IMSP Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP) informează că, de la începutul sezonului estival, echipele de ambulanță au fost solicitate să intervină pentru 664 de persoane, inclusiv 245 de copii, care au suferit urgențe medicale din cauza mușcăturilor de animale sau înțepăturilor de insecte.
După acordarea asistenței medicale urgente la etapa de prespital, 278 de pacienți, dintre care 123 sunt copii, au fost transportați la spital pentru continuarea tratamentului în condiții de staționar.
De la începutul verii, la Dispeceratul comun de urgență al CNAMUP au fost înregistrate 109 cazuri de șoc anafilactic, dintre care 69 au fost cauzate de înțepăturile de insecte precum albinele și viespile. În luna iunie 2024, s-au înregistrat 31 de cazuri de șoc anafilactic la înțepături de albină sau viespe, iar în luna iulie 2024 au fost raportate 32 de astfel de cazuri. De la începutul lunii august, s-au raportat 11 cazuri de șoc anafilactic, inclusiv 6 cauzate de înțepături de albină sau viespe, conform unui comunicat emis de CNAMUP.
Un caz a avut loc la Basarabeasca, la data de 1 iunie 2024, când echipa de la Serviciul de Asistență al Medicală Urgentă (SAMU) a reușit să resusciteze un bărbat de 56 de ani care a suferit un șoc anafilactic provocat de veninul de albină. După resuscitare și stabilizarea parametrilor vitali, pacientul a fost transportat la spital. În aceeași perioadă, au fost raportate două cazuri de șoc anafilactic cauzate de înțepături de insecte care s-au soldat cu deces.
Șocul anafilactic reprezintă o reacție alergică severă care poate pune viața în pericol. Acesta poate fi declanșat de expunerea la o substanță alergică, un medicament, un alergen alimentar sau de înțepăturile de insecte precum albinele sau viespile. Simptomele caracteristice șocului anafilactic includ dificultăți de respirație, umflarea buzelor sau a pleoapelor, amețeli, bătăi accelerate ale inimii, urticarie, greață, vărsături și pierderea cunoștinței.
Având în vedere riscurile majore pentru sănătate asociate cu înțepăturile de insecte, CNAMUP avertizează populația, în special persoanele alergice, copiii și vârstnicii, să fie vigilente. În situațiile critice, în care viața pacientului este în pericol, se recomandă solicitarea imediată a ajutorului prin apelarea serviciului de urgență 112.
Susțineți redacția BAStv, abonați-vă la noi pe platforma Patreon sau prin efectuarea contribuțiilor prin PayPal! Aceasta ne va ajuta să creăm conținut interesant și util pentru dvs., rămânând în continuare o platformă media independentă.
Abonați-vă la noi pe rețele sociale: Telegram, YouTube, Facebook și Instagram. Aici publicăm știri pe scurt!