Vara 2023 a înregistrat cele mai ridicate temperaturi de când există date meteo complete la nivel global, adică din 1940, a anunţat Serviciul pentru Schimbări Climatice Copernicus, al Uniunii Europene.
Valuri de căldură, secetă, inundaţii şi incendii de vegetaţie au lovit Asia, Europa şi America de Nord în această perioadă, în proporţii dramatice şi adesea fără precedent, cu preţul plătit în vieţi omeneşti şi daune pentru economii şi mediu. Nici emisfera sudică, unde mai multe recorduri de căldură au fost doborâte în mijlocul iernii australe, nu a fost cruţată.
Sezonul iunie-iulie-august din 2023 a fost cel mai cald înregistrat la nivel global, cu o mare diferență, cu o temperatură medie de 16,77°C, cu 0,66°C peste medie. Luna august 2023 a fost cea mai caldă lună august înregistrată la nivel global și mai caldă decât toate celelalte luni, cu excepția lunii iulie 2023.
Vara lui 2023 a adus și numeroase recorduri de căldură pentru apa din mări și din oceane. Începând cu luna aprilie, temperatura medie de suprafaţă a acestora a crescut la niveluri fără precedent. Supraîncălzirea afectează de asemenea biodiversitatea. Există mai puţini nutrienţi în ocean şi mai puţin oxigen, ceea ce ameninţă supravieţuirea florei şi a faunei.
Abonați-vă la noi pe rețele sociale: Telegram, YouTube, Facebook și Instagram. Aici publicăm știri pe scurt!