Creștinii ortodocși îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Mare Proroc Ilie

Creștinii ortodocși de stil vechi îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Mare Proroc Ilie, considerat protectorul recoltelor și aducătorul de ploi. El mai este cunoscut ca un mare făcător de minuni și ajutor în sfințirea caselor.

În această zi, credincioșii merg la biserică, unde, conform tradiției, fructele și legumele sunt sfințite și apoi consumate cu miere și castraveți. Este și momentul când se mănâncă pentru prima dată din noua recoltă de mere, struguri, nuci și alune. Sfântul Ilie este considerat și patronul apicultorilor: în sate, apicultorii colectează mierea de albine, activitate numită „retezatul stupilor”.

Potrivit cărților bisericești, Sfântul Ilie este o divinitate populară care a preluat numele și data de sărbătorire de la Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul. El este cinstit de creștini ca aducător de ploi, după ce, prin rugăciunea sa, a salvat poporul din Israel de la moarte, după trei ani și jumătate de secetă. De asemenea, Sfântul Ilie este văzut ca o divinitate populară a Soarelui și a focului, atestată prin numeroase tradiții și obiceiuri.

În seara dinaintea sărbătorii Sfântului Ilie, fetele mergeau noaptea pe câmpurile de cânepă, se tăvăleau prin cultură și apoi se întorceau acasă. Dacă visau cânepă verde, era semn că se vor mărita cu tineri frumoși. Dacă visau cânepă uscată, se zicea că se vor mărita cu oameni bătrâni.

Conform tradiției, în dimineața zilei de Sfântul Ilie, se culeg plante de leac, în special busuioc, care sunt puse la uscat în poduri, sub streșini sau în cămări. Tot de Sfântul Ilie se adună și plantele folosite la vrăji și farmece.

Sfântul Ilie este reprezentat iconografic, cel mai adesea, fie în gura peșterii sale (hrănit de corb), fie în carul de foc cu care a fost ridicat la cer.

Susțineți redacția BAStv, abonați-vă la noi pe platforma Patreon sau prin efectuarea contribuțiilor prin PayPal! Aceasta ne va ajuta să creăm conținut interesant și util pentru dvs., rămânând în continuare o platformă media independentă.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram. Aici publicăm știri pe scurt!

Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼