Categorii
Actualitate În Moldova

Rețeaua de alimentare cu apă din Satul Nou a fost modernizată: peste 2000 de locuitori beneficiază de apă potabilă de calitate

Peste 2000 de locuitori din Satul Nou beneficiază acum de apă potabilă de calitate, grație lucrărilor recente de modernizare a rețelei de alimentare cu apă.

Lucrările au fost finanțate din partea Guvernului Republicii Moldova prin Programul Național „Satul European” și cu sprijinul proiectului „Mă Implic”, finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare.

În cadrul proiectului, a fost înlocuit turnul de apă cu unul nou, cu o capacitate de 50 de tone. În plus, au fost înlocuite pompele de apă și au fost construiți 1,27 km de rețea, pentru a asigura accesul constant la apă potabilă în cele 500 de gospodării din localitate.

În prezent, toate instituțiile publice din sat, inclusiv grădinița, gimnaziul, Casa de Cultură, cantina socială, primăria, cabinetul medicului de familie, biblioteca sătească și 10 agenți economici, beneficiază de apă potabilă de o mai bună calitate.

Marin Bumbu, primarul localității, a subliniat importanța proiectelor recent realizate pentru localitate, afirmând că accesul la apă potabilă este unul dintre principalele criterii pentru dezvoltarea satului:

„Astfel de proiecte sunt extrem de necesare pentru localitățile noastre, deoarece aduc beneficii directe locuitorilor și contribuie inclusiv la motivarea băștinașilor de a reveni acasă. În acest fel, vom spori numărul de locuitori, iar unii dintre aceștia, văzând cum satul prosperă și beneficiind de condiții mai bune de trai, sunt dispuși să investească în comunitatea lor. Numai prin cooperarea internațională și cu sprijinul statului, al partenerilor de dezvoltare, putem crea acasă condiții de trai similare celor din Uniunea Europeană.”.

Valoarea totală a proiectului a constituit peste 1,8 milioane de lei. Aproximativ 1,2 milioane de lei au fost acoperiți de către Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare, iar în jur de 400 de mii de lei au fost alocați din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală. Contribuția autorităților publice locale a depășit 200 de mii de lei.

Reamintim că, tot în Satul Nou, prin Programul Național Satul European Expres, a fost reconstruit și renovat canalul pentru scurgerea apelor pluviale, dar și gardul de la grădinița „Ghiocel” din localitate, frecventată de 60 de copii.

Подписывайтесь на наши социальные сети: TelegramYouTubeFacebook и Instagram. Здесь мы публикуем новости кратко и наглядно!

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼