CEC anunță consultări publice pentru trei proiecte privind organizarea votului prin corespondență

Foto: cec.md

Comisia Electorală Centrală (CEC) a inițiat consultări publice pentru proiectul de hotărâre „Pentru aprobarea Instrucțiunii privind procedura de vot prin corespondență la alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova și referendumul republican constituțional din 20 octombrie 2024”.

Scopul acestui proiect este de a stabili mecanismul de completare a buletinului de vot și procedurile pentru returnarea plicurilor de către alegători prin intermediul oficiilor poștale sau al serviciilor de curierat.

De asemenea, CEC a inițiat consultări publice pentru proiectul de hotărâre „Pentru aprobarea Instrucțiunii privind procedura de numărare, centralizare și afișare a rezultatelor votării prin corespondență”. Acest proiect urmărește să clarifice mecanismele și procedurile electorale, dezvoltând prevederi legale pentru numărarea, centralizarea și completarea procesului-verbal privind votul prin corespondență.

Un alt proiect se referă la „Instrucțiunea privind identificarea de la distanță, prin mijloace digitale, a alegătorilor”. Scopul acestui proiect este de a reglementa modul de identificare a alegătorilor care au solicitat înregistrarea pentru votul prin corespondență, verificarea identității acestora și, după caz, confirmarea cererii de înregistrare.

Observațiile, sugestiile și propunerile pentru primele două proiecte pot fi trimise până la 31 iulie 2024, iar pentru proiectul privind identificarea de la distanță, până la 1 august 2024. Adresa poștală pentru trimiterea acestor sugestii este: str. Vasile Alecsandri, nr. 119, mun. Chișinău, MD 2012, sau electronic la adresa de e-mail: info@cec.md.

Proiectele de hotărâre sunt disponibile pe pagina oficială a CEC, www.cec.md, la secțiunea „Cadrul normativ”, rubrica „Transparență decizională”, subrubrica „Procesul decizional”, pozițiile nr. 14, 15 și 22 (anul 2024).

Republica Moldova va implementa votul prin corespondență în toamna acestui an. Parlamentul a adoptat în aprilie un proiect de lege în acest sens. La alegerile prezidențiale și referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la UE, cetățenii moldoveni din SUA, Canada, Islanda, Finlanda, Norvegia și Suedia vor putea vota prin corespondență.

Susțineți redacția BAStv, abonați-vă la noi pe platforma Patreon sau prin efectuarea contribuțiilor prin PayPal! Aceasta ne va ajuta să creăm conținut interesant și util pentru dvs., rămânând în continuare o platformă media independentă.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram. Aici publicăm știri pe scurt!

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼