Postul Sfintelor Paști a început anul acesta pe data de 18 martie. Acest post, cunoscut și sub numele de Postul Patruzecimii, se consideră cel mai lung şi cel mai aspru din posturile de durată, întâlnite în Biserica Ortodoxă. Care este rolul Postului Mare în viața creștinilor și cum îl ținem corect, ne-a mărturisit Părintele Valentin, Parohul Bisericii ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din satul Abaclia.
Sfântul și Marele Post este rânduit pentru curățirea sufletului prin ajunare, rugăciune, milostenie, spovedanie și împărtășirea cu Sfintele Taine. Postul Mare începe înainte de sărbătoarea Paștelui și durează șapte săptămâni.
,,Postul adevărat are ca scop ridicarea omului deasupra bunurilor materiale sau pamântești, pentru a se uni, prin rugaciune și împărtășire. Postul are ca bază evlavia și iubirea față de Dumnezeu. Postim pentru că îl iubim pe Dumnezeu mai mult decât darurile lui materiale pe care le consumăm. Postul Paștelui trebuie să fie și un bun prilej de iertare. Dacă nu iertăm pe aproapele nostru, bunul Dumnezeu cum să ne ierte pe noi?”, a mărturisit, Părintele Valentin.
Potrivit Parohului Bisericii ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din s.Abaclia, în acest post nu mâncăm: carne, ouă, brânză, produse lactate. De asemenea postim de pește, vin și untdelemn. Mâncăm numai legume, fructe și semințe. Sâmbăta și Duminica, în ziua de aflarea Capului Sfântului Ioan Botezătorul și la Sfinții 40 de Mucenici se mănâncă untdelemn și se dezleagă la vin. Pește se mănâncă de Buna-Vestire – 25 Martie (7Aprilie) și în Duminica Floriilor.
,,Cu deosebită evlavie se cuvine să postim în săptămâna de la începutul Postului Mare și în săptămâna Patimilor, mâncare uscată, fără fiertură și ulei. Bolnavii, femeile însărcinate și copiii au voie să mănânce bucate cu untdelemn și alte produse alimentare, în Postul Mare”, a adăugat Părintele Valentin.
Există patru posturi mai lungi peste an: Postul Paștilor, Postul Nașterii Domnului, Postul Adormirii Maicii Domnului și Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, cu datele de începere stabilite în calendarul ortodox. Postul se mai practică miercurea și vinerea, iar în unele cazuri și lunea.
Autor: Cristina Lupașcu
Abonați-vă la noi pe rețele sociale: Telegram, YouTube, Facebook и Instagram. Aici publicăm știri pe scurt!