Categorii
În esență Social

Dialog duminical. Cum pofta de școală a copilului depinde de maturii care-l înconjoară

Se vorbește mult despre faptul că acum copiii sunt mai altfel decât părinții și buneii la vârsta lor. În această  concluzie, toți actorii implicați în educație (părinți, sistemul educațional) ne găsim îndreptățire și confort. Și pornim lupta: să-i „împingem” pe copii în niște reguli, dogme care să ne simplifice efortul. Desigur în această luptă învingător nu iese nimeni, dar lupta, luptă rămâne și, acolo unde se luptă, desigur nu există pace. Lipsește înțelegerea și acceptarea. Pentru a dezvălui subiectul și a înțelege cum se întâmplă procesul de dezvoltare a  „antipatiei școlare” la copii, în exclusivitate, pentru BasTV, am discutat cu Svetlana Lupu, psiholog, autoare de cărți pentru copii.

Ce trebuie să facem ca ai noștri copii să nu-și piardă interesul față de școală?

Svetlana Lupu
Svetlana Lupu, psiholog

Dacă e să răspund scurt, atunci aș zice așa: să nu-i învățăm s-o urască odată cu însușirea primelor litere. Să permitem fiecărui să învețe în tempoul lui propriu, să nu așteptăm mai mult decât poate da, să nu criticăm, ci să încurajăm fiecare succes, cât de microscopic ar fi el. Oare nu asta ne-am dori fiecare dintre noi?

Cum apare  acest fenomen de „antipatie școlară” ? Explicați-ne, Vă rugăm!

Participanții educaționali (părinte, profesor) sunt cei care îl fac pe copil să simtă frică, rușine sau vinovăție. Astfel, de fapt, ei îi ucid cea mai importantă parte din personalitatea lui. Îl deposedează de capacitatea de a fi un om curajos, optimist, fericit, sănătos…

Știți cum e în exercițiul cu lămâia: e de ajuns să privești o lămâie și pe loc simți cum salivezi, fiindcă din experiență cunoști deja că e acră și, datorită acestui gust, gura se umple cu salivă. Exact așa e și în crearea atitudinii școlare la elevi. La început școala și tot ce e legat de ea pare „foarte gustoasă”. Ei sunt sinceri, deschiși, curioși, activitatea lecției pare un joc interesant, captivant. Dar peste ceva timp pornesc primele insuccese: greu se unesc literele între ele la citit, e complicat să aduni 4 cu 7, problemele nu se vreau pătrunse, literele ies de sub pix cam necioplite… Și toate acestea sunt însoțite, de obicei, de critica cuiva, (a învățătoarei sau a părintelui), ceartă, iritare, pedeapsă, lacrimi, disperare…

Câteva experiențe de acest fel și gata, se formează reflex condiționat de a reacționa la cuvântul „școală” și la tot ce e legat de ea, cu o senzație de dezamăgire (totul nu e așa cum i-a părut la început), frică,(că nu va reuși la teme și va fi pedepsit),  vinovăție (că cineva se „chinuie” cu el, dar degeaba), devalorizare (că e greu de cap și nimic bun nu va crește din el), rușine (că nu merită apreciere de la profesor, colegi, părinți)…Și încă multe alte „adevăruri despre sine” pe care le aude  de la acei care „îl iubesc mult de tot și vor să facă din el OM”. Dar de fapt este „prădat” de starea de bucurie, fericire, încredere în sine, ceea ce cu adevărat îl formează ca om împlinit și de succes. Dar nu, acum nu de succesul lui de peste ani vorbim, ci de litere scrise perfect caligrafic, de sume și diferențe corecte, de citire rapidă și, de nepăsarea maturilor față de ceea ce simte copilul. Iată aici pornește ura față de școală și față de acei care s-au angajat să-l educe, să crească din el un om mare, dar … lipsit de demnitate, căci nu i se acceptă temperamentul cam flegmatic. Toți îi cer să gândească mai repede, să citească mai iute. În cele mai multe cazuri, nu se aprobă inteligența kinestezică. Toți așteaptă de la copii inteligențe academice.

Da, copiii de azi sunt altfel decât părinții și buneii lor. Pe copiii de azi nu-i putem minți că suntem înțelepți dacă nu suntem astfel, ei nu ne cred că-i iubim, dacă nu știm ce înseamnă a iubi Ei ne taxează atunci când ne scoatem în evidență vulnerabilitatea emoțională, incapacitatea de a da dovadă de maturitate. Ei nu ne acceptă atunci când noi, din contul lor, ne recuperăm rănile noastre din copilărie, umilindu-i, fiindcă, la rândul nostru, am fost umiliți cândva. Ei doresc să fim veridici: maturi și cu demnitate. Pentru ei, școala nu e doar locul unde în creierul lor se transmite un volum de informație, care în mare parte ulterior se uită, ci locul în care copilului i se dezvoltă trăsături de caracter, potențial pentru realizare, creativitate, abilități pentru viață.

Înteresul de școală al copilului depinde de maturii care-l înconjoară. De atitudinea, înțelegerea și acceptarea lor.

_______________________________

Cei care ați avut răbdarea să citiți până la sfârșit aceste răspunsuri ale psihologului Svetlana Lupu, vă îndemnăm să ne unim eforturile, pentru a ne bucura împreună de generația în creștere! Să fim mai aproape de copii, să le știm temerile și fricile, pentru a-i ajuta să le depășească; să le cunoaștem succesele, până la cele mai neînsemnate, pentru a-i învăța, prin exemplul nostru, să se bucure de ele. Să le cunoaștem visele, pentru a-i încuraja zborul lin și sigur spre ele.

Autor: Ludmila Podgurschi

Susțineți redacția BAStv, abonați-vă la noi pe platforma Patreon sau prin efectuarea contribuțiilor prin PayPal! Aceasta ne va ajuta să creăm conținut interesant și util pentru dvs., rămânând în continuare o platformă media independentă.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram. Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Diverse Istorii

O luptă pentru vederea lui Alexandru: Un copil din s. Abaclia riscă să-și piardă vederea și necesită o operație urgentă

Locuitoarea satului Abaclia, Tatiana Cebotarean, a apelat prin intermediul rețelelor de socializare la toți oamenii de bună credință pentru ajutor. Fiul ei de 7 ani, Alexandru, are nevoie urgentă de o operație la ochi, care poate fi realizată doar peste hotare. Totuși, intervenția necesită 9300 de euro – o sumă pe care familia cu greu îi poate strânge. Părinții copilului au început strângerea fondurilor.

Alexandru suferă de o afecțiune gravă a corneei, numită distrofie, care progresează rapid și îi pune în pericol vederea. Vederea lui este extrem de limitată, iar fără o intervenție urgentă, riscă să o piardă definitiv.

„Lupta pentru sănătatea lui Alexandru a început încă de la un an și două luni. Credeam că toate s-au pus la locul lor, credeam că gata, câtuși de puțin, am scăpat de acea boală, care e de la naștere. Cu ajutorul dvs., primele operații le-am făcut în 2019-2020, dar, la ziua de astăzi, Alexandru mai are nevoie de un transplant.”

Femeia spune că au încercat diferite metode de tratament aici, în Moldova, însă costul acestora erau considerabile, bani pe care familia cu greu îi putea găsi.

„Acum copilul meu are nevoie ca să putem lupta. Termenul pentru a vedea este foarte mic. Treptat vederea scade. Deja ochiul stâng avem 0.03%, foarte greu.” spune Tatiana.

În ciuda spuselor descurajatoare ale mai multor specialiști, care nu oferă prognoze pozitive privind vederea lui Alexandru, părinții copilului nu renunță și speră că operația de transplant a corneei îl va ajuta să-și recapete vederea și îi va ameliora boala.

Pe 15 noiembrie 2024, Alexandru este programat pentru o nouă intervenție chirurgicală de transplant de cornee la Institutul de Boli Oculare Helmholtz din or. Moscova, Rusia. Este o procedură vitală, dar costisitoare, care necesită o sumă de 9300 de euro – o sumă pe care familia lui Alexandru nu și-o poate permite în totalitate. Deși părinții lui muncesc din greu și au făcut deja eforturi financiare considerabile pentru a acoperi costurile anterioare ale tratamentelor, acum se găsesc în fața unei situații în care au nevoie de ajutorul comunității.

Mama lui Alexandru cere sprijinul pentru a strânge suma necesară salvării vederii fiului ei. Ea recunoaște că, deși a încercat să fie puternică și să nu lase dificultățile să o doboare, acum se simte copleșită de povara pe care trebuie să o poarte. Cu toate acestea, nu renunță și nu își pierde speranța.

“Alexandru este un copil plin de viață, un luptător care, în ciuda problemelor sale de sănătate, continuă să se bucure de fiecare clipă și să demonstreze că merită toate eforturile pentru a i se oferi o șansă la o viață normală.”

Pentru cei care doresc să contribuie financiar pentru însănătoșirea lui Alexandru, atașăm mai jos rechizitele bancare ale familiei.

Lei MAIB

Tatiana Cebotarean

Cod fiscal 2002045028681

Număr cont 22595972761

IBAN MD55AG000000022595972761

Moldinconbank

Număr card 5188 9403 4174 9430

Euro MAIB

Tatiana Cebotarean

Cod fiscal 2002045028681

Număr cont 22596229976

IBAN MD62AG000000022596229976

Susțineți redacția BAStv, abonați-vă la noi pe platforma Patreon sau prin efectuarea contribuțiilor prin PayPal! Aceasta ne va ajuta să creăm conținut interesant și util pentru dvs., rămânând în continuare o platformă media independentă.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram. Aici publicăm știri pe scurt!

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼