Susțineți BAStv

Categorii
Cartierul Tineretului Proiectele noastre

(VIDEO) Traininguri privind combaterea dezinformării în școlile din raionul Basarabeasca de la redacția BAStv

Timp de trei săptămâni, redacția BAStv a defășurat traininguri educaționale privind combaterea dezinformării și a manipulării în mediul online. Ele au avut loc în toate școlile din raionul Basarabeasca, iar în calitate de instructori au fost tinerii jurnaliști. Cum au avut loc instruirile, urmăriți în acest material.

„Consolidarea rezilienței tinerilor la dezinfomare”. Sub un astfel de slogan, redacția BAStv, împreună cu tinerii jurnaliști, au desfășurat o serie de traininguri informative în toate școlile raionului Basarabeasca. Acestea au avut loc timp de 3 săptămâni, de-a lungul lunii mai.

În calitate de mentori au fost tinerii din redacție, care au realizat prezentări pe diferite subiecte importante. Întâi de toate, ei au fost instruiți în acest domeniu.

Pentru a deveni traineri, membrii redacției de tineret au urmat o pregătire preliminară cu experta media Lilia Zaharia și cu jurnalista Iuliana Ignatieva. Fiecare instruire realizată în școli a fost desfășurată de câte 2 traineri, fiind coordonați și de către 2 mentori din redacție. Instructorii și-au planificat din timp sarcinile și obiectivele pentru training, astfel încât să fie abordate toate subiectele propuse.

În acest mod, trainerii de alfabetizare digitală au petrecut ateliere informative în toate școlile din raion. Potrivit lor, experiența căpătată i-a ajutat foarte mult și, chiar dacă la început le-a fost frică, ulterior s-au simțit mai încrezători.

Trainingurile au fost desfășurate în două etape, partea teoretică, în care a fost prezentată informația, și exercițiul practic, unde elevii au putut realiza diferite materiale multimedia, precum publicații pentru rețelele de socializare, desene sau postere. Potrivit participanților, trainingul a fost destul de interactiv și util.

De asemenea, potrivit rezultatelor chestionarelor completate de elevi la finalul fiecărui training, cele mai interesante subiecte au fost testul „Profilul pe rețelele de socializare”, modul în care poți recunoaște știrile false, ce reprezintă mass-media și metoda prin care putem distinge un profil fals de cel real. Tinerii susțin că alfabetizarea digitală este un lucru important pentru a diminua impactul dezinformării.

Aceste traininguri au fost realizate în cadrul programului de activism digital „Consolidarea rezilienței tinerilor la dezinfomare”, organizate de redacția BAStv cu sprijinul TechSoup Network.

Susțineți redacția BAStv, abonați-vă la noi pe platforma Patreon sau prin efectuarea contribuțiilor prin PayPal! Aceasta ne va ajuta să creăm conținut interesant și util pentru dvs., rămânând în continuare o platformă media independentă.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram. Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Diverse Divertisment

(VIDEO) Campionatul Național Gastronomic pentru Juniori – o sărbătoare a talentului și pasiunii culinare

Comitetul Sectorial pentru Promovarea HoReCa și Restaurante (CSFPCHR) și METRO Moldova sunt mândri să anunțe desfășurarea celei de-a VIII-a ediții a Campionatului Național Gastronomic pentru Juniori. Evenimentul a avut loc pe 24 mai 2024, la Școala Profesională nr. 2 din Chișinău.

Campionatul Național Gastronomic pentru Juniori este un eveniment anual care își propune să descopere și să promoveze tinere talente în arta culinară, oferindu-le oportunitatea de a-și demonstra abilitățile și de a-și lansa cariera în gastronomie. Acesta reprezintă o platformă de exprimare pentru viitorii chefi, cofetari și brutari, motivându-i să inoveze și să exceleze în meseria lor.

Vitalie Belii, Director, Școala Profesională Nr.2, Chișinău: “Campionatul este un punct culminant în calendarul nostru educațional și o oportunitate excepțională pentru studenții noștri de a-și măsura forțele și de a-și prezenta creațiile.”

Anul acesta, evenimentul a adunat 18 școli profesionale din întreaga țară, fiecare prezentându-și cei mai promițători elevi într-o serie de probe de concurs: ,,Tema de Acasă”, ,,Cutia Magică”, ,,Proba Individuală pentru Cofetari” și ,,Proba Individuală pentru Brutari”. Pe baza performanțelor obținute în probele ,,Tema pentru Acasă” și ,,Cutia Magică”, Centrul de Excelență în Servicii și Prelucrarea Alimentelor din Bălți a fost desemnat câștigătorul premiului ,,Școala Anului”.

Serghei Martînov, Director General METRO Moldova: “METRO Moldova este un partener fidel Campionatului Gastronomic pentru Juniori. Este o onoare să susținem acest frumos eveniment, unde tinerii noștri pot arăta ce au învățat și să își demonstreze talentul. Parteneriatul nostru este o dovadă a angajamentului continuu pentru dezvoltarea artei culinare și promovarea tradițiilor gastronomice.”

METRO Moldova a susținut acest campionat prin oferirea ingredientelor de cea mai proaspătă calitate, în special din categoria produselor de marcă proprie. Mai mult, câștigătorii de la toate probele de concurs au primit seturi de produse din această gamă. 

Liuba Birina, Manager Marketing, METRO Moldova: “METRO Moldova are un parteneriat de mai mulți ani cu toate școlile profesionale care pregătesc copiii pentru meseriile de bucătar, brutar și cofetar. Suntem mândri să contribuim la dezvoltarea culturii gastronomice și a artei culinare, aducând și păstrând cele mai bune tradiții culinare din țară.”

Despre METRO Moldova

METRO este unul dintre liderii internaționali în domeniul vânzărilor en-gros, cu un sortiment de produse alimentare și nealimentare, dedicate clienților din industria HoReCa. La nivel global, METRO servește peste 17 milioane de clienți, care pot alege din mixul de canale de vânzare (magazin, livrare, comerț online).

METRO susține competitivitatea întreprinzătorilor cu soluții digitale și contribuie astfel la diversitatea culturală din comerțul en-gros și sectorul ospitalier. Sustenabilitatea este un pilon al afacerii METRO, compania fiind apreciată de către Indicele Sustenabilității Dow Jones, FTSE4Good, MSCI și CDP.

Compania operează în mai mult de 30 de țări și angajează peste 89.000 de oameni în întreaga lume. În anul financiar 2022/23, compania METRO a înregistrat un volum al vânzărilor de 30,6 miliarde EUR. aÎn Republica Moldova, compania METRO este prezentă din 2004, având peste 600 de angajați, trei magazine și peste 20.000 de articole în fiecare magazin.

Pentru mai multe informații, vizitați www.metro.md.

Susțineți redacția BAStv, abonați-vă la noi pe platforma Patreon sau prin efectuarea contribuțiilor prin PayPal! Aceasta ne va ajuta să creăm conținut interesant și util pentru dvs., rămânând în continuare o platformă media independentă.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram. Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Actualitate În Moldova

ANSA a înregistrat două cazuri de pestă porcină la două ferme din Republica Moldova

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a informat despre identificarea a două cazuri de pestă porcină la două ferme din nordul Republicii Moldova. Totodată, ANSA oferă recompense persoanelor care au notificat despre depistarea unor cadavre de mistreți și locul amplasării acestora, în mărime de 50 euro pentru fiecare cadavru.

În perioada 14-16 iulie, Centrul Republican de Diagnostic Veterinar (CRDV) a confirmat prezența virusului pestei porcine africane (PPA) în probele recoltate de la porcii domestici din două ferme comerciale de capacitate mică, situate în satele Gîrbova, raionul Ocnița, și Vărăncău, raionul Soroca. Comisiile pentru Situații Excepționale din raioanele Ocnița și Soroca au aprobat un plan de măsuri pentru combaterea și eradicarea acestor focare.

Subdiviziunile teritoriale ale ANSA colaborează cu autoritățile publice locale și autoritățile competente pentru a preveni comercializarea și transportarea ilegală a porcilor din exploatațiile neprofesionale și a produselor obținute de la acestea. Agenția solicită proprietarilor de porcine să informeze de urgență subdiviziunile teritoriale, medicii veterinari sau autoritățile publice locale în cazul îmbolnăvirii și decesului animalelor sau al depistării cadavrelor de mistreți.

Proprietarilor de porci li se recomandă să nu folosească în hrana animalelor cereale proaspăt recoltate sau resturi culinare și să respecte cu strictețe cerințele minime de biosecuritate. În plus, ANSA solicită cetățenilor să nu cumpere produse alimentare din locuri neautorizate și să evite procurarea produselor din carne de porc din țările afectate de pesta porcină africană, pentru a preveni riscul introducerii acestora în Republica Moldova, deoarece vor fi confiscate și distruse.

Susțineți redacția BAStv, abonați-vă la noi pe platforma Patreon sau prin efectuarea contribuțiilor prin PayPal! Aceasta ne va ajuta să creăm conținut interesant și util pentru dvs., rămânând în continuare o platformă media independentă.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram. Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Actualitate În Moldova

Agricultorii și apicultorii, îndemnați să utilizeze sistemul BeeProtect pentru a preveni intoxicările albinelor

În fiecare an, în Republica Moldova, se înregistrează numeroase cazuri de intoxicare în masă a albinelor, cauzate de lipsa comunicării între agricultori și apicultori în timpul aplicării produselor fitosanitare și a fertilizanților. Sectorul apicol suferă pierderi de aproximativ 70 de milioane de lei anual din cauza acestor intoxicări. În același timp, albinele joacă un rol esențial în agricultură, contribuind la creșterea productivității culturilor agricole cu până la 40% prin polenizare, cu o valoare estimată de peste 1,7 miliarde de lei anual pentru agricultura țării.

Pentru a facilita o comunicare directă între agricultori și apicultori și a preveni intoxicarea albinelor, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, cu sprijinul Proiectului USAID Competitivitate și Reziliență Rurală, a dezvoltat Sistemul Informațional BeeProtect.

Producătorii agricoli care planifică tratamente fitosanitare și aplicări de fertilizanți pot utiliza BeeProtect pentru a marca pe o hartă interactivă hotarele terenurilor pe care urmează să le trateze și pentru a specifica produsele utilizate. Apicultorii, la rândul lor, își pot marca pe aceeași hartă locațiile stupinelor.

BeeProtect permite un schimb de informații în timp real între producătorii agricoli și apicultori, precum și cu instituțiile publice relevante, inclusiv Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor și autoritățile locale. Sistemul a fost integrat cu diverse servicii electronice de stat precum MPass, MSign, MConnect, MNotify și MLog, asigurând identificarea automată a utilizatorilor la înregistrare și validarea rapidă a datelor despre întreprinderi. De asemenea, sistemul permite primirea notificărilor prin multiple canale de comunicare și vizualizarea acestora în cabinetul utilizatorului.

Pentru ca sistemul să fie eficient în procesul de notificare, este esențial ca un număr cât mai mare de agricultori și apicultori să îl utilizeze. Aceștia sunt încurajați să se înregistreze în Sistemul Informațional pe site-ul web.beeprotect.md.

Susțineți redacția BAStv, abonați-vă la noi pe platforma Patreon sau prin efectuarea contribuțiilor prin PayPal! Aceasta ne va ajuta să creăm conținut interesant și util pentru dvs., rămânând în continuare o platformă media independentă.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram. Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Actualitate În Moldova

În Moldova va fi implementat un sistem de avertizare, MD-Alert 

Un sistem de alertă care ar avertiza moldovenii despre fenomene meteo extreme sau situații de urgență ar putea funcționa în Republica Moldova începând cu anul 2025. Purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului pentru Situații de Urgență al MAI, Liliana Pușcașu, a declarat pentru Radio Moldova că se întreprind măsuri pentru contractarea companiilor, pentru a cunoaște care sunt cele mai performante tehnologii.

Purtătoarea de cuvânt a mai spus că sistemul ar putea fi unul echivalent celui din România sau alte țări din Uniunea Europene. Proiectul se află acum la etapa studiului de posibilitate.

Valoarea totală a proiectului MD-Alert este estimată la peste 440 de mii de euro, iar 92 la sută din sumă va fi acordată de partenerii europeni. Sistemul MD-Alert va permite difuzarea mesajelor de avertizare și alarmă pentru populație în caz de fenomene meteo extreme, inundații, dar și alte situații care amenință grav viața și sănătatea cetățenilor. Avertizările vor fi trimise prin intermediul rețelelor operatorilor de comunicații mobile.

Susțineți redacția BAStv, abonați-vă la noi pe platforma Patreon sau prin efectuarea contribuțiilor prin PayPal! Aceasta ne va ajuta să creăm conținut interesant și util pentru dvs., rămânând în continuare o platformă media independentă.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram. Aici publicăm știri pe scurt!

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼