Categorii
Actualitate În Moldova

(FOTO) Cum a decurs discuția despre valorile europene în orașul Cimișlia

 Pe data de 10 august, în sala de ședințe a Consiliului Raional Cimișlia, a avut loc atelierul de discuții intitulat  „Generația UE: activă, educată financiar și implicată pentru o Moldovă Europeană”. Evenimentul a fost organizat de către DHub, în colaborare cu Organizația Internațională pentru Migrație și Liceul „Mihai Eminescu” din Cimișlia, având ca obiectiv promovarea avantajelor aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană și încurajarea implicării civice.

  Evenimentul a debutat cu un discurs de deschidere, susținut de Elena Drăgălin, membră a a diasporei din SUA, alături de reprezentanta organizației non-profit DHub, Ecaterina Demcencov și Președintele raionului Cimișlia. În cadrul acestui discurs, Drăgălin a subliniat importanța conlucrării diasporei cu cei din țară, în contextul parcursului european al Republicii Moldova. 

  Evenimentul a fost structurat în două paneluri de discuție, care au abordat oportunitățile pe care le poate accesa Republicia Moldova, în contextul integrării europene.

  Primul panel de discuție s-a axat pe beneficiile economice ale aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană, cu un accent deosebit pe oportunitățile oferite antreprenorilor locali. Printre invitați s-au numărat Alexandru Mozgoreanu, ministru plenipotențiar al Ambasadei României în Republica Moldova, Sergiu Andronachi, primarul orașului Cimișlia, Vasile Iliuț, primarul localității Vicovu de Sus din România, și antreprenorul Alexandru Iaroslavschi. Discuțiile au fost moderate de antreprenorul Ambrozie Țurcanu, care a facilitat un un schimb de idei privind stabilitatea economică, accesul la piața unică europeană și serviciile digitale, acestea fiind prezentate ca avantaje clare ale aderării la Uniunea Europeană.

  Al doilea panel a abordat subiectul lacunelor din sistemul educațional din Republica Moldova și al oportunităților educaționale oferite de Uniunea Europeană. Panelul a reunit eleve ale Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din Cimișlia și ale Liceului Tehnologic din Vicovu de Sus, România, alături de directoarele instituțiilor de învățământ, Nina Nenescu și Cristina Puha. Panelul a fost moderat de Vlada Țurcanu, o tânără reîntoarsă în Republica Moldova după finalizarea studiilor de licență în România. Discuțiile au vizat nu doar avantajele educației europene, dar și provocările care însoțesc schimbarea și procesul de aderare a unui stat la UE.

  Evenimentul s-a încheiat cu un apel la implicarea activă în viața comunității și cu îndemnul de a participa la referendumul din octombrie 2024, în care cetățenii Republicii Moldova vor fi chemați să se pronunțe asupra modificării Constituției în vederea aderării la Uniunea Europeană.

Acest material este realizat în cadrul proiectului „Mass-media locală din Basarabeasca pentru valorile europene”, implementat de redacția BAStv cu sprijinul financiar al Ambasadei Republicii Cehe în Moldova.

Autor: Virineia Carapirea

Susțineți redacția BAStv, abonați-vă la noi pe platforma Patreon sau prin efectuarea contribuțiilor prin PayPal! Aceasta ne va ajuta să creăm conținut interesant și util pentru dvs., rămânând în continuare o platformă media independentă.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram. Aici publicăm știri pe scurt!

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼