un proiect de lege în acest sens, care însă nu a trecut. Oficial, drapelul negru-galben alb inclus în prezent doar în drapelul regiunii Kursk din Rusia.

Menționăm că acesta nu este singurul simbol interzis în Moldova. În primăvara anului 2023, Parlamentul a votat, la propunea PAS, interzicerea panglicii Sfântul Gheorghe, dar și însemnele „V” și „Z” – utilizate drept semne distinctive ale armatei ruse în războiul din Ucraina – interzise pe teritoriul Republicii Moldova. Persoanele care le utilizează vor fi sancționate.

Astfel, persoanele fizice care sfidează noua lege pot fi sancționate cu amendă de la 4500 la 9000 de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 la 60 de ore.

În privința persoanelor cu funcție de răspundere poate fi aplicată amenda de la 9000 la 18 000 de lei și, respectiv, în privința persoanelor juridice amendă de la 18 000 la 30 000 de lei.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram. Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Actualitate În Basarabeasca

(FOTO) Secția Situații Excepționale marchează sărbătoarea profesională ,,Ziua Salvatorului”

Fiecare incendiu stins și fiecare viață salvată marchează o victorie în lupta pentru siguranță. Tradițional, pe 5 aprilie, este sărbătorită ziua profesională a pompierilor și salvatorilor din Republica Moldova. În acest context, jurnaliștii de la Bas tv au aflat mai multe din istoria Secției Situații Excepționale Basarabeasca și, au discutat despre provocările care le depășesc, zi de zi, pompierii și salvatorii.

Situată inițial într-o clădire deteriorată, Secția Situații Excepționale din Basarabeasca a traversat o transformare esențială, începând cu anul 2007. Cu sprijinul partenerilor străini și a Serviciului Protecție Civilă și Situații Excepționale al MAI RM, a fost construită o remiză modernă, reprezentând prima astfel de structură din întreaga Republică Moldova. Această inițiativă nu numai că a oferit un mediu adecvat pentru desfășurarea operațiunilor de salvare, dar a consolidat și mai mult angajamentul față de siguranța comunității.

Astăzi, în Secția Situații Excepționale Basarabeasca activează 21 de angajați, inclusiv 4 ofițeri și 17 subofițeri (locuri vacante nu sunt), care își dedică zilnic viața protejării celor din jur. Cu toate acestea, ei se confruntă cu provocări constante, cum ar fi neresponsabilitatea unor indivizi, precum și cu probleme ce țin de tehnologii învechite.

Într-un mesaj adresat colegilor și familiilor acestora, șeful secției, Ion Catană, subliniază importanța zilei profesionale și, exprimă recunoștința față de curajul și devotamentul demonstrat în misiunile de salvare. De asemenea, el adresează mulțumiri cetățenilor Republicii Moldova pentru încrederea acordată și îi îndeamnă să fie mândri de salvatorii lor.

 ,, Ziua noastră profesională îmi oferă deosebitul prilej de a-mi exprima profunda recunoștință pentru devotamentul, curajul și sacrificiul pe care îl manifestați în misiunile de salvare, și vă doresc în continuare realizări frumoase și onorabile, perseverență, optimism și energie în munca deloc ușoară, dar atât de importantă. Adresez, la fel, felicitări și familiilor salvatorilor și pompierilor. Sprijinul vostru ne încurajează și ne ajută să trecem peste toate obstacolele și greutățile asociate profesiei. Fiți mândri de salvatorii voștri! Vreau să folosesc acest prilej pentru a le mulțumi cetățenilor Republicii Moldova pentru încrederea acordată și pentru faptul, că devin tot mai responsabili și receptivi la recomandările salvatorilor și pompierilor”, a declarat Ion Catană.

Ziua de 5 aprilie în Republica Moldova este dedicată sărbătoririi eforturilor eroice ale pompierilor și salvatorilor, în amintirea tragediei de la fabrica de muniție din Chișinău în 2001.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram. Aici publicăm știri pe scurt!

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼