Categorii
Actualitate În Moldova

(FOTO) Gala Cercetătorilor 2024: Excelența în cercetare și inovație, recunoscută la nivel național

Prima ediție a Galei Cercetătorilor a reunit cercetători de prestigiu din Republica Moldova, reprezentanți ai autorităților publice, parteneri de dezvoltare și oficiali de rang înalt. Organizat de Ministerul Educației și Cercetării, evenimentul este dedicat recunoașterii excelenței în domeniul cercetării și inovării, subliniind importanța acestor domenii pentru dezvoltarea țării.

Lista cercetătorilor premiați la Gala Cercetătorilor 2024 Diploma Guvernului (GOV):

  • Groppa Stanislav – Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, academician, doctor habilitat în științe medicale, profesor universitar.
  • Rotaru Liliana – Universitatea de Stat din Moldova, doctor în istorie, conferențiar universitar.
  • Nica Denis – Universitatea de Stat din Moldova, doctor habilitat în științe fizice, conferențiar cercetător.

Diploma Ministerului Educației și Cercetării (MEC):

  • Budevici-Puiu Liliana – Centrul de Cercetare în Educația Fizică și Sport, USM, doctor habilitat în pedagogie, profesor universitar.
  • Bogdevici Oleg – Institutul de Chimie, USM, doctor în științe geologice, conferențiar cercetător.
  • Nastas Raisa – Institutul de Chimie, USM, doctor în științe chimice, conferențiar cercetător.
  • Petuhov Oleg – Institutul de Chimie, USM, doctor în științe chimice, conferențiar cercetător.
  • Lupașcu Tudor – Institutul de Chimie, USM, academician, doctor habilitat în științe chimice, profesor universitar.
  • Culîghin Elena – Institutul de Chimie, USM, cercetător științific.
  • Cuțitaru Doina – Institutul de Genetică, Fiziologie și Protecția Plantelor, cercetător științific.
  • Ganea Anatolie – Institutul de Genetică, Fiziologie și Protecția Plantelor, conferențiar cercetător.
  • Țiței Victor – Grădina Botanică Națională (Institut) „Alexandru Ciubotaru” , USM,  doctor în științe biologice, conferențiar cercetător.
  • Paladi Florentin – Institutul de Fizică Aplicată, USM, doctor habilitat în științe fizico-matematice, profesor universitar.
  • Borsuc Alexandr – Institutul de Fizică Aplicată, USM, doctor habilitat în științe fizico-matematice, cercetător științific.
  • Vatavu Sergiu – Institutul de Fizică Aplicată, USM, doctor habilitat în științe fizico-matematice, conferențiar cercetător.
  • Ceban David – Institutul de Matematică și Informatică „Vladimir Andrunachievici”, USM,  doctor abilitat în științe fizico-matematice, profesor universitar.
  • Țicu Octavian – Institutul de Istorie, USM, doctor în istorie, conferențiar universitar. Ungureanu Constantin – Institutul de Istorie, USM, doctor habilitat în istorie, conferențiar cercetător.
  • Enciu Nicolae – Institutul de Istorie, USM, doctor habilitat în istorie, cercetător științific.
  • Xenofontov Ion – Institutul de Istorie, USM, doctor în istorie, conferențiar cercetător.
  • Chiriac Tatiana – Institutul de Microbiologie și Biotehnologie, UTM, doctor în științe biologice, conferențiar cercetător.
  • Sidorenco Anatolie – Institutul de Inginerie Electronică și Nanotehnologii „D. Ghițu”, UTM, academician, doctor abilitat în științe fizico-matematice, profesor universitar.
  • Lucaşenco Eugenia – Institutul Național de Cercetări Economice, ASEM, cercetător științific.
  • Perciun Rodica – Institutul Național de Cercetări Economice, ASEM, doctor abilitat în științe economice, conferențiar cercetător.
  • Gribincea Corina – Institutul Național de Cercetări Economice, ASEM, doctor în științe economice.
  • Țuțuianu Valeri –  IMSP Institutul Oncologic, cercetător științific. Melnic Eugen – Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, doctor habilitat în știinţe medicale, conferenţiar universitar.
  • Calaraş Diana –  Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, doctor în știinte medicale, conferenţiar universitar.

Susțineți redacția BAStv, abonați-vă la noi pe platforma Patreon sau prin efectuarea contribuțiilor prin PayPal! Aceasta ne va ajuta să creăm conținut interesant și util pentru dvs., rămânând în continuare o platformă media independentă.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram. Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Actualitate În Basarabeasca

(FOTO) Sărbătoarea Sfântului Nicolae: O zi de rugăciune și obiceiuri la Basarabeasca și în țară

Astăzi, 19 decembrie, creștinii ortodocși de stil vechi celebrează sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae, o zi plină de rugăciune, bucurie și tradiții. Tot astăzi, în mai multe localități din țară este sărbătorit hramul. În orașul Basarabeasca, sărbătoarea are o însemnătate aparte, deoarece biserica din localitate poartă hramul în cinstea Sfântului Nicolae – Marele Făcător de Minuni.

De dimineață, bisericile ortodoxe din întreaga țară au oficiat slujbe solemne, iar enoriașii s-au adunat pentru a aduce cinstire sfântului cunoscut drept protector al celor nevoiași și al copiilor. La biserica „Sf. Nicolae” din Basarabeasca, zeci de locuitori au participat la Sfânta Liturghie, purtând lumânări în semn de recunoștință.

Slujba a fost marcată de cântări liturgice și rugăciuni speciale, prin care preoții au chemat binecuvântarea sfântului asupra locuitorilor din or. Basarabeasca.

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Nicolae

În această zi, este obiceiul ca oamenii să dăruiască celor săraci și să ajute pe cei aflați în nevoie. De aceea, gospodinele pregătesc bucate tradiționale, inclusiv colaci și plăcinte, care se împart cu rudele și vecinii. Copiii își găsesc dimineața încălțările umplute cu dulciuri și mici daruri, dacă au fost cuminți, sau crenguțe de nuielușă, dacă au fost obraznici. În unele gospodării, se aprind lumânări pentru bunăstarea familiei și sănătate.

Se spune în tradiția populară că iarna începe la Sfântul Nicolai, când, acesta, trebuie să-și scuture barba cea albă, cu alte cuvinte, trebuie neapărat să ningă. Dacă totuși se întâmplă să nu ningă de Sfântul Nicolae, atunci se zice că ar fi întinerit Sfântul Nicolai și că va urma o iarnă blândă.

Tot în popor se spune că, în nopţile sfinţite de sărbători, când cerurile se deschid şi pentru noi, preţ de o clipă Sfântul Nicolae poate fi văzut, stând la dreapta lui Dumnezeu.

Autor: Cristina Lupașcu

Susțineți redacția BAStv, abonați-vă la noi pe platforma Patreon sau prin efectuarea contribuțiilor prin PayPal! Aceasta ne va ajuta să creăm conținut interesant și util pentru dvs., rămânând în continuare o platformă media independentă.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram. Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Diverse Sondaje

Ce semnificație are Crăciunul pentru dumneavoastră? Sondajul săptămânii

Crăciunul este o sărbătoare a bucuriei, tradițiilor și momentelor petrecute alături de cei dragi. Indiferent de data la care îl celebrați, fiecare are propriul mod de a trăi această perioadă specială. Redacția BAStv a decis să afle de la cititorii săi cum sărbătoresc și ce semnifică Crăciunul pentru fiecare dintre ei.

Autor: Cristina Lupașcu

Susțineți redacția BAStv, abonați-vă la noi pe platforma Patreon sau prin efectuarea contribuțiilor prin PayPal! Aceasta ne va ajuta să creăm conținut interesant și util pentru dvs., rămânând în continuare o platformă media independentă.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram. Aici publicăm știri pe scurt!

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼