Infracțiunile rutiere grave, cum ar fi viteza excesivă sau conducerea sub influența alcoolului, ar trebui să ducă la interzicerea dreptului de a conduce în întreaga UE, au declarat marți deputații europeni.
În prezent, dacă un șofer își pierde permisul în urma unei infracțiuni rutiere într-o țară din UE diferită de cea care i-a eliberat permisul, în cele mai multe cazuri sancțiunea se va aplica doar în țara în care a fost comisă infracțiunea și nu va atrage după sine restricții în restul UE.
Pentru a se asigura că suspendarea, restricția sau retragerea permisului de conducere al unui nerezident se aplică în toate țările UE, noile norme impun ca această decizie să fie transmisă țării UE care a eliberat permisul de conducere, scrie caleaeuropeana.ro.
Infracțiuni periculoase
Deputații europeni propun adăugarea conducerii fără permis valabil la lista infracțiunilor grave de circulație, cum ar fi conducerea sub influența alcoolului sau accidentul mortal de circulație, care ar declanșa schimbul de informații privind decăderea din dreptul de a conduce. Conducerea cu 50 km/h mai mult decât limita de viteză este, de asemenea, una dintre infracțiunile rutiere grave care ar putea duce la interzicerea dreptului de a conduce. Eurodeputații au stabilit o limită de viteză mai mică pentru zonele rezidențiale, ceea ce înseamnă că depășirea limitei de viteză cu 30 km/h pe aceste drumuri ar putea duce la pierderea sau suspendarea permisului de conducere.
Parlamentul propune să se stabilească un termen de zece zile lucrătoare pentru ca țările UE să se informeze reciproc cu privire la deciziile privind decăderea din dreptul de a conduce și un alt termen de 15 zile lucrătoare pentru a decide dacă o decădere din dreptul de a conduce se va aplica în întreaga UE. Șoferul în cauză ar trebui să fie informat despre o decizie finală în termen de șapte zile lucrătoare, au adăugat eurodeputații.
Proiectul de norme privind efectul la nivelul Uniunii Europene al anumitor decăderi de dreptul de a conduce a fost adoptat cu 372 de voturi pentru, 220 de voturi împotrivă și 43 de abțineri. Parlamentul a încheiat acum prima lectură și, întrucât Consiliul nu și-a adoptat încă poziția, noul Parlament care va fi ales în iunie 2024 va continua activitatea privind această lege.
Abonați-vă la noi pe rețele sociale: Telegram, YouTube, Facebook și Instagram. Aici publicăm știri pe scurt!