Susțineți BAStv

Categorii
Actualitate În Basarabeasca

Sezonul declarațiilor: Ce deține primarul satului Abaclia

Pe site-ul Autorității Naționale de Integritate a fost publicată declarația de avere și interese personale a primarului din s. Abaclia pentru anul 2023. Potrivit documentului, Victor Niculiță a ridicat în anul 2023 un salariu de bază de peste 184 mii de lei.

Familia primarului indică și o altă sursă de venit – SRL “Lunicris & CO”, unde suma venitului este de 60 000 de lei. 

Potrivit documentului, începând cu anul 2001 și până în prezent, Victor Niculiță deține 16 loturi de pământ, și anume:

  • 10 terenuri agricole de 1.68 ha, 0.37 ha, 0.38 ha, 0.15 ha, 1.68 ha, 0.41 ha, 0.40 ha, 0.40 ha, 0.15 ha și 0.15 ha; 
  • 3 terenuri intravilane cu suprafețele de 0.80, 0.12 ha și 0.17 ha;
  • alte categorii – 3 terenuri de 0.12 ha, în valoare de 10 000 lei; de 0.17 ha, estimat la 25 878 lei și de 0.08 ha, în valoare de 2 000 lei.
    Valoarea celorlalte loturi nu a fost indicată.

În declarația sa, Victor Niculiță indică că deține un apartament de 64 m2. Acesta a fost procurat în 2017, iar valoarea acestuia este de 6000 de euro. De asemenea, în declarație sunt indicate și două spații comerciale/de producție, dobândite în anul 2009, cu o valoare estimată la aproximativ 302 000 lei și un garaj în valoare de 1083 lei.

Primarul, în declarația de avere, a inclus și mijloacele de transport pe care le deține familia sa: 

mașină agricolă T40 din 1986, cumpărată în 2010 și cu o valoare de 1000 euro;

autoturism Peugeot 206, cumpărat în 2002, în valoare de 3000 euro;

autoturism Peugeot 206, cumpărat în 2002, în valoare de 15 000 euro;

autoturism Dacia Logan, cumpărat în 2016, în valoare de 1000 euro;

autoturismul KIA, fabricat și dobândit în 2019, cu o valoare de 15 150 de euro

remorcă 2PTS, fabricată în 1989 și dobândită în 2003, în valoarea de 10 000 lei;

autoturism Suzuki Vitara, anul fabricației 2023 și dobândită în același an, în valoare de 297 613 lei.

Potrivit declarației de avere, acesta are un credit contractat în anul 2023 de la MAIB, în valoare 110 mii lei, cu rata dobânzii de 12.2%. Creditul este activ până în anul 2026.

Susțineți redacția BAStv, abonați-vă la noi pe platforma Patreon sau prin efectuarea contribuțiilor prin PayPal! Aceasta ne va ajuta să creăm conținut interesant și util pentru dvs., rămânând în continuare o platformă media independentă.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram. Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Actualitate În Basarabeasca

(FOTO) Primăvara văzută cu ochii locuitorilor raionului Basarabeasca

Primăvara este un anotimp al renașterii și al bucuriei, în care natura revine la viață, formând o simbioză și un echilibru. Deseori, acest anotimp este asociat cu copacii înfloriți, cu lalele și cu mirosul de iarbă verde. Așadar, vă invităm să vedeți cum a fost surprinsă primăvara de către locuitorii raionului Basarabeasca.

„Bașcalia… baștina mea frumoasă!!! Aici îmi place să trăiesc, să-mi spun gândurile, durerile și orice bucurie pe care o am și care știe să-mi păstreze orice mărturisire!!! El este aici întotdeauna fidel!!! Satul meu cu oameni gospodari și binevoitori!!! Cum să nu iubești satul tău??? Cu așa priveliște frumoasă!!! Domnul să ne păzească, că se arată frumoasă roada!!!”, a meționat Zinaida Vornic.

„Pentru mine, primăvara e o dublă sărbătoare: începerea renașterii naturii, însoțită de soare, căldură și flori, și ziua mea de naștere. De fiecare dată când trec pe lângă ceva frumos, nu ezit să mă opresc, să scot telefonul și să le fotografiez. Astfel, ele rămân nu doar în telefon, ci și în memorie…”, a spus Lilia Zabolotnîi.

„Primăvară e frumoasă oriunde, dar dacă aș fi să aleg, aș saluta-o întotdeauna dintr-o grădină, și anume grădina din curtea casei părintești. Pozele sunt făcute în Satul Nou, regiunea Odesa,  Ucraina”, menționează Kateryna Răcilă Trastian.

„Aceștea sunt splendizii și magnificii pomi care neclintiți împodobesc traseul meu spre grădiniță pe care îl parcurg zi de zi. Doar ca mereu eram prea grăbită, ca să le observ frumusețea și să le savurez mirosul. În această goană nebună după lucruri materiale și fală deșeartă, care reprezintă doar o bucurie de moment , uităm să trăim viața, să savurăm clipa . După mai mult de 10 ani, azi a fost prima zi când am parcurs acest traseu pe jos și am primit atât de multă energie, admirând fiecare copăcel și fiecare floare pe care am întâlnit-o în calea mea . Le-am savurat mireasma și am învățat de la ei ca până la urmă cea mai mare bucurie e atunci când dăruiești . Chiar dacă erau curți pustii uitate de ani, la pragul casei un copac înflorit îți păstrează sfinte amintirile și te așteaptă să revii. Gândul m-a dus astăzi și la copacul de caise din curtea casei părintești, căruia îi cunoșteam toate ramurile și știam și calea cum să ajung prima în vârful lui. Valoarea fiecărui copăcel sau lucru se ascunde în amintirile ce ne leagă de el. Iar amintirile sunt tot ceea ce avem mai scump și unicile ce rezistă în timp”, relatează Anishoara Burdujan.

“Am decis sa pozez acest pom de cireșe, deoarece, plecând acasa de la ore, eu mâncam din acest pom. Redă o atmosferă de primăvara, care completează tabloul primăverii. Această poză e făcută la data de 08.04.2024, pe str. 31 august 1989, Sadaclia. Cred ca acest copac, este cel mai înflorit. Noi, oamenii ar trebui sa vedem frumosul în orice!”, a spus Diana Prohnițchi.

Susțineți redacția BAStv, abonați-vă la noi pe platforma Patreon sau prin efectuarea contribuțiilor prin PayPal! Aceasta ne va ajuta să creăm conținut interesant și util pentru dvs., rămânând în continuare o platformă media independentă.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram. Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Cartierul Tineretului Proiectele noastre

(VIDEO) Totalizarea proiectului privind discriminarea etnică în liceul „Matei Basarab” din or. Basarabeasca

În Liceul Teoretic „Matei Basarab” din or.Basarabeasca a avut loc un eveniment de totalizare a rezultatelor în cadrul unui proiectului la disciplina Educație pentru societate, clasa a VIII-a. La acest eveniment au participat mai mulți elevi din toate instituțiile de învățământ din raion. Cum a avut loc totul, aflați în acest material.

Combaterea discriminării în bază de etnie și încadrarea lor în societate. Aceasta a fost tematica unei activități de totalizare, realizată de către elevii clasei a VIII-a din LT „Matei Basarab” din or.Basarabeasca, la disciplina educație pentru societate. În cadrul modului „Valori interculturale în comunicate”, elevii au trebuit să realizeze o cercetare cu privire la problema discriminării etnice și culturale în instuția proprie.

Pentru al realiza, elevii au elaborat un plan de activități. Ei au prezentat colegilor rezultatele unui sondaj, popularizat în liceu. Ulterior, pentru a demonstra problema discriminării, elevii au înscenat un teatru social.

Următorul obiectiv a fost realizarea interviurilor cu colegii lor de o altă etnie sau naționalitate. La finalul activității, participanții și spectatorii – elevii claselor a 8-a și a 9-a din toate școlile din raion – au putut să-și expună opinia cu privire la cele văzute. Potrivit celor prezenți, această activitate a fost extrem de interesantă.

Potrivit profesoarei de educație pentru societate, Tatiana Mîță, această activitate a fost organizată pentru a demonstra elevilor că indiferent de diversitatea culturală și etnică, toți suntem egali și liberi.

Amintim că, începând cu luna februarie și până în prezent, elevii claselor a VIII-a parcurg niște ore în cadrul lecției de educație pentru societate, referitor la valorile interculturale. În cadrul acestuia, tinerii trebuie să realizeze un proiect, în care pot prezenta problemele minorităților etnice și modul în care le pot depăși.

Susțineți redacția BAStv, abonați-vă la noi pe platforma Patreon sau prin efectuarea contribuțiilor prin PayPal! Aceasta ne va ajuta să creăm conținut interesant și util pentru dvs., rămânând în continuare o platformă media independentă.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram. Aici publicăm știri pe scurt!

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼