Nimeni nu știe cu exactitate cât constă un tratament de COVID 19. Se știe doar că tratamentul de ”Coronavirus” este gratis în țara noastră, dar numai pentru cei care sunt tratați în staționar, iar pacienții care sunt tratați la domiciliu o fac din cont propriu. În acest context, oare se încalcă drepturile lor? Cât este nevoit să cheltuiască un pacient care nu este în stare gravă și se tratează acasă din cont propriu?
Potrivit Centrului Unic de Comandă și gestionare a crizei provocate de COVID-19, costul unei zile de tratament în secția de terapie intensive pentru o persoană este de 5300 de lei, dar pentru un pacient care se tratează în staționar este de 2255 de lei. Astfel pentru un tratament de 14 zile pentru un pacient ar fi cheltuit 78 de mii de lei.
În actualul context pandemic cauzat de Covid-19, tratamentul de vindecare al unei persoane contaminate care se tratează la domiciliu se ridică, în medie, la o sumă între 2000 – 4000 de lei. Acest lucru îi revoltă pe mulți cetățeni din țara noastră care în rețelele de socializare își expun opinia vizavi de acest subiect. Iată părerea unei locuitoare din or. Comrat Svetlana Gheorghieva.
Svetlana Gheorghieva, locuitoarea or. Comrat
”Eu am intrat pe saitul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină și am adresat lor întrebarea, în care lege sau articol este stipulat că persoanele asigurate trebuie să plătească pentru testarea la Coronavirus? Și pe baza la ce lege pacienții care au asigurare medicală și se tratează de COVID 19 la domiciliu o fac din cont propriu. Luând în considerație că lunar din salariu se scoate impozitul pentru asigurarea medicală obligatorie, atât de la angajat cât și de la angajator.”
Potrivit farmaciștilor cel mai fregvent pacienții care se tratează la domiciliu de acest virus procură acestea medicamentele:
Antivirale:
- ”Tamiflu N10” – 320 de lei, pentru o cură de tratament sunt necesare 2-3 cutii – 960 de lei;
- 2. ”Plaguenil N10” – 110 de lei, pentru o cură de tratament 2-3 cutii – 230 de lei;
- 3. ”Arbidol N10” – 280 de lei, pentru o cură de tratament 2-3 cutii – 840 de lei
Deobicei medicii nu prescriu antibiotice dar ele sunt necesare pentru a preveni complicațiile:
Antibiotic:
- ”Azibiot” de exemplu 1 cutie -80 de lei, pentru 3 cutii este necesar de 240 de lei
- Plus ”Djoramicine”
Antimicotice: ”Fluconazol”- 45 de lei, pentru 3 pastile 135 de lei
Lactobacterii: ”Opefera N28” – 280 de lei – pentru 2 pastile 560 de lei
Antipiretice sau anti-inflamatoare:
”Paracetamol 0,5 N 10” – 8,50 de lei, pentru un curs N30 – 25,50 de lei
Antialergice : ”Nixar N10” – pentru un curs 46 lei,
Sol. ”Dexamitazon i/v ” –50 de lei
Anticoagulante:
”Angioflux” capsule N60 – 305 de lei, pentru un curs 1200 de lei.
Antitusive: ex. ”Herbion” un la prețul de 80 de lei, el scoate tusea chinuitoare și sunt necesare de 2 cutii – 180 de lei
Antiseptice orale: ”Septosol N20” – 70 de lei, pentru 3 cutii –210 de lei
Un complex de vitamine + doza mare de vitamina C, ”Vitamin C, N30” -100 g –300 de lei.
Cu vitamine se procură și aminoacizi ex. ”Mekomorvital” – 120 de lei, pentru 3 cutii –360 de lei
Cam acesta este lista medicamentelor pentru cei care se tratează în condiții casnice de Coronavirus, în total 3305, 5 de lei. Este o sumă aproape de două ori mai mare decât costul minim de trai în Moldova.
Medicii prescriu deja preparate individual pentru fiecare pacient aparte, în dependență de simptomele și complicațiile survenite se administrează tratament aparte.
Natalia Arnaut, Directorul Centrului de Sănătate Basarabeasca
”Pentru tratarea formei ușoare a acestui virus se recomandă : paracitamol, vitamine, antinflamatoare și medicamente contra simptomelor cum ar fi: febra, tusea, nas înfundat…Acest virus atacă mai multe organe concomitent: rinichii, ficatul, inima, plămânii și altele. Nu există un tratament specific antiviral, de aceea se tratează simptomatic, în funcție de starea pacientului. Tratamentul de susținere (de exemplu oxigenoterapia, administrarea de lichide și tratamentul empiric) pentru persoanele infectate poate fi foarte eficient.”
Pentru instituirea unui tratament corect trebuie să vă adresați medicului dumneavoastră! Nu vă tratați singur acasă cu antibiotice sau antivirale! Nu există încă un vaccin pentru COVID-19. Prețul unui test pentru determinarea virusului COVID-19 este de 700 de lei. Testele pentru determinarea virusului COVID-19 se fac în laboratoare specializate din țară – 6 de stat și 4 private. Conform legii toate testele care se efectuiază în laboratoarele de stat se fac gratis indiferente de statutul pacientului asigurat sau neasigurat. Aceste testări sunt din contul fondului asigurării medicale obligatorii. Cu toate acestea, în rețelele de socializare există o mulțime de dovezi potrivit cărora cetățenii au fost obligați să plătească testarea coronavirusului din cont propriu.
Svetlana Gheorghieva, locuitoarea or. Comrat
”Badjocoră completă sau asistență medicală în Moldova. Este o minciună complete că testele sunt gratis, tocmai ieri, prietena meu a sunat medicul de familie și a spus că are simptome de coroanavirus, întrebând cum și când poate face testul pentru COVID 19, la care i s-a spus că nu există teste și ea poate se poate folosi doar de servicii contraplată. De ce induceți oamenii în eroare ?Nu este mai bine ca autoritățile să apeleze la departamentele relevante pentru a influența toate încălcările din sistemul de asistență medicală, mult timp ne vom mulțumi cu toată mizeria aceasta?”
La 6 iulie în raionul Basarabeasca sunt înregistrate 121 cazuri de COVID19 dintre care 81 pacienți sau tratat, iar 6 au decedat.
Autor: Tatiana Casîm