Categorii
Diverse Istorii

Dialog duminical cu Părintele Ioan Jelihovschi, paroh al bisericii “Sf. M. Mc. Pantelimon” , din or. Cimișlia. Cum ne întărim credința și legătura cu cei dragi

Într-o lume în continuă schimbare, tradițiile rămân ancorele care ne leagă de rădăcinile noastre, de credință și de comunitate. Sărbătorile de iarnă, cu magia lor aparte, nu sunt doar un prilej de bucurie, ci și-o chemare la reflecție, la reconectare cu valorile profunde și cu esența noastră spirituală.

Pentru a pătrunde în taina acestei magii, am discutat cu părintele Ioan Jelihovschi, paroh al bisericii “Sf. M. Mc. Pantelimon” , din or. Cimișlia,un ghid al sufletului, care ne va împărtăși înțelepciunea tradițiilor noastre strămoșești. Vom descoperi împreună semnificațiile postului, colindelor, precum și altor practici spirutuale și obiceiuri care ne pot întări credința și legătura cu cei dragi.

Oferiți-ne câteva date din biografia Dvs.

Sunt preotul Ioan Jelihovschi, paroh al bisericii “Sf. M. Mc. Pantelimon” , din or. Cimișlia. Vin dintr-o dinastie de preoți: bunelul – preotul Timofei, tatăl – preotul Grigorie, frații, moși și verișori, la fel sunt preoți. Feciorii, Petru și Grigore, își fac studiile la Facultatea de Teologie din Iași, iar eu împreună cu preoteasa, suntem studenți la Universitatea Pedagogică de Stat “Ion Creangă”, Facultatea de Psihopedagogie.  Din cei 21 de ani de preoție, 17 ani slujesc Domnului în or. Cimișlia și predau ore de Religie la Liceul Teoretic “M. Eminescu” din oraș. Pentru toate mulțumesc lui Dumnezeu.

Ce înseamnă, din punct de vedere spiritual, „să-L primim pe Hristos în inima noastră”?

Din punct de vedere spiritual ortodox, „să-L primim pe Hristos în inima noastră” înseamnă să ne deschidem sufletul și viața pentru a-L accepta pe Iisus Hristos ca Domn și Mântuitor. Aceasta implică o transformare interioară profundă și o relație personală cu Hristos, să trăim conform învățăturilor Sale și să ne străduim să ne transformăm viața în conformitate cu voia Lui. Aceasta implică credință, rugăciune, ascultare de porunci, transformare interioară și viață în Biserică.

Dacă ar fi să definiți Crăciunul într-o singură frază, cum ați descrie?

NAȘTEREA DOMNULUI ȘI MÂNTUITORULUI NOSTRU IISUS HRISTOS. Altfel sărbătorim doar o oarecare zi, numită “crăciun“,  fără Hristos – Dumnezeu.

Cum putem transforma Crăciunul într-o perioadă de iertare și împăcare cu cei din jur?

Dacă nu vom fi împăcați prin Sf. Spovedanie cu Dumnezeu, acest lucru nu poate fi realizat. 

Care sunt cele mai frumoase tradiții legate de Nașterea Domnului pe care ar trebui să le păstrăm?

În această sfântă și luminoasă zi, ar trebui să fie prezența noastră la Sf. Liturghie. Apoi, la Nașterea Domnului,  “deodată s-a văzut, împreună cu îngerul, mulțime de oaste cerească, lăudând pe Dumnezeu și zicând: „Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu și pe pământ pace, între oameni bunăvoire”! (Luca 2, 13-14). Aceasta a și fost prima colindă. Deci  împreună cu îngerii, să-L slăvim pe Hristos – Pruncul, prin colindele care aduc slavă Nașterii Sale.

Ce sfat le oferiți celor care trec prin suferință sau lipsuri în perioada sărbătorilor?

Să privească la icoana Nașterii Domnului. Mântuitorul Hristos, S-a născut într-o peșteră friguroasă, neștiut și neprimit de nimeni în noaptea Nașterii Sale.  Urmărit pentru a fi omorât. Astfel vine Dumnezeu care a creat pământul. Aceasta va aduce multă mângâiere sufletească, fiindcă, cu siguranță, întotdeauna vom afla pe cineva care suferă mai greu ca altul.

Care este importanța postului,  spovedaniei și a împărtășaniei?

În tradiția ortodoxă, postul, spovedania și împărtășania sunt practici spirituale esențiale care contribuie la creșterea și întărirea credinței, la curățirea sufletului și la apropierea de Dumnezeu. 

Postul este o perioadă de abstinență de la anumite alimente și băuturi, dar și de la comportamente și gânduri rele. Postul este important prin: curățirea trupului și a sufletului; prin renunțarea la plăcerile lumești;  postul întărește voința și autodisciplina și este un act de smerenie și ascultare față de Dumnezeu, care ne ajută să ne concentrăm mai mult pe rugăciune și pe relația noastră cu El.

Prin Spovedanie, credincioșii primesc iertarea păcatelor și eliberarea de povara acestora; ajută la curățirea sufletului și la restabilirea păcii interioare. Iar preotul duhovnic  oferă sfaturi și îndrumare pentru a ajuta credincioșii să își îmbunătățească viața spirituală și să evite păcatele în viitor.

Împărtășania, sau Sfânta Euharistie, este primirea Trupului și Sângelui lui Hristos sub forma Pâinii și Vinului. Prin Sf. Împărtășanie, credincioșii se unesc cu Hristos și primesc Harul Său. Este un act de comuniune cu întreaga Biserică, întărind legăturile dintre credincioși și comunitatea lor spirituală. 

Ce pot face părinții pentru a le insufla copiilor dragostea pentru Dumnezeu și Biserică?

Copiii pășesc pe urmele părinților și imită viața lor mai ales în frageda copilărie. Educația copiilor se face prin văz, nu prin vorbe. Pentru a le insufla dragoste de Dumnezeu și Biserica Sa, fiecare casă trebuie să fie o mică biserică, unde în fiecare zi se vorbește și se stă de vorbă cu Dumnezeu prin rugăciune. Iar aceasta o încep părinții, apoi o vor continua și copiii.

Care este cea mai mare dorință pe care o aveți pentru Noul An şi, care ar fi  mesajul de suflet pe care doriți să-l transmiteți creştinilor în ajunul sărbătorilor de iarnă?

Fiecare zi este un început nou de viață, oferit de Dumnezeu tuturor oamenilor. Dorința mea e să folosim orice zi și clipă, ca un început de An Nou, pentru mântuirea sufletelor noastre. Acesta să ne fie scopul vieții noastre: mânturea. 

Pacea Domnului nostru Iisus Hristos, Cel Care S-a născut în ieslea din Betleem, să cuprindă sufletele şi inimile dumneavoastră, pentru a deveni mai buni, mai iertători şi mai credincioşi. Rugăm pe Mântuitorul Hristos să vă dăruiască anul acesta, în care vom intra, sănătate, linişte şi iubire în familiile dumneavoastră şi pace în lume. 

Sărbători fericite! 

Mulțumim mult, Părinte Ioan Jelihovschi, paroh al bisericii “Sf. M. Mc. Pantelimon”, din or. Cimișlia, pentru că ne-ați ajutat să înțelegem mai bine semnificația sărbătorilor de iarnă, care străbat timpul și ajung la inimile noastre. 

Să ne bucurăm cu toții de pacea noastră interioară și din toată lumea!

Autoare: Ludmila Podgurschii

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram. Aici publicăm știri pe scurt!

Categorii
Actualitate În Basarabeasca

Programul de Revelion de la Carabetovca

Duminică, 29 decembrie 2024, locuitorii din Carabetovca sunt invitați să întâmpine sărbătorile de iarnă cu bucurie și voie bună la un eveniment special organizat la Casa de Cultură, cu începutul la ora 17:30.

Programul include:

  • Recitaluri de colinde și urături tradiționale;
  • Scenete pline de farmec și umor;
  • Cadouri oferite de Moș Crăciun pentru cei mici; O tombolă cu surprize interesante;
  • Concursul „Cea mai frumoasă gospodărie împodobită de Crăciun”.

Organizatorii așteaptă cu drag toți locuitorii satului, pentru a celebra împreună, cuprinşi de spiritul sărbătorilor, întâmpinarea Anului Nou cu zâmbete, veselie și bună dispoziție.

revelion

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram. Aici publicăm știri pe scurt!

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼