Cum e să finalizezi liceul fără BAC și ultimul sunet ?

Astăzi s-a finalizat anul de școală 2019-2020, inclusiv pentru clasa a 12-a. Cu toate că pentru cineva studierea la carantină a fost o descoperire plăcută și pozitivă, la fel cum și absența examenului de bacalaureat, a fost anulată și ceremonia ultimului sunet. Cum au reacționat elevii r. Basarabeasca veți afla chiar aici!

Anna Topalo, absolventa liceului teoretic „M. Basarab”

Eu cred că anularea bacalaureatului a fost o decizie corectă, luând in considerație situația cu care ne-am confruntat (Covid-19). Consecințele niciodată nu sunt univalente, sunt și cele pozitive și negative.

Astfel, avantajele sunt: minimizarea riscului de contaminare în masă, evitarea stresului generat de înseși atmosfera creată de proba la care sunt supuși elevii liceului și ușurarea sarcinii pentru evaluatori, de la care BAC-ul necesită mult efort.

Părțile negative sunt: incoincidența dintre notele obținute în decursul anilor și cunoștințele reale, ca rezultat elevii din școlile provinciale au notele mai bune, decât cei din orașe, din simplul fapt ca în orașe notele se obțin mai dificil; va fi un concurs mai mare la intrare în universități; există posibilitatea instaurării examenelor de admitere în cadrul unei universități particulare.

Eu am note bune, de la 9 în sus. Planific să-mi continuu studiile în Moldova, Chișinău.

Anularea BAC-ului n-a influențat în niciun mod decizia mea. M-am bucurat că a fost anulat ultimul sunet, deoarece nu prea îmi plac astfel de evenimente. Voi păstra amintiri frumoase, haioase… Pe parcursul anilor de liceu, noi cu clasa am făcut numeroase video-uri, în care sunt captate momente deosebite pentru noi, așa că îs sigură ca voi reveni la ele cu drag.

Cristian Cojocaru, absolvent liceului teoretic „M. Basarab”

Desigur eu sunt fericit ca BAC-ul a fost anulat, întrucât nu voi trece prin etapă foarte importantă și grea din viața unui absolvent. Totodată eu înțeleg că evenimentul dat este unul extraordinar, neobișnuit, ce a adus multe modificări în planurile didactice și în următoarele etape de viață a  absolvenților clasei a XII.

Consider că decizia de anulare aduce după sine atât consecințe pozitive, cât și negative. 

Părțile pozitive sunt legate de absolvenți, aceștia având ocazia să se gândească unde să-și continue studiile, facând pe acest scop accent.

Partea negativă constă în neconoașterea următoarelor acțiune ale cadrelor didactice, apărând întrebari ca: Cum se va desfășura concursul universitar de intrare?; Ce note vor fi luate pentru demonstrarea cunoștințelor? Etc.

Pot spune că voi finaliza liceul cu note bune, dar totodată am temeri, deoarece nu știm toată situația notelor noastre din cauza carantinei și învățăturii la domiciliu.

Planific să continui studiile la Jurisprudență/Drept, îmi voi încerca norocul în Romnânia, dar nu voi fi contra dacă voi intra la USM (Universitatea de Stat din Moldova) la același compartiment,

Dacă cinstit, nicicum, această ideii având-o și inainte de circumstanțele apărute din cauza COVID-19.

Apare un moment de tristețe, fiindcă eu aș dori să-mi văd colecivul în incinta liceului meu, unde am petrecut 12 ani de zile, să-mi iau rămas bun de învățători, ce ne-au călăuzit tot timpul, arătănd drumul spre Lumina cunoștințelor.

Doar amintiri plăcute sper, clasa mea fiind una din cele mai bune și prietenoase clase pe care eu am văzut. Desigur nu o voi uita pe diriginta mea Doamna Natalia Păduraru, ce ne-a ajutat foarte mult privitor la diferite momente legate de scoală.

Daniela Gurin, absolventa liceului „C. Stere”

Dacă sincer, până în momentul de față, încă, nu îmi vine a crede că examenele de bacalaureat au fost anulate, cumva eram deja psihologic pregătită de a le susține, dar sunt satisfăcută cu această decizie pentru că sănătatea este mai presus de toate. 

În conformitate cu situația epidemiologică în care ne aflăm, consider că, această soluție este cea mai bună. Plus că mai avem timp să ne pregătim de materiile pe care ne vor fi de folos la universitate.

Eu consider că dacă, totuși, susțineam examenul de bacalaureat, notele erau să fie mai mari decât media pe care o am, dar sunt, totuși, niște note acceptabile. 

Încă nu sunt decisă 100 %, dar sunt convinsă că unde nu voi pleca, voi face treabă. 

Nu aș spune că anularea bacalaureatului a influențat cumva la alegerile mele referitor la instituție, profil sau profesie, doar că sunt unele lacuinii la recunoașterea documentului. Sunt neutră față de acest eveniment. Eram un fel, va fi- va fi, nu-nu. 

Voi păstra în amintire momentele în care ne pregăteam de activități, emoțiile pe care le trăiam înainte de teze, teste și examene, perepețiile cu colegii, atmosfera amiabilă pentru că, totuși, 12 ani și-au pus amprenta.

Olivia Topală, absolventa liceului „M. Basarab”

Bacalaureatul trebuia să fie o încheiere a școlii anume a treptei de liceu , fiind anulat, probabil m-am bucurat, dar și întristat, căci eram pregătită pentru asta probă. Deci, am o părere neutră, fiindcă încerc să caut și plusurile acestei decizii. 

Ce ține de consecințe, cred că va fi și pozitive , cât și negative, pentru unii, în considerare unde își urmează studiile, căci această decizie încă nu e aprobată definitiv și pentru celelalte țări. 

Îmi iese note pozitive , între 8-9. 

Am decis să-mi urmez studiile în Republica Moldova, la Chișinău, anume la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” , facultatea Limbi și Literaturi străine. 

Anularea bacalaureatului, nu ma influențat referitor la alegerea universității, căci aceasta decizie , am luat-o conștient pe parcursul anilor de liceu. 

Desigur că , pentru fiecare ultimul sunet , mult înseamnă, cât și pentru mine, fiindcă e o încheiere frumoasă a titlului de școlar, de aceea sunt întristată. 

Liceul meu mi-a oferit lecții memorabile pentru viață, reprezentativ acestea vor fi demonstrate pe parcursul vieții. La contribuirea frumoaselor amintiri, nebunii, studii, au participat mult colegii și profesorii , dar și ultima parte a clasei a 12, învățând online, fiind o experiență nouă. Așadar, îmi i-au un rămas bun frumos de la școala, chiar dacă e online.

Aliona Țăranu, profesor de Limba și literatura română, IP LT „Matei Basarab”, or. Basarabeasca

Consider că decizia aprobată de Guvern, privind anularea examenelor de bacalaureat din acest an, nu a fost una uşoară şi, totuşi, a fost una rezonabilă, marcată de umanism, de înţelepciune şi responsabilitate asumată. Decizia, desigur, a fost dictată de situația epidemiologică din țară, ținându-se cont de sănătatea tuturor celor implicați în acest examen: elevi și profesori deopotrivă. Cineva din această promoție se consideră privilegiați și norocoși, alți elevi, care au muncit, dezavantajați, dar cunoaștem că echitatea este relativă. 

Notele anuale, din anul acesta, reprezintă  obiectiv situația școlară a absolvenților, cu toate că din 23 martie procesul educational s-a desfășurat la distanță. Notele obținute nu afectează media elevilor, eu zic că unii chiar vor avea de câștigat, fiindcă notele pentru probele de examen va reprezenta media aritmetică, cu rotunjire până la întreg, a mediilor anuale, obținute de elevi pe parcursul claselor X-XII-a. Astfel, notele care le vor avea promoția 2020 în diploma de BAC demonstrează munca noastră (a profesorilor și elevilor) pe parcursul a trei ani de liceu. Știu foarte bine că elevii noștri, din clasa a XII-a au muncit și au susținut  pretestarea  națională pe eșantion reprezentativ în luna februarie, demonstând cunoștințe temeinice. Această promoție, cel puțin pentru mine, în calitate de profesor la clasă, a susținut examenul de Limba și literatura română. Așadar, mă simt cu conștiința împăcată.

Ministrul Educației Culturii și Cercetării, Igor Șarov, a menționat că diploma de Bacalaureat va avea aceeași valoare juridică pentru instituțiile de învățământ superior din țară și peste hotarele republicii. Timpul va demonstra veridicitatea angajamentelor luate de Guvern.

Pentru mine este foarte greu să mă despart de elevi, dat fiind faptul că le-am dat întâlnire în acești ani câte 7 ore săptămânală. În acest răstimp am reușit să stabilim niște relații interumane profunde. De fapt, ce este școala, dacă nu o călătorie cu trenul? O clasă urcă, alta coboară… Există accidente, surprize plăcute la unele staţii şi tristeţe adâncă la altele. Atunci când  o promoție de elevi urcă în acest tren, îi însoțesc profesori care îi călăuzesc an de an ca niște adevărați ghizi. Dar ajunge momentul când acești copii ajung la majorat, la stația terminus. Ei coboară  şi lasă un gol în inima celor care le-au luminat drumul devenirii. Cel mai frumos lucru este, că acest gol se umple cu amintiri frumoase, adunate pe parcursul anilor de școală.  Eu am amintiri frumoase cu această clasă – lecții memorabile, activități extrașcolare. Celor care a fost parte a trenului meu, le doresc Călătorie placută în continuare! Le urez să ia cu dânșii mai departe însemne durabile despre comunicare eficientă, creativitate, competiţie, performanţă, afirmare profesională şi socială!

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼