„Lipsă de consens”: de ce a fost anulată ședința Consiliului Raional Basarabeasca

Ședința extraordinară a Consiliului Raional Basarabeasca trebuia să aibă loc astăzi,  7 august, însă a fost anulată din cauza “lipsei de consens politic privind unul dintre subiectele incluse pe ordinea de zi”. Redacția BAStv a investigat ce subiecte au fost incluse pe ordinea de zi și asupra cărui subiect consilierii nu au putut ajunge la un acord.

Ce subiecte au fost incluse pe ordinea de zi a ședinței?

Pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Raional Basarabeasca au fost incluse 10 subiecte. Consilierii trebuiau să numească un consilier în consiliul raional, să audieze un raport privind pregătirea instituțiilor de învățământ pentru începutul anului școlar 2024-2025, precum și să aloce fonduri financiare din bugetul raional către școlile din raion și să aprobe casarea bunurilor la mijloace fixe.

Pe ordinea de zi mai erau și subiectele „Cu privire la transmiterea costurilor investiționale și a unor mijloace fixe” și „Cu privire la solicitarea acceptării în proprietate a unor bunuri imobile”.

De asemenea, la ședință trebuia să fie prezentat un raport al șefului Secției Administrativ-Militare Basarabeasca, Serghei Plop, cu privire la „încorporarea în octombrie 2024 – ianuarie 2025 în rândurile Forțelor Armate și Serviciul Civil (de alternativă) al Republicii Moldova a cetățenilor născuți în anii 1997-2007”  și „Cu privire la desfășurarea, în 2025, în raionul Basarabeasca, a controlului medical și trecerea în evidența militară a tinerilor născuți în anul 2009”.

În cadrul ședinței care nu a avut loc, consilierii trebuiau, de asemenea, să aducă modificări în componența nominală a Comisiei de concurs pentru ocuparea funcțiilor de conducere și să numească în funcție un nou șef al Direcției Finanțe a raionului Basarabeasca.

De ce nu a avut loc ședința?

Pe 2 august, consilierul și președintele fracțiunii socialiștilor, Nina Capsamun, a depus o cerere președintelui raionului, solicitând amânarea ședinței consiliului raional din cauza “lipsei de consens politic între consilieri asupra subiectelor incluse pe ordinea de zi”.

Jurnaliștii BAStv au contactat-o pe Nina Capsamun pentru un comentariu și au primit următorul răspuns:

“În cerere este totul indicat, dacă doriți să aflați ceva concret, adresați-vă președintelui raionului pentru clarificări”.

Președintele raionului, Natalia Cara, a menționat, la rândul său, că “disputele și divergențele au apărut pe subiectul componentei raionale”.

De asemenea, am solicitat comentarii consilierilor din alte fracțiuni.

„Nu s-a discutat nimic cu mine, deci nu știu pe ce subiect consilierii nu au ajuns la un acord. Nici măcar verbal nu s-a menționat. Consider că astfel nu se rezolvă problemele raionului, ci se satisfac ambițiile personale. Dacă este vorba despre componenta raională, aceasta a fost deja decisă de Minister, așa că nu înțeleg de ce ședința a fost amânată”, a spus Gheorghe Mihni, consilier al consiliului raional din partea “Partidului Nostru”.

„Da, știu că este vorba despre distribuirea componentei între școlile din raion. Sincer, și pentru noi a fost o surpriză faptul că ședința a fost amânată. Știu că unii consilieri nu erau de acord cu alegerea școlilor, fiecare fracțiune având propriile propuneri. Dar acest lucru trebuia discutat în comisia de buget”, și-a exprimat opinia Fiodor Nicolaev, consilier din partea partidului “Renaștere”.

„Dacă ședința este anulată brusc din cauza lipsei de cvorum, aceasta pare a fi un abuz. Din punctul meu de vedere, aceasta este o abordare greșită, în ciuda legilor. Persoana care vine la ședință are trei opțiuni: să voteze “pentru”, să se abțină sau să voteze “împotrivă”. Neparticiparea la vot este, de asemenea, permisă. Totuși, anularea ședinței din cauza lipsei de consens este o abordare incompetentă.”

„Dacă vorbim despre subiectul componentei raionale, am făcut propria mea analiză statistică, luând datele despre finanțare din 2013-2023 și numărul de elevi pentru fiecare an. Am luat în considerare metoda cumulativă de distribuire, în care într-un an se alocă fonduri pentru o școală, iar în anul următor pentru alta.”

„Conform calculelor mele, finanțarea școlii din Abaclia diferă de cea din Bașcalia și Iserlia cu mai mult de 300%. Am contactat-o pe Ecaterina Pascal, solicitându-i să furnizeze toate informațiile necesare și să confirme că toate școlile au fost notificate că consiliul raional distribuie componenta raională, deoarece nu toate școlile au depus cereri. Ea a spus că a trimis tuturor, dar nu am primit confirmarea.”

La începutul mandatului nostru, când la ședințe veneau 13 persoane, iar restul absentau, aceasta a dus la pierderea de către raion a circa trei milioane de lei, care au fost transferați în bugetul central. Este important să evităm anulările nejustificate ale ședințelor și concursurilor, care pot avea consecințe negative pentru raion”, a evaluat situația Victor Salinschi, consilier din partea partidului “PAS”.

Potrivit președintelui raionului Basarabeasca, Natalia Cara, următoarea sesiune este planificată pentru septembrie.

Amintim că în decembrie 2024–ianuarie 2025, lipsa consensului a fost, de asemenea, motivul amânării ședințelor consiliului raional. Atunci au fost 4 încercări nereușite de a desfășura ședința. Subiectul asupra căruia consilierii nu au putut ajunge la un acord era alegerea președintelui raionului. Aceasta a dus la blocarea activității financiare a structurilor raionale și instituțiilor bugetare, precum și la pierderea a câtorva milioane de lei alocați din bugetul de stat.

Susțineți redacția BAStv, abonați-vă la noi pe platforma Patreon sau prin efectuarea contribuțiilor prin PayPal! Aceasta ne va ajuta să creăm conținut interesant și util pentru dvs., rămânând în continuare o platformă media independentă.

Abonați-vă la noi pe rețele sociale: TelegramYouTubeFacebook și Instagram. Aici publicăm știri pe scurt!
Bалютный курс: 03 Ноя 2022
EUR : 19.0778 MDL-0,0938 ▼
USD : 19.2733 MDL-0,0227 ▼
RON : 3.8839 MDL-0,0181 ▼
RUB : 0.3132 MDL-0,0003 ▼
UAH : 0.5221 MDL-0,0004 ▼