Clătitele sunt mai mult decât un desert delicios – ele pot fi și un aperitiv rapid, ce pun creativitatea oricărei gospodine la încercare, având o varietate de umpluturi. Indiferent dacă preferi clătite dulci sau sărate, pentru post sau preparate la cuptor, umplute cu gem, ciocolată, brânză sau carne, acest preparat se adaptează cu ușurință și poate satisface orice gust, cu doar puțină imaginație. Mai jos găsești 5 rețete perfecte pentru tine și familia ta.
Top 5 rețete de clătite:
Rețetă clasică
Ingrediente:
- un l de lapte;
- 300-350 gr făină;
- 4 ouă;
- 2 linguri ulei de floarea soarelui;
- un praf de sare;
- unt topit (pentru coacerea clătitelor).
Modul de preparare:
Într-un bol mai adânc, batem ouăle cu mixerul sau cu țelul, punem sare. Adăugăm făina, amestecăm bine până compoziția devine omogenă, treptat adăugăm laptele amestecând continuu. La urmă adăugăm uleiul și lăsăm aluatul să se odihnească 20-30 minute. Cu cât mai lichidă va fi consistența compoziției, cu atât mai subțiri vor fi clătitele. Încingem bine tigaia în care vom pregăti clătitele, o ungem cu puțin unt topit și turnăm o cantitate mică din compoziția obținută (aprox. 3-4 linguri), o distribuim uniform. Gătim 1-2 minute, până se rumenește bine, apoi întoarcem clătita pe cealaltă parte și o gătim încă 30 sec-1minut. Gătim astfel clătitele până se termină tot aluatul. Periodic ungem tigaia cu o cantitate mică de unt, astfel clătitele nu vot fi uscate. Din această cantitate se primesc aproximativ 900gr -1kg de clătite.
Clătite cu apă minerală, fără lapte și ouă
Ingrediente:
- 300 gr făină albă;
- 500-600 ml apă minerală;
- o linguriţă rasă de sare;
- o linguriţă de zahăr;
- un plic de zahăr vanilat- coajă de lâmâie / portocală;
- 3 linguri de ulei de floarea soarelui.
Mod de preparare:
Punem făina într-un castron sau într-un bol de plastic și adaugăm zahărul, pliculeţul de zahăr vanilat şi linguriţa de sare, iar apoi amestecăm bine. Apoi urmează ingredientele lichide. Adăugăm apă minerală apoi uleiul, treptat, amestecând continuu. Cantitatea de apă nu este fixă. Aceasta poate varia ținând cont de făina folosită. Aluatul trebuie să fie fluid, însă destul de consistent ca să nu se rupă clătitele atunci când le punem în tigaie. Consistenţa aluatului trebuie să fie asemănătoare celui de smântână grasă. În timp ce amestecăm, punem și coaja de portocală sau de lămâie. Acestea aduc un plus de aromă şi savoare clătitelor de post.
Clătite cu brânză de vaci la cuptor
Ingrediente:
- un ou;
- 200 ml lapte;
- 250 gr făină;
- 50 ml ulei;
- un praf de sare.
Ingrediente pentru umplutură:
- 2 ouă;
- 2 linguri de zahăr;
- 400 gr brânză de vaci dulce;
- coaja rasă de la o lămâie;
- esență de portocale sau zahăr vanilat;
- stafide.
Mod de preparare:
Se amestecă bine cu mixerul toate ingredientele pentru aluatul de clătite, apoi dacă este prea moale aluatul, se mai adaugă puțină făină, iar dacă este prea dens ca și consistență, se mai adaugă puțin lapte.
Se prăjesc 10 clătite și apoi se pun deoparte și începeți să vă apucați de umplutură. Se amestecă brânza cu 2 ouă, 2 linguri de zahăr, eșență de portocale sau vanilie, coaja rasă de la o lămâie și se adaugă stafide. Apoi, la fiecare clătită se pun cel puțin două linguri de amestec și se împachetează ca o sarma. Se ia un vas termorezistent care se unge cu unt, se pun clătitele, se presară cu zahăr și se bagă la cuptor 10 minute. Între timp se prepară sosul din smântână dulce amestecată cu 2 linguri de zahăr și două ouă. Se scot clătitele, se toarnă sosul peste ele și se mai pune vasul la cuptor timp de 15 minute.
Clătite cu iaurt
Ingrediente:
- o cană de iaurt (250 ml);
- un ou;
- 2 linguri de ulei;
- 1 linguriță esență de vanilie;
- o cană cu făină;
- 2 linguri de zahăr;
- 1/4 linguriță sare;
- 1/2 linguriță bicarbonat;
- o linguriță praf de copt.
Mod de preparare:
Într-un bol se amestecă iaurtul cu oul, uleiul, zahărul și esența de vanilie. Într-un alt bol se amestecă faina cu sarea, bicarbonatul și praful de copt. Compozitia lichidă se toarnă apoi în bolul cu făină și se amestecă ușor. Se lasă deoparte 20 de minute. Se incinge o tigaie, se pun câteva picături de ulei și se toarnă aluat. Când sunt gata toate se pot umple cu dulceață sau cu miere și se pot decora cu fructe, zahăr pudră și sos de ciocolată.
Clătite de post clasice, cu gem, miere sau dulceață
Ingrediente:
- 250 gr făină;
- 200 ml apă minerală;
- 3 linguri ulei;
- un plic zahăr vanilat;
- un praf de sare;
- o lingură de zahăr.
Mod de preparare:
Se amestecă într-un castron făina cu sarea, zahărul și zahărul vanilat. Se toarnă uleiul și în timp ce începi să amesteci se toarnă treptat apa minerală până se obține un aluat potrivit de gros care să curgă. Se lasă la frigider 30 de minute, se unge tigaia cu ulei, se coc toate clatitele si apoi se umplu cu gem, miere sau dulceață după gust.
Abonați-vă la noi pe rețele sociale: Telegram, YouTube, Facebook și Instagram. Aici publicăm știri pe scurt!